Patiklų protą pavergia sukčių masalas: bandę nusipirkti vairuotojo teises patys liko apgauti | Diena.lt

PATIKLŲ PROTĄ PAVERGIA SUKČIŲ MASALAS: BANDĘ NUSIPIRKTI VAIRUOTOJO TEISES PATYS LIKO APGAUTI

  • 3

Pasirinkusi ne mokytis, o tiesiog nusipirkti vairuotojo pažymėjimą, mergina prarado 18 tūkst. eurų. Tai viena iš kelių kasmečių istorijų, kai bandoma lengvesniu būdu įgyti teisę vairuoti.

Gudruoliai kenkia sau

„Regitra“ vien per šių metų keturis mėnesius socialiniuose tinkluose jau užfiksavo per 60 asmenų anketų, siūlančių neteisėtą pagalbą.

Nepaisant nuolatinių įspėjimų neužkibti ant sukčių kabliuko, vis dar atsiranda besinaudojančiųjų jų paslaugomis.

„Regitra“ skatina būsimus vairuotojus ne tik neieškoti aplinkkelių, bet ir būti sąmoningus, nes vairuotojas atsakingas ne tik už savo ir kitų žmonių gyvybę.

„Regitros“ korupcijos prevencijos pareigūno Edmundo Bogavičiaus teigimu, būsimi vairuotojai, norėdami įgyti teisę vairuoti sukčiavimo ar papirkinėjimo metodais, nesusimąsto, kaip kenkia sau ir kokių gali būti tokio elgesio padarinių.

„Vairuotoju ne gimstama, o tampama. Deja, yra tokių asmenų, kurie savo energiją, laiką ir pinigus skiria patiems netinkamiausiems tikslams, rizikuoja, nes taip ne tik neįgyjami kiekvienam vairuotojui reikalingi įgūdžiai, bet ir galima sulaukti baudžiamosios atsakomybės. Kyla klausimas: kodėl apskritai norisi sukčiauti? Įtakos turi visuomenėje sklandantys mitai, kad egzaminą išlaikyti be kyšio neįmanoma, taip tarsi provokuojant ieškoti nelegalių būdų“, – sakė E.Bogavičius.

„Facebook“ žabangos

Iš Klaipėdos rajono gyventojos sukčiai išviliojo 18 tūkst. eurų už tariamą vairuotojo pažymėjimą.

„Regitra“ šiemet socialiniuose tinkluose jau užfiksavo per 60 atvejų, kai buvo siūlomos neteisėtos paslaugos.

Tai ne vienintelis atvejis. Į tokias ar panašias situacijas patekę asmenys kartais patys kreipiasi ir į „Regitrą“, pripažindami, kad buvo apgauti. Vienas jų pasakojo, kad, kelis kartus neišlaikęs egzamino, nusprendė pasinaudoti neva „Regitros“ darbuotojo paslaugomis – pervedė jam 750 eurų, tačiau, be abejonės, jokios paslaugos nesulaukė, nes suprato, kad bendravo su sukčiumi, kuris „Regitroje“ net nedirba.

„Yra ir tokių istorijų, kai žmogui, kuris perveda pinigus, sukčiai pataria tiesiog nuvykti į „Regitros“ padalinį ir užsisakyti vairuotojo pažymėjimą, nes esą viskas jau suderinta iš anksto. Atvykus paaiškėja apgavystė. Darbuotojai patikrina informaciją sistemoje ir mato, kad asmuo dar neišlaikęs vairavimo egzamino“, – teigė „Regitros“ atstovas.

Įprastai sukčiai sukuria netikrą „Facebook“ paskyrą, kurioje dažniausiai nurodo, kad dirba „Regitroje“. Jose būna labai mažai įrašų, nuotraukų, draugų, nepateikiama asmeninės informacijos. Susirašinėdami jie teigia turintys pažįstamų „Regitroje“, prašo atsiųsti duomenis (asmens kodą, medicinos pažymą), skubina pervesti pinigus. Iškyla reali grėsmė, kad atskleisti asmens duomenys bus panaudoti netinkamai – kitam nusikaltimui.

„Buvo atvejų, kai už pinigus pažadama, kad asmeniui tik dėl akių reikia atvykti laikyti egzamino, nes viskas bus sutarta iš anksto su „Regitros“ darbuotojais dėl teigiamo rezultato. Jei vis dėlto asmuo egzamino neišlaiko, tokie tariami tarpininkai sugrąžina dalį pinigų motyvuodami, kad buvo padaryta kritinių klaidų, dėl kurių egzaminuotojas tikrai negalėjo užsimerkti, nes egzaminas filmuojamas. Jei išlaiko – sako: štai, viską pavyko suderinti, nors iš tikrųjų žmogus pats savo jėgomis išlaikė egzaminą. Tokių susitarimų pasitaiko ir su nesąžiningais vairavimo instruktoriais, kurie, pažindami klientą ir suprasdami jo įgytus vairavimo įgūdžius, gali siekti pasinaudoti patiklumu“, – dėstė E.Bogavičius.

Netoleruoja korupcijos

Be sukčių skelbimų socialiniuose tinkluose, naudojami ir kiti neteisėti būdai. Vienas jų – egzamino ateina laikyti kitas asmuo, pateikdamas suklastotą asmens dokumentą.

Tokiu atveju kviečiami ir policijos pareigūnai, nes už suklastotą dokumentą gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Kitas sukčiavimo būdas susijęs su teorijos egzaminais, kai egzaminuojamieji naudojasi neleistina vaizdo ir garso perdavimo įranga (filmuojamas ekranas su klausimais, o kitas ryšio dalyvis diktuoja atsakymus).

„Šiemet užfiksavome jau šešis tokius atvejus. Ryšių įranga tobulėja ir ją vis sunkiau aptikti, todėl tai yra viena priežasčių, kodėl Lietuvoje pagal olandų modelį diegiame naujo standarto teorijos klases. Jos padeda dar paprasčiau pastebėti bandančius sukčiauti asmenis, nes klasėse būsimi vairuotojai sėdi puslankiu, o kiekvienoje egzaminavimo vietoje yra papildomų veidrodžių ir stebėjimo kamerų“, – pasakojo „Regitros“ atstovas.

Visiems nesąžiningai besielgiantiems asmenims egzaminą pakartotinai leidžiama laikyti tik po metų.

„Nepateisiname jokių bandymų apeiti sistemą ir neteisėtais būdais gauti vairuotojo pažymėjimą. Lygiai taip pat įmonėje taikome nulinę toleranciją korupcijos apraiškoms. „Regitros“ egzaminuotojams daryti poveikį dėl palankaus sprendimo ir už jį atsilyginti yra traktuojama kaip nusikalstama veika“, – pabrėžė E.Bogavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klpd.

Na čia tai tikras šventas dalykas - patį sukčių išdurt. Gal gali tie profai prasisukt per pvz Lietuvos inovacijų, vidaus reikalų o ypač energetikos ministerijas ? Ir ten permesti bent pora pagrindinių žulikų per...:D)

>>>Kopūstas \\\\\.../////

Tik su tokia galva taip gali sugalvoti.

Kopūstas.

Kvaila mergina, už tokius pinigus ji būtų ne tik, kad išsilaikius teises, bet ir patyrus geras praktikas keliuose su instruktorių pagalba, o dabar nei pinigų, nei teisių. Gerai jog ji tų teisių nenusipirko nes kelyje ji būtų žeuriai pavojinga vairuotoja ir ji būtų atėmus daug gyvybių niekuo nekaltiems žmonėms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS