Stebėtinas aplaidumas: prasitęsti vairuotojo pažymėjimą vėluoja tūkstančiai | Diena.lt

STEBĖTINAS APLAIDUMAS: PRASITĘSTI VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMĄ VĖLUOJA TŪKSTANČIAI

  • 18

Lietuvoje daugiau kaip 1,5 mln. žmonių turi vairuotojo pažymėjimą, tačiau kasmet šimtai tūkstančių lietuvių vėluoja laiku jį pasikeisti. Taip vairuotojai ne tik rizikuoja gauti baudą, bet ir gali turėti nemalonumų įvykus eismo įvykiui. Kaip to išvengti?

Vyresni – pareigingesni

Jau nuo kitų metų sausio 1 d. vairuotojo pažymėjimo galiojimas Lietuvoje bus susietas su medicinos pažymos galiojimu – nustatytu periodiškumu nepasitikrinę sveikatos piliečiai nebegalės dalyvauti eisme.

„Regitros“ duomenimis, iki 2025 m. sausio pasitikrinti sveikatą privalo daugiau kaip 319 tūkst. vairuotojų, t. y. kas penktas šalies vairuotojas.

Metams bėgant asmenų, vėluojančių pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, mažėja, tačiau skaičiai iškalbingi. „Regitros“ duomenimis, 2019 m. pratęsti pažymėjimo galiojimą vėlavo 41,3 proc. vairuotojų, 2020 m. – 51,7 proc., 2021 m. – 47,4 proc., 2022 m. – 39 proc., o 2023 m. – 29,6 proc. Pirmieji šių metų mėnesiai rodo, kad situacija gerėja, tačiau vis tiek net 28,4 proc. vairuotojų vėlavo laiku užsisakyti naują pažymėjimą.

„Žmonių užmaršumą lemia greitas gyvenimo tempas. Be to, šiais laikais jau nereikia nuolatos tikrinti fizinio dokumento. Yra nemažai skaitmeninių įrankių, vairuotojo pažymėjimo galiojimą sekančių už mus“, – statistiką aiškino programėlės „carOne“ verslo operacijų direktorė Gabija Gertienė.

Skaičiuojama, kad lietuviai pradelsia užsisakyti naują dokumentą dažniausiai vos 1–3 dienas. Tačiau ir per tą trumpą laikotarpį galima užsidirbti baudą ar sulaukti kitokių nemalonumų. Tiesa, esama ir atsakingų vairuotojų, kurie naujo pažymėjimo užsakymu pasirūpina iš anksto. Statistikos duomenimis, pareigingiausi yra 65 metų ir vyresni vairuotojai – pažymėjimą jie užsisako likus vidutiniškai penkiolika dienų iki jo galiojimo pabaigos. Labiausiai delsia 30–40 metų vairuotojai, dažniausiai užsakymą atliekantys likus 5–6 dienoms.

Priežastis: 2020 m., kai pažymėjimo laiku neprasitęsė daugiau nei pusė vairuotojų, jų veiksmus kaustė koronaviruso baimė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vietoj eilių – internetas

Toli gražu ne visi eismo dalyviai žino, kad norint pasikeisti vairuotojo pažymėjimą visai nebūtina vykti į artimiausią „Regitros“ padalinį. Tam tereikia turėti galiojančią medicinos pažymą ir užsisakyti pažymėjimą internetu.

„Daugelis vis dar nustemba, kad vairuotojo pažymėjimą galima pasikeisti tiesiog internetu, o nuotraukas ir parašus „Regitra“ pasiima tiesiai iš Gyventojų registro. Vykti į padalinį nereikia net ir norint atsiimti dokumentą, nes jį galime pristatyti tiesiai į namus arba artimiausią paštomatą“, – pasakojo „Regitros“ Paslaugų valdymo ir vystymo departamento direktorius Tautvydas Paliulis.

2023 m. „Regitra“ išdavė daugiau nei 220 tūkst. vairuotojo pažymėjimų. Net trečdalis jų buvo užsakyta internetu ir ši tendencija kasmet auga.

Prie to prisidės ir naujovė, kad nuo kitų metų sausio 1 d. Lietuvoje vairuotojo pažymėjimo galiojimas susiejamas su sveikatos pažyma. Nustojus galioti sveikatos pažymai, automatiškai bus stabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas. Atlikus sveikatos apžiūrą, vairuotojo pažymėjimas vėl galios.

Siūlo priminimą

Norint nepraleisti vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigos, galima užsisakyti priminimą ir išvengti vėlavimo.

Pažymėjimo galiojimą fiksuoja šiemet rinkoje pasirodžiusi automobilių duomenų įmonės „carVertical“ sukurta programėlė „carOne“. Joje patvirtinus savo tapatybę, į paskyrą automatiškai pridedama vairuotojo pažymėjimo galiojimo data ir visi savininkui priklausantys automobiliai su jų techninės apžiūros galiojimo datomis.

„Šiuolaikiniam eismo dalyviui svarbiausia, kad viskas būtų vienoje vietoje. Norėjome sukurti įrankį, kuris leistų patogiai sekti vairuotojo pažymėjimo, techninės apžiūros ar draudimo galiojimą, ir pasiūlyti jiems daugybę kitų vertingų funkcijų“, – kūrėjų idėją paaiškino G. Gertienė.

50 eurų – tokia bauda gresia laiku nepasitikrinusiems sveikatos vairuotojams.

Programėlėje vairuotojai gali atlikti ir kitas funkcijas – apsidrausti privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, gauti priminimus apie vairuotojo pažymėjimo ar draudimo poliso galiojimo pabaigą, parkuoti automobilį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, įkrauti elektromobilį, išsikviesti pagalbą kelyje, parduoti savo transporto priemonę ar rasti artimiausią autoservisą.

Informuos papildomai

Priminimą apie vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaigą SMS žinute arba elektroniniu paštu taip pat galima užsisakyti prisijungus prie „Regitros” Vairuotojų portalo. Ten pat galima pasitikrinti ir medicinos pažymos galiojimą – skiltyje „Peržiūrėti medicinines pažymas“.

„Rūpinamės, kad klientai nepatektų į nemalonią situaciją, kai negalės vairuoti dėl negaliojančios sveikatos patikrinimo pažymos. Tad nenustebkite, jei artimiausiu metu gausite iš „Regitros“ trumpąją žinutę ar elektroninį laišką, kuriame kviesime atnaujinti savo medicinos pažymą“, – perspėjo „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo praėjusių metų lapkričio, pasklidus žiniai apie šių dviejų dokumentų galiojimo susiejimą, yra juntamas didesnis vairuotojų aktyvumas tikrinantis sveikatą: 2023 m. iki lapkričio per mėnesį sveikatą pasitikrindavo vidutiniškai 27 tūkst. vairuotojų, o nuo praėjusių metų lapkričio šis skaičius išaugo beveik dvigubai, t. y. iki 42 tūkst. per mėnesį.

Įvertina ir psichiatras

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas patvirtino, kad jo kuruojamos srities specialistai jaučia sveikatą besitikrinančių vairuotojų suaktyvėjimą, tačiau tų, kurie to dar nepadarė, yra labai daug.

„Raginame, jei reikia, nuvykti į medicinos įstaigą pasitikrinti sveikatos. Svarbu to nepalikti paskutinei dienai, kad būtų tinkamai valdomas pacientų srautas ir užtikrintas asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. Tikimės, kad kitų metų sausį mūsų šalies keliuose nebeliks sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų arba tokių bus tik labai maža dalis“, – vylėsi A. Pečkauskas.

Vairuotojo sveikatos patikrinimas gali būti atliekamas sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje pacientas yra prisiregistravęs arba bet kurioje kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas. Sveikatą tikrina šeimos gydytojas arba vidaus / vaikų ligų gydytojas, teikiantis pirminės sveikatos priežiūros paslaugas. Tiesa, psichikos sveikatą privaloma tvarka įvertina ir gydytojas psichiatras.

65 metų nesulaukusiems vairuotojams sveikatos patikrą reikia atlikti tik kas dešimt metų, nuo 66-erių iki 79-erių sveikatą pasitikrinti reikės kartą per penkerius metus, o vyresniems nei 80 – kas dvejus metus.

Baudos – nedidelės

Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys perspėjo, kad pareigūnai netoleruos sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų ir skirs baudas.

„Galimas variantas, kad tokių vairuotojų, kurie nebus pasitikrinę sveikatos, bus nedaug, o tiems, kurie to neatliks, bus taikoma administracinė atsakomybė – 30–50 eurų bauda“, – sakė V. Grašys.

Anot jo, toks vairuotojas, sustabdytas eisme, negalės tęsti savo kelionės ir turės pasirūpinti, kad jo automobilis būtų patrauktas. Be to, negaliojantį vairuotojo pažymėjimą fiksuos ir eismo kontrolės sistemos, t. y., radarai, kurie fiksuoja greitį, techninę apžiūrą ir kitus pažeidimus.

GALERIJA

  • Priežastis: 2020 m., kai pažymėjimo laiku neprasitęsė daugiau nei pusė vairuotojų, jų veiksmus kaustė koronaviruso baimė
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

alis...

teises išduoda kai turi galiojančią pažymą... galiojimo data yra ant teisių pažymėjimo... o jei regitra kur tą medpažymą pametė, tai jau ne teisių turėtojo reikalas... nustos galioti pažymėjimas, tada ir eisi į medkomisiją naujos pažymos... nesuprantu, kur čia ažiotažas...

Komentarijus

Nu jo,balandį gavau priminimą kad prasitęsti sv.pažymą. Tik ji baigiasi spalį.. galvoju ar spėsiu.

>Evil

tik neapsišik pakaušio išgalvodamas bausmes ne tep besielgiantiems ir vėluojantiems Ne ruso laikai kai nepaklusnius uždarydavo ar už suda nieka 'skalpuodavo' O iš tavo būdingo konservynui rašymo matau kad esi senas zombis todėl dusk i savo tvarta ožiui bato bučiuot čia visiems proto nekrušes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS