Rusijoje techninė apžiūra neprivaloma, bet ne visiems | Diena.lt

RUSIJOJE TECHNINĖ APŽIŪRA NEPRIVALOMA, BET NE VISIEMS

  • 4

Rusijoje naujas įstatymas, panaikinęs fiziniams asmenims priklausančių lengvųjų automobilių ir motociklų privalomąją techninę apžiūrą (TA), sukėlė diskusijų audrą.

Bus išimčių

„Už savo motociklo ar automobilio saugumą pirmiausia privalo atsakyti savininkas", – pareiškė Rusijos vicepremjeras Maratas Chusnulinas.

Tačiau reikalavimas atlikti privalomą TA ir toliau bus taikomas komercinėms transporto priemonėms, tarp jų ir taksi, autobusams, sunkvežimiams, taip pat asmeninėms transporto priemonėms, naudojamoms tarnybiniais tikslais.

Senesnių kaip ketverių metų transporto priemonių savininkai taip pat privalės atlikti šią procedūrą, jas parduodant ir registruojant.

Nuo 2022 metų sausio 1-osios įsigaliosiantis įstatymas tiesiogiai palies apie 50 mln. automobilių ar motociklų savininkų.

Įstatymą rugsėjo pradžioje inicijavo ir pateikė parlamentui svarstyti ministrų kabinetas.

Už savo motociklo ar automobilio saugumą pirmiausia privalo atsakyti savininkas.

Daugės eismo įvykių?

Ekspertų nuomone, naujas įstatymas turės itin didelės įtakos logistikos verslo atstovams, nes Rusijoje kasmet mažėja TA centrų, pirmiausia, mažuose miestuose.

Šiemet gegužę bendrovių, teikiančių TA paslaugas, Rusijoje buvo 5 533, birželį – jau 5 019.

Gali būti, kad didžiausios logistikos kompanijos bus priverstos pačios steigti ir išlaikyti TA centrus.

Prognozuojama, kad dėl techniškai netvarkingų transporto priemonių gerokai padaugės eismo įvykių. Vien 2020-aisiais dėl šios priežasties Rusijoje buvo užfiksuotos 7 658 avarijos (palyginti su 2019-aisiais – 13,7 proc. daugiau).

Nuo 2022-ųjų sausio 1-osios eismo įvykio kaltininko padarytą žalą nukentėjusiajam atlygins draudėjai, kurie savo ruožtu vėliau pateiks sąskaitą incidento autoriui.

Inspektorius – visagalis

Tikėta, kad dar labiau suvešės kyšininkavimas ir korupcija.

Jeigu vairuotojas turės TA dokumentus, mieste ar užmiestyje jį sustabdžiusiam pareigūnui nebus būtina papildomai įvertinti transporto priemonės būklę.

Kitu atveju inspektorius, remdamasis vien bendru įspūdžiu apie automobilio ar motociklo išorę, galės nuodugniai ir preciziškai patikrinti kiekvieną jam įtartiną smulkmeną, įvertinti, ar eismo dalyvio technika atitinka saugumo ir kitus reikalavimus.

Tiems, kuriems TA bus privaloma, tačiau neatlikta, grės 2 000 rublių (maždaug 24 eurų) bauda.

Tačiau TA dokumentus galės turėti ir tų transporto priemonių savininkai, kuriems tai neprivaloma.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

>>>vytas \\\\\.../////

>nelygink Amerikos su Rusija,nes važiuos kol ratus pames.Ir dar Rusijoje,kad ir menkiausias eismo įvykis,tai pimiausia apsišaudo,beizbolo lazdomis apsidaužo,tik po to kviečia miliciją.Tuo atvėju,tai laukinių kraštas.Tenai baisu važiuoti.

vytas

Ilinojaus valstijoje,kur dabar gyvenu,techninės apžiūros lengviesiems autobobiliams taipat nera,yra tik dujų emisijos nemokamas patikrinimas kas du metai,bet vairuotojai patys atsakingiau prižiūri savo auto.

GERAS

NUO VASARIO 1 IR DEGTINE NEMOKAMA BUS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS