Už menkus nusižengimus – didelės baudos | Diena.lt

UŽ MENKUS NUSIŽENGIMUS – DIDELĖS BAUDOS

Susisiekimo ministerija Seimui teikia nemažą Saugaus eismo automobilių keliais (SEAK) įstatymo pakeitimo projektą, kuriame įtvirtinama šūsnis pakeitimų, susijusių su būsimų vairuotojų rengimu.

Teigiama visų įstatyme įtvirtintų nuostatų pusė, kad vairavimo mokyklų mokiniai tiksliai žinos, ko gali reikalauti iš mokymo įstaigų, tačiau pats įstatymo projektas daug kuo užkliūva būsimus vairuotojus rengiančioms įstaigoms. Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos viceprezidentas Darius Lesickas teigė nesuprantantis, kam net mažiausioms mokymo įstaigoms kelti reikalavimą turėti atskiras administracines ir mokymo patalpas.

Įstatymą rengusios Susisiekimo ministerijos atstovai ragina neišsigąsti ir primena, kad įstatymas tik pateikimo stadijos – tai reiškia, kad visi, turintieji pastabų, gali jas teikti ir visos jos bus svarstomos, o į įstatymą įtrauktos nuostatos galiojo ir anksčiau, bet tai buvo Valstybinės kelių transporto inspekcijos parengtas dokumentas, reglamentuojantis vairavimo mokyklų veiklą.

Remiantis naujuoju SEAK įstatymu, vairavimo mokyklos veikla gali būti stabdoma, jeigu mokykla padarys du ar daugiau labai sunkių pažeidimų. Pateikiamas ir vienuolikos sunkių pažeidimų sąrašas, tarp kurių ir gana absurdiški variantai. Jeigu mokant vairuoti motociklą, mopedą, mokinys buvo lydimas automobilio, kuriame neveikė arba nebuvo įjungtas skiriamojo ženklo "mokomasis" apšvietimas, mokinio praktinio vairavimo mokymas buvo vykdomas neužpildžius individualaus mokymo apskaitos žurnalo (vairavimo lapo) arba jame nebuvo nurodyta privaloma informacija. "Tai yra nelabai reikšmingi neatitikimai – jie leis piktnaudžiauti asmenims, kurie vertins konkrečias institucijas", – įsitikinęs D. Lesickas.

Naujoje įstatymo redakcijoje apibrėžiama ir kokiais atvejais visam laikui vairavimo instruktorius gali netekti darbo. Apibrėžta, kad būsimus vairuotojus galės mokyti tik nepriekaištingos reputacijos žmogus. Įstatymo kūrėjai pateikia ir tris punktus, kas bus laikoma nepriekaištinga reputacija. Mokyti vairuoti negalės žmogus, kuris buvo teistas už tyčinį nusikaltimą ir turi neišnykusį ar nepanaikintą teistumą, buvo teistas už veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso XXXIII skyriuje, padarymą (kyšininkavimas, prekyba poveikiu, papirkimas, piktnaudžiavimas, neteisėtas teisių į daiktą registravimas ir tarnybos pareigų neatlikimas), piktnaudžiauja alkoholiu, psichotropinėmis, narkotinėmis ar kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS