Vairuotojo pažymėjimas – ir septyniolikmečiams: ar realu Lietuvoje? | Diena.lt

VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMAS – IR SEPTYNIOLIKMEČIAMS: AR REALU LIETUVOJE?

  • 13

Čekijos keliuose septyniolikmečiai jau gali vairuoti lengvąjį automobilį, tačiau tik su suaugusio, teises vairuoti turinčio asmens priežiūra. Lietuvoje poreikis gauti vairuotojo teises kuo anksčiau – yra, bet vairavimo instruktoriai tuo ir nepilnamečių sugebėjimu vairuoti automobilį abejoja. Apie tai pasakota LNK reportaže.

Septyniolikmečiai Čekijoje jau siekia vairuotojo teisių ir kartu su suaugusiu, teises turinčiu žmogumi drąsiai važinėja miesto gatvėmis.

„Tai galimybė tiems jauniems vairuotojams nuvažiuoti pirmuosius kilometrus, kurie tikrai yra labai svarbūs“, – teigė transporto specialistas Romanas Budsky.

Tiesa, jaunuoliams teks vairuoti dvejus metus, kol prie vairo galės sėstis visiškai neprižiūrimi. Čekija taip nusprendė dėl to, kad didžioji dalis eismo įvykių šalyje užfiksuota dėl vairuotojų, neturinčių dvejų metų stažo, padarytų klaidų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Iki to laiko, kai savarankiškai sėsite prie vairo, turėtumėte būti nuvažiavę bent 3 tūkst. kilometrų prižiūrimi“, – sakė transporto specialistas.

Ar tokia tvarka reikalinga ir Lietuvoje, vairavimo instruktoriai abejoja.

„Jeigu tas amžiaus ankstinimas vis dėlto nėra didžiojoje dalyje ES šalių, klausimas – kodėl?“ – svarstė vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis.

„Apsispręskime, ko mes norime. Ar tikrai yra tokia socialinė užklausa, ar tikrai yra toks socialinis poreikis, kad septyniolikos metų žmogus jau galėtų vairuoti automobilį, nes jam to reikia?“ – antrino ir kitas instruktorius Artūras Pakėnas.

Apsispręskime, ko mes norime.

Tačiau „Regitra“ tikina, kad poreikis vairuotojo teises gauti kuo anksčiau – yra. O šiuo metu vienintelė galimybė – mopedas arba sumažinto galingumo automobilis.

Šiemet vien mopedo vairavimo teises laikė 30 proc. daugiau 15–16 metų jaunuolių. Tačiau B kategorija vis dar populiariausia, o ši nepilnamečiams jaunuoliams nepasiekiama. Tad, anot „Regitros“, dažnas vairavimo egzaminą laiko kone iškart po aštuoniolikto gimtadienio.

„Pirmąjį šių metų pusmetį teoriją ir praktiką išlaikė truputį daugiau nei 5 tūkst. aštuoniolikos metų sulaukusių asmenų. Bet kokiu atveju ši kategorija yra ir bus populiariausia“, – teigė „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

Šią liepą bandantiems išsilaikyti A ir B kategorijų vairavimo egzaminą „Regitra“ žada atverti daugiau papildomų registracijos vietų. Esą poreikis gauti vairuotojo teises – išskirtinai didelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Tam tai

Maziau ziuriek fantastic filmu ir diaugiau nerukik zolites nenaudok kokso nereikes fantazuoti kosmonaute!!!

Anonimas

musu DEBILAI NEMOKA normaliai ir graziai ! tai dar 3 l masiniukas ant bobutes registruotas !!! reiktu daryti kaip uzsieni iki 25m 1.5 l ir draudimas RIEBUS IR JOKIU BOBUCIU registraciju !!!!! kitaip tie debiliukai NESURANTA !!!

Alfonsas

Svedijoje vazineja raudona trikampi gale uzsikabine provincijoj ne miestuose greitis 30km pavaros 1 ir 2 viskas gerai ir grziai vazineja Pakenam viskas blogai kuo musu jaunimas blagesnis uz svedu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS