Vidutinė naudoto automobilio kaina – beveik 10 minimalių algų | Diena.lt

VIDUTINĖ NAUDOTO AUTOMOBILIO KAINA – BEVEIK 10 MINIMALIŲ ALGŲ

Pagaliau galima pasakyti, kokie praėjusieji metai buvo naudotų automobilių rinkai, kokia buvo vidutinė automobilio kaina ir kurie naudotų automobilių modeliai Lietuvoje yra populiariausi.

Prieš dvejus metus, kai Lietuvoje buvo įvestas euras, vidutinė lengvojo automobilio kaina šoktelėjo iki 3,8 tūkst. eurų, tačiau per praėjusius 2016-uosius kainos stabilizavosi ir net šiek tiek sumažėjo.

Vidutiniškai paskutinį 2016-ųjų ketvirtį už automobilį buvo sumokama 3,6 tūkst. eurų. Per visus praėjusius metus Lietuvoje buvo užfiksuota net 390,8 tūkst. sandorių. Iš užsienio į Lietuvą įvežta 123,4 tūkst. automobilių. Šiuo atžvilgiu Lietuva išliko lyderė tarp visų trijų Baltijos šalių. Mūsų šalyje tūkstančiui gyventojų tenka 43,3 iš užsienio įvežto naudoto automobilio, Latvijoje – 24,1, o Estijoje – 20,2.

Įvežtų į Lietuvą transporto priemonių analizė parodė, kad daugiau kaip pusė įvežtų automobilių yra vienuolikos ir daugiau metų. Apskirtai šie automobiliai sudaro 5,2 proc. šalies automobilių parko. Lietuviai taip pat vis dar labiau mėgsta dyzelinių variklių automobilius. Per praėjusius metus net 77,8 proc. įvežtų automobilių buvo varomi dyzelinu, 18,3 proc. – benzinu, o 3,9 proc. alternatyvia energija. Panašios tendencijos vyrauja ir kitose trijose Baltijos šalyse – daugiausia parduodama būtent dyzelinu varomų automobilių.

Įdomu ir tai, kad per praėjusius metus buvo įvykdyta ir apie 244 tūkst. Lietuvoje registruotų automobilių sandorių. Atsižvelgus į tai, kad Lietuvoje registruota apie 1,3 mln. asmeninės paskirties automobilių, tai reiškia, kad vidutiniškai kas penktas automobilis per metus pakeitė savo šeimininką.

Kalbant apie naujus automobilis, džiugu, kad vis didesnė dalis privačių asmenų sugeba įsigyti naują automobilį. Privatūs asmenys įsigijo 22,6 proc. visų naujų parduotų automobilių. Nepaisant to, kad šis rodiklis yra 3,2 proc. geresnis nei 2015-aisiais, tačiau pagal šį rodiklį Lietuva gerokai atsilieka nuo Estijos, kur asmeninėms reikmėms naują automobilį įsigyja 36,3 gyventojų.

Analizuojant visų Baltijos šalių populiariausių parduodamų naudotų automobilių dešimtuką, galima pastebėti, kad į populiariausiųjų gretas kopia aukštesnės – premium klasės automobiliai. Nors Lietuvoje populiariausio naudoto automobilio karaliaus karūnos vis dar neatiduoda "VW Passat", jam ant kulnų jau lipa "Audi A6" ir "Audi A4", ketvirtoje populiariausiųjų vietoje – 5 serijos BMW. Tik penktoje vietoje kitas VW koncerno gaminys "Golf", po jo rikiuojasi "Opel Zafira", 3 serijos BMW, "Opel Astra", E klasės "Mercedes Benz" ir "Volvo V70/XC70".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS