Vis daugiau gyventojų nori keisti transporto priemonės pardavimo kainą | Diena.lt

VIS DAUGIAU GYVENTOJŲ NORI KEISTI TRANSPORTO PRIEMONĖS PARDAVIMO KAINĄ

Prasidėjus gyventojų turto ir pajamų už praėjusius metus deklaravimui, vis daugiau gyventojų kreipiasi į valstybės valdomą „Regitrą“ prašydami pakeisti Kelių transporto priemonių registre esančius duomenis, susijusius su parduoto automobilio kaina.

Gyventojai kreipiasi į „Regitrą“, norėdami pakeisti parduoto automobilio įsigijimo kainą, kai savo pajamų deklaracijoje pamato 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM). Tokia situacija, pasak pranešimo, susiklosto tada, kai asmuo, neišlaikęs automobilio 3 metus, jo nuosavybę perleidžia kitam asmeniui ir jį parduoda už didesnę kainą nei įsigijo. Pajamų mokestis tuo metu turi būti sumokamas nuo uždirbtų pinigų sumos: įsigijimo ir pardavimo kainų skirtumo.

Pasak „Regitros“, pasitaiko atvejų, kai siekiant išvengti mokesčių, automobilių perpardavinėtojai įtikina pirkėją pirkimo-pardavimo sutartyje nurodyti mažesnę kainą nei buvo sutarta. Gyventojui sutikus, o vėliau automobilį pardavus per 3 metų laikotarpį už didesnę pinigų sumą, reikia sumokėti GPM mokestį.

„Kiekvienais metais, prasidėjus gyventojų pajamų deklaravimui, susiduriame su ta pačia situacija, kai žmonės, pamatę mokėtiną pajamų mokestį, supranta neteisingai užpildytos pirkimo-pardavimo sutarties pasekmes. Tuo metu atvykę „Regitrą“ jie pateikia naujai užpildytą sutartį, kuri būna pasirašyta ne tik atgaline data, bet joje įrašoma ir visiškai kita transporto priemonės pardavimo suma, nei kad buvo, kai asmuo atvyko jos įregistruoti savo vardu. Dažniausiai tai būna didesnė kaina, kurią greičiausiai žmogus realiai sumokėjo pardavėjui“, - teigia „Regitros“ Teisės skyriaus vadovas Vytautas Žekonis.

„Regitra“ atkreipia dėmesį, kad jei pirkimo-pardavimo sutartyje, nurodant transporto priemonės kainą, iš tiesų įsivėlė pardavimo sumos klaida, reikėtų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją. Gyventojui pateikus klaidą įrodančius dokumentus: banko sąskaitos išrašą, kuriame matyti atlikta operacija, arba kitą juridinę galią turintį dokumentą, mokesčių administratorius tai įvertins ir priims sprendimą dėl deklaruotų duomenų pagrįstumo.

Tuo metu „Regitra“ gali taisyti tik technines duomenų įvedimo klaidas: atvejus, kai sutartyje praleidžiamas skaičius ar raidė, nurodyti ne tie automobilio įsigijimo metai.

Pažymima, kad pirkimo-pardavimo sutartis yra pirkėjo ir pardavėjo interesus saugantis dokumentas, kuris įrodo įvykusį sandorį, o kilus ginčui, gali tapti ir pagrindiniu įrodymu.

Todėl perkant transporto priemonę, rekomenduojama šią sutartį sudaryti labai atidžiai: nurodyti kiek įmanoma daugiau ir teisingos informacijos apie pirkėją ir pardavėją, transporto priemonės kainą, ridą, automobilio esamus defektus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS