„4 Fun“: kūrybinį įkvėpimą sunku suplanuoti | Diena.lt

„4 FUN“: KŪRYBINĮ ĮKVĖPIMĄ SUNKU SUPLANUOTI

Grupė susibūrusi bene prieš trylika metų, 2007 metais atstovavusi Lietuvą „Eurovizijos“ konkurse Helsinkyje, apšildžiusi Joe Cocker bei Katie Melua koncertus Vilniuje. Grupė ir toliau sėkmingai koncertuojanti tiek Lietuvoje, tiek ir už jos ribų, tai – „4 Fun“! Apie grupės ilgo gyvavimo paslaptis, kūrybinius procesus bei artėjančius koncertus, kalbamės su „4 Fun“ grupės lydere Julija Ritčik.

- „4 Fun” grupė gyvuoja jau nemažai metų, kokia jūsų ilgo gyvavimo paslaptis?

- Meilė muzikai ir noras muzikuoti bei kurti. Grupės sudėtis jau senokai nesikeičia - mums pasisekė, kad suradome vieni kitus, mes turime panašius muzikinius pomėgius bei sugebame susitarti.

- Kiek dažnai šiuo metu koncertuojate, kas tai lemia?

- Specialiai koncertų neskaičiuojame, vidutiniškai rengiame kelis pasirodymus per mėnesį. Dažnai tai lemia mūsų įdirbis bei ilgalaikė partnerystė su klubais, festivaliais bei vietomis, kur groja gyva muzika. Kai ruošiamės pristatyti mūsų kūrybos naujienas, rengiame koncertus patys. Tuomet sugalvojame, kur ir kaip norime tai padaryti ir patys deramės dėl sąlygų.

- Koks Jūsų kaip grupės kūrybinis procesas?

- Pagrindinės kūrybinės mintys ir planai dažniausiai gimsta kaip mano ir Laimono bendras „produktas“. Kadangi mes pora tiek gyvenime, tiek muzikoje, tai, viena vertus, neišvengiama, kita vertus, gerai, nes kiekvienas mūsų įneša savo energiją, savo požiūrį.

Kai mes su Laimonu jau turime viziją – dalinamės ja su kitais grupės nariais. Tuomet prisijungia jų kūrybinės mintys bei energija. Tada kartu realizuojame sumanymą.

- Iš kur semiatės kūrybinio (ir ne tik) įkvėpimo?

- Tikriausiai, iš supančio pasaulio ir gyvenimo. Tai gali būti jausmai, mintys, įspūdžiai, kažkieno kito kūryba (visai nebūtinai muzikinė), kuri „užkabina“, sukelia emocijas ar naujas mintis. Mes neatsirandame iš niekur ir negyvename tuštumoje – viskas, kas aplink, kas buvo, veikia mus, pereina per mūsų sielą, kūną, protą ir gali pavirsti kažkuo nauju – kiekvienas mato ir jaučia savaip bei perteikia tai savais žodžiais (ir ne tik žodžiais). Įkvėpimą sunku suplanuoti – kartais ilgai neaplanko, o kartais užplūsta netikėtai. Svarbu neužsiskleisti, tiesiog gyventi ir būti atviram bei turėti norą kurti toliau.

- Ką veikia grupės nariai, kai negroja?

- Miega, valgo, skaito knygas, keliauja, eina pasivaikščioti arba bendrauja su savo šeima bei draugais (šypsosi).

Baisu pasakyti, kai kurie net eina į darbą (pavyzdžiui, aš dirbu anglų kalbos mokytoja, Laimonas – muzikos prekių salone „Tamsta“). Aš dar ir mokausi, šiais metais baigiu anglų filologijos magistro studijas. Žodžiu, ne tiek jau daug tie muzikantai nuo paprastų žmonių skiriasi – gal tik tuo, kad negroti arba nedainuoti negali (šypsosi)!

- Ką išgirsime vasario 13 d. koncerte “Lizarran” restorane?

- „4 Fun” akustinę programą. Trys puikiai derantys balsai (ilgi metai draugystės bei bendradarbiavimo teigiamai veikia dainavimo kokybę (šypsosi)),  šiltas ir jaukus akustinių gitarų skambesys lydimas Laimono įvairiausių egzotiškų perkusinių instrumentų (ispaniška dėžė Cajon, Caxixi, Asalato, Pandeiro, Udu, ocean drum, finger shakers). Taip pat tai bus geriausių autorinių mūsų kurinių bei mėgstamiausių grupės „koverių“ akustinės versijos.

- Linkėjimas klausytojui.

- Geros nuotaikos bei vidinio džiaugsmo ir pasitenkinimo. Jausmo, kad viskas klostosi taip, kaip to norime. Ir dar – kad beprotišku greičiu besisukančio pasaulio kasdienybėje, skubėdami atlikti tūkstančius svarbių ir neatidėliotinų reikalų, visgi sugebėtume pastebėti, koks gražus būna ryto ar vakaro dangus, išgirstume gerą žodį ir mokėtume bei norėtume tokį ištarti patys. Kad mokėtume rasti laiko nustoti skubėti ir tiesiog pasimėgautume mylimo žmogaus ar gerų draugų kompanija, geroje malonioje vietoje, skambant gerai muzikai!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS