Apie kritinę ribą pasaulyje – skulptoriaus T. Kensmino paroda Vilniuje | Diena.lt

APIE KRITINĘ RIBĄ PASAULYJE – SKULPTORIAUS T. KENSMINO PARODA VILNIUJE

  • 0

Spalio 14 d. 18 val. galerija (AV17) kviečia į skulptoriaus Tauro Kensmino personalinės parodos „Kritinė riba“ atidarymą.

Parodoje autorius kalba apie kritinę ribą t. y. atsidūrimą laike, kuomet pasaulis pasiekia lūžio tašką – didelių pokyčių versmę.

„Kai viskas prasidėjo (dabar jau nebeaišku kada), atrodė, jog pasaulis pasiekė tašką, už kurio nebėra kelio atgal. Gyvenant tylų, ramų ir saugų gyvenimą susidaro įspūdis, jog niekas nekinta ir leidiesi užhipnotizuojamas stabilumo iliuzijos. Atėjus pastebimesniems pokyčiams, nubundi. Suvoki, jog visad gyvenai kismu, o tariamas stabilumas – tik paties susikurta apgaulė, viliantis išsaugoti tai, prie ko esi prisirišęs. Sveikas ir jaunas kūnas, sunkiu darbu įgyti daiktai, kuriuos taip baisu prarasti, žmonės prie kurių esi įpratęs, statusas kurį mėgini užsitarnauti, nuolat kažką įrodinėdamas – visa tai laikina“, – pasakoja parodos autorius.

Parodoje pristatydamas gana abstrakčius, tačiau atpažįstamus ir asociatyvius skulptūrinius objektus ir instaliacijas, autorius kelia atvirą klausimą, dėl kokių priežasčių atsidūrėme kritinėje riboje ir kas apskritai ji yra. Darbuose konstruodamas estetines jungtis tarp civilizacijos ir gamtos, T. Kensminas sykiu kvestionuoja industrializacijos padarinius ir imperialistinius žmonijos užmojus. Nagrinėdamas kismo sąvoką bei praeities ir ateities sankirtą, skulptorius ieško tiek asmeninio, tiek globalaus sąmoningumo.

A. Mackevičiūtės nuotr.

„Kad išliktum, privalai prisitaikyti prie nuolatinės kaitos ir peržengti vieną po kitos iškylančias ribas.“ – toliau tęsia autorius. „Tačiau, kai esi įpratęs gyventi ramiame ir saugiame pasaulyje, susidūrimas su reiškiniais, kurie iš esmės keičia nusistovėjusius įpročius gana smarkiai nustebina. Pokyčiai, su kuriais dabar tenka susigyventi, gan aiškus priminimas apie nesibaigiančią kaitą, kurios neįmanoma išvengti.“

T. Kensminas (g. 1991) skulptūros bakalauro ir magistro studijas yra baigęs Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2012 m. menininkas aktyviai užsiima parodine veikla Lietuvoje bei užsienyje (Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir kt.), taip pat keturias savo menines instaliacijas pristatė šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius”. Jo kūriniai priklauso MO muziejaus, Lewben meno fondo bei privačioms Lietuvos ir užsienio kolekcijoms.

Paroda „Kritinė riba“ (AV17) galerijoje, Vilniuje, Totorių g. 5 veiks iki lapkričio 25 d.

GALERIJA

  • Apie kritinę ribą pasaulyje – skulptoriaus T. Kensmino paroda Vilniuje
  • Apie kritinę ribą pasaulyje – skulptoriaus T. Kensmino paroda Vilniuje
  • Apie kritinę ribą pasaulyje – skulptoriaus T. Kensmino paroda Vilniuje
  • Apie kritinę ribą pasaulyje – skulptoriaus T. Kensmino paroda Vilniuje
A. Mackevičiūtės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS