„Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas | Diena.lt

„ATGIMSTANTIS ŽMOGUS“: ANALOGŲ LIETUVOJE NETURINTIS PROJEKTAS UŽDAROMAS

  • 0

Paskutinėmis gegužės dienomis Lietuvos baleto mėgėjus pasiekė itin liūdinanti žinia: grandiozinis projektas „Atgimstantis žmogus“, turėsiantis įvykti šį rugpjūtį autentiškoje Valdovų rūmų erdvėje, priverstas kapituliuoti prieš negailestingą kapitalistinę mašiną, atsiprašyti bilietus į renginį jau įsigijusių baleto gerbėjų bei išreikšti jiems gilią padėką už pasitikėjimą.

„Kaip projekto idėjininkė, įkvėpusi ir subūrusi visą kūrybinę komandą, atsakyti prieš visus taip pat turiu aš“, – atsiduso Jelena Lebedeva. „Susirinko didelė entuziastų ir bendraminčių komanda nuo Lietuvos baleto žvaigždžių, talentingiausių orkestro muzikantų, genialių muzikos kompozitorių, naujausių 3D technologijų kūrėjų iki aukščiausio lygio scenų konstravimo profesionalų. Noriu pasakyti, kad tokio lygio projektų Lietuva dar nepasiruošusi priimti. Jo faktinė vertė, nekalbant apie tai, kad visi aukščiau išvardyti bendraminčiai dirbo, galima sakyti, vien iš idėjos, genami aukščiausiojo tikslo kartu padovanoti Lietuvai kažką tikrai ypatingo bei vertingo, yra 150 tūkst. eurų. Tai nesiekiantis pelno renginys. Bilietai į šį, itin kokybišką renginį, gavosi ypatingai brangūs, todėl mes puikiai supratome, kad be valstybės ar rimto mecenato paramos negalėsime sumažinti bilietų kainų, o bilietų didelėmis kainomis tautiečiai neišpirks. Neišpardavus bilietų ir nesurinkus už juos pinigų, projektas negalėtų būti pilnai realizuotas“, – mintis dėstė pagrindinė organizatorė.

Kiek įsijautusi, Jelena mintimis grįžo į italų bei lietuvių renesanso laikus, kurie ir buvo projekto „Atgimstantis žmogus“ leitmotyvas. „Tais laikais, – pasakojo organizatorė, – įtakingoji italų šeima, pavarde Medičiai, aktyviai investavo ir vystė prisikėlimo epochos menus, o Lietuvoje to tais pačiais laikais ėmėsi Radvilų ir Vazų dinastijos. Jeigu neatsirastų šių kiek išprotėjusių meniškos sielos pinigingų entuziastų, niekada neišgirstume Mikelandželo Buanoročio ar Botičelio vardo, o tai būtų skaudus praradimas buvusiems prieš mus, ir, ko gero, po mūsų. Nepretenduojant lygintis su nemirtingais bei istorija tapusiais didingais italų vardais, noriu pasakyti, kad su būtent tokio kiek pamišusio entuziasto trukumu teko susidurti mūsų kūrybinei komandai. Valstybė materialiai nepalaikė projekto, greičiausiai motyvuodama tai per aukšta jo kaina. Tačiau aukštos meno kokybės bei didelio masto projektas negali būti pigus. Pigiu gali būti tik pigus projektas“, – už tautologiją atsiprašinėja nenuilstanti projekto autorė.

„Šiame projekte mes jautėmės kaip tikri Florencijos akademijos menininkai, susivieniję kuriant iš bendros minties meną, kuriuo mes visi tikime, – nuogąstavo projekto bendraautorius, muzikantas ir dirigentas Juozas Mantas Jauniškis. – Šis tikėjimas ir buvo mūsų komandos varomoji jėga. Buvo noras padaryti tikrai vertingą kultūrinį įvykį sostinėje.“

Projekto pažibos ir pagrindiniai veikėjai Lietuvos primabalerina Olga Konošenko bei jos projekto partneris baleto solistas Igoris Zaripovas taip pat išreiškė nusivylimą, kad banalus piniginis klausimas nulėmė visą nemirtingo meno energiją ir meilę. „Turbūt dar ilgą laiką ramiai negalėsime praeiti pro Valdovų rūmus nepajautus nemalonaus kartėlio“, – pergyvenimu dalijosi baleto žvaigždės.

„Renginio paketas pilnai parengtas, o jo dalyviai visada pasiruošę startuoti iš naujo. Jeigu atsirastų tikras meno vertintojas, turintis lėšų ir norintis jais pasidalinti vardan tos Lietuvos meno, mes pasiruošę ir atviri bet kokiems pasiūlymams, – juokiasi Jelena. – Iš tikrųjų renginių paslaugų sferos kainos išpūstos iki begėdystės. Renesanso laikais mecenatai rėmė milžiniškų marmuro kolonų, kilometrinių bažnytinių freskų ar kupolų, skulptūrų bei paveikslų sukūrimą, o mes, šiais moderniais laikais, negalime sau leisti išsinuomoti banalios geležinės konstrukcijos scenai“.

Organizatorė bei visa kūrybinė komanda nuoširdžiai apgailestauja dėl susiklosčiusios padėties ir atsiprašo savo ištikimų žiūrovų ir partnerių bei nori pranešti, kad bilietus į renginį žiūrovai gali grąžinti besikreipiant į bilietai.lt kasas arba sekant nurodymus bilietai.lt portale.

GALERIJA

  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
  • „Atgimstantis žmogus“: analogų Lietuvoje neturintis projektas uždaromas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS