Atminimo vakare „In memoriam V. Noreikai“ dainuos jo mokiniai | Diena.lt

ATMINIMO VAKARE „IN MEMORIAM V. NOREIKAI“ DAINUOS JO MOKINIAI

  • 3

Trečiadienio vakarą sostinės „Vaidilos“ teatre rengiamas koncertas „In memoriam Virgilijui Noreikai”. Jis skirtas Lietuvos kultūros korifėjaus, legendinio operos solisto V. Noreikos atminimui.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V. Noreika, scenai atidavęs visą gyvenimą, išugdė daugybę mokinių. Šiame koncerte dainuos Vaidas Vyšniauskas, Rafailas Karpis, Juozas Janužas, Dainius Puišys, Karolina Glinskaitė, Dainius Viešūnas, Rafaelis Štarolis, Simas Strazdas, Salomėja Petronytė, Martynas Kindurys ir kiti.

ELTA primena, kad 83-iuosius einančio operos solisto, vienos ryškiausių viso šimtmečio kultūros asmenybių gyvybė po sunkios ligos užgeso kovo 3-iosios rytą.

V. Noreika yra dainavęs daugelyje žymiausių pasaulio scenų: Maskvos didžiajame teatre, Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Didelė jo kūrybinio gyvenimo dalis buvo susijusi su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru: čia V. Noreika sukūrė dešimtis vaidmenų, šešiolika metų dirbo teatro meno vadovu, o nuo 2003-iųjų vadovavo Operos studijai.

V. Noreika už kūrybą ir nuopelnus įvertintas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje - 1991 m. tapo Baltimorės miesto ir Merilando valstijos (JAV) garbės piliečiu, 1995 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4 laipsnio ordinu, 1995 m. - Švedijos karališkojo „Šiaurės žvaigždės“ I laipsnio ordino Riterio kryžiumi, 2003 m. - ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, 2004 metais jam įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2005 m. - Estijos „Baltosios žvaigždės“ II laipsnio ordinas, 2010 m. - Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tai

žmogus vertas visų apdovanojimų. Tikras aristokratas, išlaikytas, didingas, kartu paprastas kaip turėtų būt ir elgtis tikras Lietuvos žmogus. Neparsidavėlis, nesižeminantis, niekada nelindo į politiką, kaip kurie... nes žinojo savo pašaukimą ir šventai iki galo savo gebėjimus atidavė žiūrovui, bei patirtį, praktiškumą savo mokiniams. Ilsėkis mielas mūsų tautos Šviesulį, gimtos žemės smiltelėje!!! Te amžiną ramybę suteikia vėjo ošimas, linguojančios pušys, paukštelio čiulbėjimas, nukritę rasos lašeliai ant prigludusios gėlės žiedo, skaistus saulės blyksnis ir tamsią,šaltą žiemos naktį nepalieka vienišo Vakarė žvaigždė. O mes kol dar vaikštome šia žeme, klausysimės Jūsų sodraus,įtaigaus balso.

Anonimas

Buves KGBistas.

Anonimas

Tai nuostabiausias Lietuvos žmogus!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS