Beethoveno efektas Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncerte | Diena.lt

BEETHOVENO EFEKTAS ŠV. KRISTOFORO KAMERINIO ORKESTRO KONCERTE

  • 0

Šią savaitę Vilniuje žymaus Vienos klasiko, kompozitoriaus, kurio vardą žino net ir nesiklausantys jo muzikos, kūriniai. Atlikti dažnai mistifikuojamus Liudviko van Beethoveno kūrinius – nelengva užduotis. Tačiau jos imtis nepabūgo Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (vad. Donatas Katkus) drauge su pianistu Dariumi Mažintu bei dirigentu Modestu Barkausku.

L. van Beethoveno sukurtos melodijos jau daugiau nei du šimtus metų išlieka grojamiausių kūrinių sąrašo viršuje, o pats kompozitorius užima 45 vietą tarp 100 įtakingiausių visos žmonijos istorijoje.

Pastebėjęs polinkį į muziką, jau ankstyvoje vaikystėje Beethoveno tėvas vertė sūnų praktikuotis be atvangos, svajodamas, kad jo berniukas išgarsėtų taip, kaip Wolfgangas Amadeus Mozartas. Tačiau būsimojo genijaus vaikystė nė iš tolo nepriminė pasakos – 11 metų jis metė mokslus, norėdamas padėti šeimai, todėl taip ir nebeišmoko dalybos ir daugybos.

Metus laiko Beethovenas mokėsi pas Jozefą Haydną, tačiau vienas kito, tarytum susitarę, visiškai nemėgo. Pats Vienos klasikas jau vėliau itin nenorėjo vesti pianino pamokų ir apsiimdavo dėstyti nebent išskirtinai gabiems studentams arba...jaunoms ir išvaizdžioms moterims. Kompoziorius įvairiomis ligomis sirgo jau nuo vaikystės, o būdamas 26-erių pradėjo kursti. Nepaisant to, kūrė muziką net ir jos negirdėdamas – tuo metu gimė „Iškilmingosios mišios“ ir IX simfonija.

Atskleisti žymiojo kompozitoriaus melodijų grožį pasiryžo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, kuris pasirodymo metu išsiplės iki simfoninės sudėties. Kolektyvui diriguosiantis M. Barkauskas, karjerą didžiojoje scenoje pradėjo vos prieš šešerius metus. Šio meno subtilybių jis mokėsi pas vieną garsiausių Lietuvos dirigavimo meistrų, prof. Juozą Domarką. Per tą laiką įgautą patirtį laiko viena vertingiausių jo profesiniame kelyje. M. Barkauskas atlieka įvairias koncertų programas, tarp kurių – ganėtinai kontrastingi kūriniai ir sako, jog muzika – tai sritis, kurioje jis geriausia save išreiškia.

„D. Mažintas – jaunas, aktyviai koncertinėje veikloje pasireiškęs pianistas. Savo muzikalumu ir savita, įdomia interpretacija jau atkreipė mūsų klausytojų auditorijos dėmesį ir pripažinimą. Šis pianistas yra vertas ir tarptautinės publikos dėmesio“, – apie koncerto „Beethoveno efektas“ solistą 2010 m. kalbėjo maestro S. Sondeckis.

Įvairių tarptautinių konkursų laureatas aktyviai koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų - solinius rečitalius atliko skirtinguose festivaliuose JAV, Vokietijoje, Olandijoje. D. Mažintas kaip skambino su Lietuvos, Klaipėdos kameriniais, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais., koncertavo su  dainininkais Virgilijumi Noreika, Sandra Janušaite, Rafailu Karpiu, Merūnu Vitulskiu, saksofonininku Petru Vyšniausku, smuikininkais Pierre‘u Amoyaliu, tarptautinio Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtoju Andrejumi Baranovu bei daugeliu kitų. Jis įrašė keletą kompaktinių plokštelių, tarp kurių minėtinos drauge su R. Karpiu išleista – „Laiškai iš praeities. Žydų dainos“ bei pianisto autorinė plokštelė su J .S.Bacho, L.van Beethoveno, A.Skriabino kūriniais.

Koncerto atlikėjai vienu balsu tvirtina, jog prisiliesti prie didžiojo Vienos klasiko palikimo ir per jo muziką pažinti kūrėjo vidinį pasaulį – nekasdienis išgyvenimas. Patirkite L. van Beethoveno muzikos efektą ir Jūs lapkričio 20 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS