Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą | Diena.lt

FESTIVALIS „NOWJAPAN“ KVIEČIA PASINERTI Į ŠIANDIENOS JAPONIJOS KULTŪRĄ

  • 0

Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ šį rudenį Vilniuje jau 8-ąjį kartą skleis šiuolaikinės ir tradicinės kultūros vėjus iš Tolimųjų rytų ir viso pasaulio.

Dvi dienas (rugsėjo 10–11 d.) truksiančio festivalio metu vilniečiams ir miesto svečiams bus atskleista žaismingoji šiandienos Japonija su dvigubai platesne programa nei įprastai.

Įvairiausiomis spalvomis raibuliuojantis festivalis apims ne tik tradicinę, bet ir šiuolaikinę Japonijos kultūrą. Cosplay, manga, anime, gadgets, geek, egames, otaku – paslaptingi burtažodžiai, po truputį atrandantys kelius ir į lietuvaičių sąmonę.

„Karingieji samurajai, paslaptingosios geišos ir kovos menai. Tikriausiai ne vienam išgirdus Japonijos pavadinimą kyla tokie įvaizdžiai. O dabar visa tai pamirškite. Netikėtos kultūros festivalis „nowJapan“ griauna stereotipus apie šią šalį ir siūlo į ją pažvelgti per japoniškos popkultūros prizmę, kuri Japonijoje turi visai kitą reikšmę nei čia. Atrasti sintezes tarp Japonijos ir Lietuvos, pamatyti, kokia Japonija yra ten, už tūkstančių kilometrų ir kokia ji yra Lietuvoje“, – sako festivalio „nowJapan“ direktorius Sergej Grigorjev.

Tai – Japonijos maisto kultūra, technologinės ir mokslo pramogos, robotika, techniniai išradimai, komikso ir animacijos kultūros, kompiuteriniai ir retro žaidimai, iliustracijos parodos ir dailininkai, atlikėjai ir muzikantai, Japonijos šiuolaikinės ir tradicinės kultūros dirbtuvės ir krautuvėlės, pranešimai, kinas, mada ir žmonės.

Festivalio erdvės – Tokijo rajonai

Lyg kompiuterinių žaidimų herojus ką tik gavęs naujus šarvus, „nowJapan“ savo lankytojus šiemet pasitinka gerokai sutvirtėjęs. 8-ąjį kartą vyksiančio festivalio programa išaugo dvigubai ir yra pasiruošusi smogti iš peties.

„Visą festivalio programą ir erdves suskirstėme pagal Tokijo rajonus. Štai Akihabara yra rajonas, kur renkasi kompiuterinių žaidimų mylėtojai ir Japonijos popkultūros gerbėjai, vadinamieji gykai arba otaku. Pas mus tai – Akihabara pramogų erdvė, kurioje susiburs kompiuterijos, robotikos, įvairių interaktyvų ir žaidimų atstovai. Visa ši erdvė bus orientuota autentiškai pademonstruoti Japonijos žaidimus, rinką, prisiminti retro žaidimus ir pasimėgauti Japonija virtualiai. Jei negalėsite dalyvauti, atsiųskite savo avatarą“, – sako festivalio programos sudarytoja Milda Savickaitė.

Harujaku menų alėjoje, žyminčioje rajoną, kuriame renkasi gatvės stileivos ir popkultūros mėgėjai, susiburs iliustruotojai ir dailininkai, mados atstovai, vyks parodos. Yoyogi šeimų ir poilsio erdvė perteikia Yoyogi centrinį parką, garsų savo stilingais lankytojais, besiilsinčiais ant pievelių (šeimos, Japonijos hipsteriai ir individualistai).

Programa šeimoms

„nowJapan“ šiais metais daug dėmesio skirs veiksmui šeimoms.

Ruošiama atskira programą vaikams ir moderniems tėveliams: nuo animacijos peržiūrų ir japoniško teatro iki tradicinių amatų dirbtuvių, žaidimų ir kaligrafijos. Lauke narsuolius sutiks visiems gerai pažįstama Takeši pilis, kuri, tiek pastatymas, tiek programa, bus specialiai pritaikyta festivalio erdvei.

Pagrindinis veiksmas suksis Didžiojoje scenoje - vyks atlikėjų iš viso pasaulio ir Lietuvos pranešimai bei pasirodymai. Dirbtuvių kambaryje - meno dirbtuvės. Kino salėje - japoniškas teatras, filmai, susitikimai.

Madingas ir spalvingas konkursas

Festivalyje vyks jau tradicija tapęs tarptautinis konkursas „Cosplay“ (kostiuminis pasirodymas (angl. – costume ir play). Jo metu spalvingais kostiumais apsirengę dalyviai stengiasi kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą garsių kompiuterinių žaidimų, kino industrijos, japoniškos animacijos anime ar komiksų manga personažus.

„Tai spalvingiausia mūsų festivalio dalis. Kasmet sulaukiame virš 400 dalyvių, kurie įkūnija savo pasirinktus herojus. Patys kuria kostiumus, apgalvodami juos iki smulkmenų: rūbas, grimas, ginklų muliažai ir šarvai, aksesuarai. „Litexpo" parodų rūmai dviem dienoms virsta šių herojų susitikimo vieta. Neįtikėtina smagu stebėti, kokie kūrybingi ir spalvingi „Cosplay“ konkurso dalyviai iš viso pasaulio“, – sako S. Grigorjev.

„Cosplay“ konkurse dėl vertingų prizų varžosi dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir čia atvykę užsienio svečiai. Lietuvaičiai varžysis dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvai Europos „Cosplay“ konkurse „EuroCosplay“, Londone. „EuroCosplay“ yra visų šiuolaikinės Japonijos kultūros mylėtojų meka, čia suvažiuoja visų regionų laimėtojai. Tai tarsi „Cosplay“ „Eurovizija“, – juokauja „nowJapan“ direktorius.

Rugsėjį į Vilnių atvyksta vieni žymiausių „Cosplay“ menininkų iš užsienio: Calssara (Vokietija), Cosbabe (Didžioji Britanija), Kenny Cosplay Stuff (Didžioji Britanija) ir Calypsen (Lenkija), kurie prisidės prie unikalaus konkurso komisijos. „Cosplay“ žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir pristatys sceninius pasirodymus bei pranešimus, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau. Festivalis kviečia nepraleisti progos išmokti įsikūnyti į mėgstamą herojų ir galbūt išgelbėti pasaulį.

Šiais metais minimos 25-osios Lietuvos ir Japonijos diplomatinio ir kultūrinio bendradarbiavimo metinės. Festivalio organizatorių siekis – pristatyti Japonijos kultūrą per žymių Lietuvos kūrėjų meninę prizmę, itin palaikomas Japonijos ambasados Lietuvoje. „Šiais metais ieškosime paralelių ir tikrai rasime tapatumų!“, – tikina festivalio programos sudarytoja M. Savickaitė.

Bilietus į festivalį „nowJapan“ galima įsigyti visuose „Bilietų pasaulis“ platinimo taškuose ar internetu: www.bilietupasaulis.lt.

GALERIJA

  • Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą
  • Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą
  • Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą
  • Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą
  • Festivalis „nowJapan“ kviečia pasinerti į šiandienos Japonijos kultūrą
Organizatorių archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS