Festivalis „Open books” – be Nobelio literatūros premijos laureatės S. Aleksijevič | Diena.lt

FESTIVALIS „OPEN BOOKS” – BE NOBELIO LITERATŪROS PREMIJOS LAUREATĖS S. ALEKSIJEVIČ

  • 3

Šeštadienį Vilniuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, vyksiančiame literatūros festivalyje „Open books” naujausius kūrinius pristatys 30 lietuvių rašytojų, apie savo kūrybą pasakos garsus belgų performansų kūrėjas Janas Fabre, dėl savo universalumo kritikų vadinamas „mūsų laikų da Vinci“, o apie laisvę kūrėjo akimis diskutuos profesorius Tomas Venclova, tarptautinio PEN klubo narys Herkus Kunčius ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė.

Festivalio rengėjai praneša, kad dar praėjusių metų pabaigoje savo dalyvavimą festivalyje patvirtinusi Baltarusijos žurnalistė, rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič dėl susiklosčiusių aplinkybių Baltarusijoje ir sveikatos problemų į Lietuvą nebeatvyks.

„Sviatlanos dalyvavimas mūsų festivalyje buvo suderintas dar praėjusių metų lapkritį, kuomet aplinkybės pasaulyje buvo visai kitokios. Iki pat paskutinės dienos buvo tikimasi, kad ji galės atvykti ir kad visos kliūtys bus įveiktos. Šiandien jau žinome, kad šių metų festivalyje jos neišvysime. Svetlana perduoda nuoširdžiausius atsiprašymus visiems Lietuvos skaitytojams ir tikisi atvykti į Lietuvą, kai tik leis aplinkybės. Mes, savo ruožtu, operatyviai pakeitėme programą ir, tęsdami šių metų laisvės temą, rengiame diskusiją apie tai, kaip kūrėjo laisvė persiduoda visuomenei. Diskusijoje dalyvaus profesorius Tomas Venclova, Birutė Jonuškaitė ir Herkus Kunčius”, – sako festivalio organizatorė Ieva Davydenko.

Antrą kartą rengiamame festivalyje lankytojai galės susitikti ir gyvai pabendrauti su žymiausiais šių dienų lietuvių rašytojais, išleidusiais knygas 2019–2020 metais. Festivalio „Autorių galerijoje” savo naujausius kūrinius pristatys: Sigitas Parulskis, Vytautas Landsbergis, Jurga Tumasonytė, Aušra Kaziliūnaitė, Marijus Povilas Elijus Martynenko, Gabija Lunevičiūtė, Herkus Kunčius ir kiti. „Autorių galerijos” susitikimus moderuos du literatūros ekspertai – Jūratė Čerškutė ir Audrius Ožalas.

Festivalyje netrūks ir naujienų – dar labai „šviežią” knygą apie režisierių Arūną Žebriūną pristatys kino kritikė Rūta Oginskaitė, o Genutė Bončkutė–Petronienė papasakos apie jos naujojo psichoterapinio romano „Pakelk mane aukštai” ypatumus. Aušros Kaziliūnaitės kūrybos gerbėjai turės galimybę vieni pirmųjų išgirsti eilėraščius iš dar tik pasirodysiančios eilėraščių knygos „Jūros nėra”. O du šiuolaikiniai jaunieji novelistai – Saulius Vasiliauskas ir Lina Simutytė – pristatys ką tik pasirodžiusias savo trumpųjų pasakojimų knygas. Festivalio programoje – ir labai aktuali diskusija apie paauglių literatūrą ir jos ypatumus su stipriausiais Lietuvoje paauglių literatūros autoriais: Ilona Ežerinyte, Kotryna Zyle, Justinu Žilinsku, Vytautu Varaniumi, Viktorija Urbonaite ir Viktorija Aprimaite.

Ypatingas festivalio svečias – per pastaruosius kelis dešimtmečius išgarsėjęs performansų kūrėjas, skulptorius, piešėjas, teatro režisierius, choreografas, operų statytojas, scenografas ir dramaturgas iš Belgijos – Janas Fabre. Pokalbį apie jo kūrybą moderuos teatrologė Elona Bajorinienė, o visi norintys bus kviečiami spalio 9, 10, 11 dienomis išvysti specialiai šiam festivaliui drauge su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru (LNDT) kuriamą šio menininko spektaklio „Nakties rašytojas“ eskizą, sukurtą pagal jo gyvenimo faktus.

Antrą kartą rengiamo literatūros festivalio „Open books“ („Atviros knygos”) tikslas – apžvelgti pastaraisiais metais išleistus arba dar planuojamus išleisti lietuvių autorių kūrinius, susitikti su žymiausiais užsienio ir lietuvių meno kūrėjais ir kritikais, diskutuoti aktualiausiomis šių dienų temomis.

Mintis kurti literatūrai dedikuotą šventę kilo bendraminčiams Ignui Staškevičiui, Mykolui Katkui, Gintautui Bartkui, Šarūnui Skyriui, Violetai Jurgaitienei ir Gintarui Steponui Vyšniauskui, kurie ne tik patys nuolat domisi bei skaito, bet ir dažnai sulaukia prašymų parekomenduoti, kurioms knygoms verta skirti savo laiko.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

geras vaizdelis

...paduokit vargsei laureatei...

Suprato

ar kažkas paaiškino, jog savo pasisakymus turėtų pradėti nuo lietuvių tautos atsiprašymo už tai, kad kartu su Vanagaite važinėdama šmeižė lietuvius, nepasitikrino, ar teisi Vanagaitė, ir antrino jai? O Vanagaitė paprasčiausiai pasinaudojo NOBELISTĖS šlove, kad taip kuo daugiau žmonių pritrauktų?

Vytautas

Tai ar tie Lietuvos žinomi ir nežinomi rašytojai ten angliškai kalbės? Skaičiau dalyvių sąrašą nė vieno užsieniečio, tai sakykite kam tas beždžioniavimas. Baisu kai tie kurių priedermė tausoti ir puoselėti gimtąją kalbą taip ją niekina. Arba mes visi baigiame nudurnėti, arba tuos subinlaižius reikia su lazdomis vyti lauk. Jei žmonės negerbia savo motinos kalbos tai kaip tokie prileidžiami organizuoti tokis LITERATŪRINIUS renginius. Primenu nutautėjusiems: ATVERSTA KNYGA; ATVYRA KNYGA; ATVERSK KNYGĄ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS