Festivalis „Skamba skamba kankliai“ negavo finansavimo | Diena.lt

FESTIVALIS „SKAMBA SKAMBA KANKLIAI“ NEGAVO FINANSAVIMO

  • 0

Beveik pusę amžiaus rengiamas Tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ negavo Kultūros tarybos finansavimo. Jo rengėjai nuogąstauja, kad festivalis gali numirti.

Spalio 6 dieną Lietuvos kultūros taryba paskelbė sprendimą dėl strateginį finansavimą 2022–2024 metais gausiančių organizacijų ir renginių.

Pagal jį, finansavimas skirtas šešiolikai renginių, pretendavusių į tarptautinių renginių finansavimą, penkiolika paraiškų nesurinko reikiamo balų skaičiaus.

Tarp neatrinkų projektų – mados festivalis „Mados infekcija“, Klaipėdos pilies džiazo festivalis, festivalis „Kaunas PHOTO“, muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“, festivalis „Grantos live“ ir kt.

Kultūros tarybos ekspertai „Skamba skamba kankliams“ skyrė 69,56 balo, tuo metu finansavimo sulaukę projektai įvertinti 91,23–76,55 balo.

Atrinkti projektai įgyja teisę trejus metus teikti paraiškas dėl finansavimo pagal strateginių tarptautinių renginių programą, tuo metu neatrinkti to daryti negalės.

Vilniaus etninės kultūros centro nuotr.

Tačiau, kaip BNS sakė Kultūros tarybos komunikacijos koordinatorė Goda Dapšytė, tai neužkerta kelio festivalio „Skamba skamba kankliai“ organizatoriais pretenduoti į kitų programų ir meno sričių lėšas.

„Jie turės galimybes dalyvauti kitose programose, į kurias kaip tik paskelbta atranka“, – teigė ji.

Anot Vilniaus etninės kultūros centro pranešimo, Kultūros tarybos sprendimas stebina ir nuvilia.

„Vertėtų atkreipti dėmesį, kad tai nėra koks nors smulkus, vietinės reikšmės „mėgėjų meno“, „tautinių mugių“ ar folklorinių pramogų renginys, bet epochinis kultūros reiškinys, žengęs koja kojon su bendruoju folkloro ansamblių sąjūdžiu. Tai ne tik kelių kartų vilniečiams itin svarbus renginys, bet savotiška kultūros Meka, į kurią būriais traukia etninės kultūros puoselėtojai iš visos Lietuvos“, – sakė festivalio organizacinio komiteto narė Daiva Vyčinienė.

„Vos per keletą dienų festivalis supažindina užsienio svečius su turtinga ir įvairialype tradicine kultūra, padeda jiems suvokti lietuvių mentalitetą“, – tvirtino ji.

Vilniaus etninės kultūros centras atkreipė dėmesį, kad 2018 metais festivalis „Skamba skamba kankliai“ įtrauktas į Lietuvos Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

„Skamba skamba kankliai“ yra vienas pirmųjų tarptautinių folkloro renginių Lietuvoje, jis vyksta nuo 1973 metų.

Festivalis trunka keturias–šešias dienas, jame dalyvauja daugiau kaip 1,5 tūkst. atlikėjų, jis sutraukia per 20 tūkst. žiūrovų.

GALERIJA

  • Festivalis „Skamba skamba kankliai“ negavo finansavimo
  • Festivalis „Skamba skamba kankliai“ negavo finansavimo
  • Festivalis „Skamba skamba kankliai“ negavo finansavimo
Vilniaus etninės kultūros centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS