Folkloro festivalis – galimybė pažinti tikrąsias dainas | Diena.lt

FOLKLORO FESTIVALIS – GALIMYBĖ PAŽINTI TIKRĄSIAS DAINAS

  • 0

Gegužės 21–26 dienomis vilniečius bei miesto svečius džiugins tarptautinis folkloro festivalis "Skamba skamba kankliai". 47-asis festivalis skirtas Žemaitijos paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 800-osioms metinėms.

Festivalio programoje gausu renginių, tarp kurių ne tik jau tradiciniais tapę ir festivalio dalyvių pamėgti – sutartinių vakarai, "Naktišokiai", įvairios amatų dirbtuvės, užsienio svečių koncertai, vaikų folkloro šventė "Saulytė", bet ir Žemaitijos folklorui skirti ypatingi šių metų renginiai: mokslinė konferencija, instrumentinės muzikos koncertas "Grajyk, muzikeli", žemaičių tautodailininkų paroda, sakytinės tautosakos popietė, Žemaitijos metams skirtas didysis festivalio koncertas ir kt.

Vienas iš tradicinių festivalio renginių "Iš gyvosios versmės" šiemet suteiks progą pažinti autentiškas žemaičių ir aukštaičių dainavimo tradicijas. Pagrindinė šio renginio idėja, anot etnomuzikologės, profesorės Daivos Vyčinienės, yra "suteikti šiandieniam žiūrovui, dažniausiai – miesto žmogui, itin retą galimybę iš arti pabendrauti su įvairių Lietuvos regionų dainininkais – tikrais "grynuoliais", išsaugojusiais ne tik būdingą savo krašto repertuarą, ypatingą dainavimo būdą, bet ir menančiais autentišką dainų gyvavimo aplinką, savaip suvokiančiais ir interpretuojančiais jos kaitą".

Šis renginys – tai ne koncertas, o unikali galimybė iš arti susipažinti su dainininkais bei ansambliais.

Šis renginys – tai ne koncertas, o unikali galimybė iš arti susipažinti su dainininkais bei ansambliais. Susitikime Žemaitijai atstovaus dainininkai iš Tverų (Rietavo sav.), o Aukštaitijai – Kėdainių r. Akademijos kultūros centro folkloro ansamblis "Seklyčia".

Vilniaus etninės kultūros centro, organizuojančio "Skamba skamba kankliai" festivalį, direktorė Sandra Daugirdienė žada ir daug svečių iš užsienio: "Festivalyje savo šalies tradicinį folklorą pristatys atlikėjai iš Baltarusijos, Estijos, Graikijos, Sakartvelo, Sardinijos (Italija), Tuvos (Rusija), Ukrainos." S.Daugirdienė džiaugiasi, jog festivalyje laukia ir "savo lietuviškų šaknų nepamirštančių ir tradicinę kultūrą aktyviai puoselėjančių lietuvių bendruomenių kolektyvų iš Australijos, Lenkijos ir Karelijos (Rusija)".

Pagrindinė "Skamba skamba kankliai" scena šiemet grįžta į Bernardinų sodą, tačiau daug renginių vyks ir Vilniaus koncertų salėse, senamiesčio aikštėse, kiemuose bei gatvėse. Festivalio renginiai vyks Rotušės aikštėje, Pilies gatvėje, Vilniaus universiteto kiemuose, K.Sirvydo, L.Stuokos-Gucevičiaus ir Pilies skveruose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS