Galimybė pažinti Sardinijos folklorą | Diena.lt

GALIMYBĖ PAŽINTI SARDINIJOS FOLKLORĄ

  • 1

Šių metų festivalyje "Skamba skamba kankliai" pasirodys svečiai iš Italijos – vyrų grupė "Tenore Santa Ruche Oniferi", puoselėjanti ypatingą tradicinio polifoninio dainavimo stilių cantu a tenòre, būdingą Sardinijos salai.

"Tenore Santa Ruche Oniferi" susikūrė 2003 m. Oniferi miestelyje, Barbagijos regione, Sardinijoje. Grupėje dainuoja keturi nariai, nes šiam žanrui būdinga būtent tiek balsų: trys vyrai atlieka pritariamąsias partijas, savo balsais imituodami skirtingus gyvulius, o ketvirtasis – švelniu ir melodingu balsu išdainuoja tekstus, pasakojančius įvairiausias istorijas.

Cantu a tenòre dainininkai nedainuoja iš jokių natų ar dainynų – jų atliekama tradicinė muzika yra iš kartos į kartą perduodamas melodijų ir harmonijų derinys. Instrumentai čia taip pat nenaudojami – visa muzika kuriama tik vokaliniu būdu.

Šiuo stiliumi atliekamos melodijos skamba geriausiai tada, kai grupės narius vienija ypatingas ryšys, muzikos pajauta. Tad nekeista, kad į klausimus apie dainavimo stilių ir Sardinijos kultūros tradicijas "Tenore Santa Ruche Oniferi" nariai atsakinėjo ne pavieniui, bet visi drauge.

– Kada ir kaip gimė jūsų grupė ir ką ji reiškia jums?

– Mūsų pirmasis grupės pasirodymas įvyko dar 2003-iaisiais, bet grupė susikūrė gerokai anksčiau, kai buvome vaikai. Mūsų didelė aistra yra dainuoti "tenore" stiliumi, kartu mes išlaikome ir savo senąsias dainavimo tradicijas.

– Iš kur išmokote šio unikalaus dainavimo stiliaus – cantu a tenore?

– Šis dainavimo stilius buvo perduotas senųjų dainių iš mūsų miestelio Oniferi. Iš pradžių dainavome tik savo malonumui, tačiau vėliau mūsų grupė labai patobulėjo atlikdama cantu a tenore.

Iš pagarbos savo kultūrai mes išlaikėme tradicinį dainavimo stilių, neįterpdami jokių naujovių.

– Koks buvo netikėčiausias įvykis, nutikęs per jūsų koncertą?

– Smagiausias įvykis nutiko po vieno mūsų pasirodymo. Kai nusileidome nuo scenos ir keli turistai, kuriems labai patiko mūsų neįprastas dainavimas, priėjo prie mūsų ir paklausė, ar kartais mes neslepiame savo burnose kažkokių muzikinių instrumentų. Jiems pasirodė, kad paprastu dainavimu neįmanoma išgauti tokių garsų.

– Ar cantu a tenore dainavimo tradicijoje įnešate savų muzikinių naujovių, ar atliekate šias dainas giežtai taip pat kaip jūsų protėviai? Kodėl?

– Iš pagarbos savo kultūrai mes išlaikėme tradicinį dainavimo stilių, neįterpdami jokių naujovių.

– Ar šis dainavimo stilius griežtai tik vyriškas?

– Dainavimo stilius cantu a tenore yra griežtai vyriškas, pirmiausia dėl atlikimo "subasciu" ir "sa contra" technikos, kai yra skleidžiami gomuriniai garsai: jie yra labai sunkiai išgaunami moteriškais balsais, kartais vis dar kai kurios moterys dainuoja "saboche" arba "samesuboche" stiliumi, bet tik dėl malonumo (miestelio šventėse ir pan.), niekada nė viena moteris nedainavo jokioje grupėje.

– Ar esate buvę Lietuvoje? Kodėl vilniečiai turėtų apsilankyti jūsų koncerte? Ko palinkėtumėte festivalio "Skamba skamba kankliai" žiūrovams?

– Tai bus mūsų pirmas kartas Lietuvoje, esame labai laimingi, kad galime aplankyti jūsų kraštą ir susipažinti su jo tradicijomis. Mes tikime, kad šis festivalis bus galimybė praturtinti savo bei pažinti kitas kultūras. Taigi norėtume, kad per mūsų pasirodymus visi suprastų mūsų aistrą šiam muzikos stiliui, taip pat tikimės, kad ir festivalio žiūrovai pajaus šio senovinio stiliaus savitumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

BezdzioniuPlaneta

Jus jiems padovanokite sardiniu dezute

SUSIJUSIOS NAUJIENOS