Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės | Diena.lt

GATVĖS TEATRO FESTIVALIS „SPOT“: AKROBATINIAI TRIUKAI IR NETIKĖTOS ERDVĖS

  • 0

Jau šį ketvirtadienį teatras atsikraustys į sostinės aikštes, kiemus ir parkus: liepos 11 d. Vilniuje startuoja antrasis tarptautinis gatvės teatro festivalis „Spot“.

Iki sekmadienio truksiantis „Menų spaustuvės“ organizuojamas festivalis vilniečiams ir miesto svečiams pristatys Prancūzijos, Belgijos, Ispanijos ir Švedijos kūrėjų darbus, tarp kurių – kvapą gniaužiantys šiuolaikinio cirko ir šokio pasirodymai, įtraukianti interaktyvi instaliacija bei itin netradiciškas skanėstų furgonėlis. Visus šiuos nemokamus festivalio renginius lankytojai atras populiariose viešosiose miesto erdvėse: Vingio parke, Vinco Kudirkos aikštėje, Bernardinų sode, Tymo turguje bei Vilniaus dailės akademijos kiemelyje. Be to, festivalio rengėjai ir „Neakivaizdinis Vilnius“ šeštadienį vilniečius pakvies į dvi nemokamas ekskursijas meno temomis – į pasivaikščiojimus susirinkę dalyviai galės sužinoti apie Vilniaus teatrų istoriją bei spalvingus sienas puošiančius grafičius.

Festivalis – nauja vasaros tradicija Vilniuje

Praėjusiais metais pirmą kartą surengtas „Spot“ festivalis sulaukė sėkmės ir didelio lankytojų dėmesio – publikos neišgąsdino ir tai, kad kai kurie spektakliai buvo rodomi ne miesto centre, o kiek nuošalesnėse vietose, pavyzdžiui, Markučiuose, kur pažiūrėti belgų trupės „Studio Eclipse“ spektaklio „Du skęsta, trys plaukia“ žiūrovai rinkosi net lyjant lietui. Ypatingo dėmesio sulaukė magiška Nyderlandų menininko Edwino van der Heide'o instaliacija „Rūkas“, panardinusi Prezidentūros kiemelį rūke ir leidusi miestiečiams pasijusti tarsi atokiame gamtos kampelyje. Pirmojo „Spot“ festivalio renginiai patvirtino, kad gatvės menas puikiai pasitarnauja suburiant bendruomenę, o miesto erdves dar labiau atveria jo gyventojams ir leidžia pažvelgti į savo aplinką naujomis akimis. Kaip ir praėjusiais metais, šių metų „Spot“ skirtas itin įvairialypei publikai – visi festivalio renginiai yra nemokami ir tinkami visų amžių bei įvairiausių pomėgių žiūrovams.

Renginiai, atveriantys miestą

Pasak festivalio organizatorių, gatvės teatro žanras yra vis dar neįprastas Lietuvos publikai, todėl formuojant šių metų programą buvo nuspręsta žiūrovams parodyti kiek įmanoma įvairesnius spektaklius – nuo kontaktinės improvizacijos iki instaliacijų šeimoms. Visi festivalio renginiai – šmaikštūs šiuolaikinio gatvės teatro pavyzdžiai, įtraukiantys publiką, analizuojantys įvairias šiandieninės visuomenės ydas bei gebantys į šias problemas žvelgti su žiupsneliu ironijos. Šių metų programos vinis – prancūzų trupės „Cirque Inextremiste“ didelės apimties spektaklis „Exit“, kurio metu iš Vingio parko pievelės pakils oro balionas, virstantis kvapą gniaužiančių akrobatinių triukų ašimi. „Šis spektaklis mums tapo atskaitos tašku formuojant likusią festivalio programą, nors reikia pripažinti, kad ir kiti festivalio dalyviai yra laukiami daugelyje gerai žinomų, gilias tradicijas turinčių Europos festivalių“, – teigia viena iš festivalio rengėjų, „Menų spaustuvės“ vadovė Jolita Balandytė. Anot jos, pasirinktas „Spot“ lokacijas padiktavo ne tik trupių techniniai reikalavimai, bet ir noras viešąsias erdves, kuriose vyksta kiek kitokio pobūdžio renginiai, miesto gyventojams pristatyti „Spot“ programos kontekste.

Nuo senų dviračių iki oro baliono

Visas keturias festivalio dienas Bernardinų sode pasivaikščioti išsiruošusių vilniečių bei miesto svečių lauks katalonų kūrėjų „Guixot de 8“ interaktyvi instaliacija „Dviračių galvosūkis“, gimusi iš nebenaudojamų dviračių, atsidūrusių atliekų surinkimo punktuose. Naujam gyvenimui prikeltos dviračių dalys Bernardinų sode pavirs į įtraukiantį galvosūkį, tinkamą visai šeimai. Liepos 11-12 d. vakarais Vinco Kudirkos aikštėje iš Barselonos atvykusių fizinio teatro kūrėjų „Cia Moveo“ darbas „Pasekmės“ žiūrovus pakvies trumpam stabtelėti ir su lašeliu humoro pažvelgti į mūsų nuolatines pastangas visur suspėti. Liepos 12-13 d. „Open Kitchen“ Tymo turguje papildys šmaikšti Belgijos menininkų „Pikz Palace“ provokacija – vagonėlis „Bakiulų mėsinė“, praeiviams siūlysianti groteskiškus skanėstus: pliušinių meškinų rankas, konservuotas Barbių kojeles, lėlių galvų kukulaičius ir kitas keistenybes. Liepos 13-14 d. Vilniaus dailės akademijos parodų salės „Titanikas“ kiemelyje profesionalių cirko artistų iš Ispanijos ir Švedijos duetas „Soon company“ festivalio lankytojams atskleis žmogiškąją sporto pusę – dviejų artimiausių bičiulių ir pačių aršiausių konkurentų kelionę pergalės link pasirodyme „Gregarious“. Tuo tarpu liepos 13 d. vakarą Vingio parke žiūrovų lauks jau minėtas kinematografiškas, adrenalino kupinas prancūzų šiuolaikinio cirko kompanijos „Cirque Inextremiste“ pasirodymas „Exit“.

Festivalio programa ir daugiau informacijos: www.menuspaustuve.lt.

GALERIJA

  • Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės
  • Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės
  • Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės
  • Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės
  • Gatvės teatro festivalis „Spot“: akrobatiniai triukai ir netikėtos erdvės
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS