Gimtadienį švenčiantis Vilnius rengia šviesų festivalį | Diena.lt

GIMTADIENĮ ŠVENČIANTIS VILNIUS RENGIA ŠVIESŲ FESTIVALĮ

  • 1

Penktadienį sukanka 696 metai, kai Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas paminėjo Vilnių savo laiške.

Sausio 25–ąją, Vilniaus gimtadienio proga, sostinėje vyks rengiamas pirmasis šviesų festivalis, pranešė savivaldybė.

Penktadienio vidurdienį vilniečiai kviečiami prie miesto rotušės paskelbti po laišką Vilniui ir iškelti tris sostinės vėliavas.

„Išsaugojus laiškus, ateityje tai bus simbolinis metraštis“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Vilniaus paveikslų galerijoje ta proga galima išvysti seniausią žinomą Vilniaus atvaizdą. Tai ypatingas eksponatas, atkeliavęs iš Slovėnijos archyvo – XIV amžiaus „Mappa mundi“ („Pasaulio žemėlapis“) pergamento fragmentas, kuriame pavaizduotas Vilnius.

Galerijoje vyks antroji tarptautinių parodų ciklo „Vilniaus miesto istorijos svarbiausieji ženklai“ vieno eksponato paroda, įprasminanti Vilniaus, kaip Lietuvos valstybės sostinės, svarbą pasaulio kontekste.

Penktadienio vakarą prasidės tris vakarus truksiantis pirmasis šviesų festivalis.

Tris vakarus vyksiantis festivalis veiks pačiame Senamiestyje – žiediniame pasivaikščiojimų maršrute sukurtos 27 šviesų instaliacijos, kurių autoriai – menininkai iš 8 valstybių.

Šviesų instaliacijas vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti tris vakarus – nuo penktadienio iki sekmadienio, nuo 18 iki 23 val.

„Kunigaikštis Gediminas savo laiškais atskleidė Vilnių Europai, o po 696 metų šviesų festivalis vėl ryškiai nušvies Vilnių ir tai, tikiu, vilniečiams taps nauju pretekstu atrasti miesto grožį, o užsienio svečiams – vilione aplankyti mūsų miestą“, –  sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šviesų festivalio atidarymas vyks šiandien, 18 val., Rotušės aikštėje. Visą šviesų instaliacijų maršrutą galima rasti čia.

Planuojama, kad Vilniaus šviesų festivalis nuo šiol taps kasmetine sostinės gimtadienio šventimo tradicija.

Vilnius iki šiol turėjo tik lokaliai Pilaitėje vykusį „Beepositive” šviesų festivalį, kurio organizatoriai šiuo metu atsakingi ir už pirmojo Vilniaus šviesų festivalio surengimą. Vilniaus šviesų festivalį finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Anot savivaldybės pranešimo, Vilniaus gimtadienis bus švenčiamas darželiuose ir mokyklose: skaitomi kunigaikščio Gedimino laiškai, prisimenami reikšmingiausi miesto istorijos faktai, vaikai pasipuoš Vilniaus gimtadieniui sukurtais lipdukais.

Penktadienį tradiciškai bus pasveikintos visos jaunavedžių poros, nusprendusios susituokti per sostinės gimtadienį, ir naujagimiai, kurie išvys pasaulį sausio 25 dieną.

Vilnius, kaip miestas ir sostinė, pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltinuose – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323-iųjų sausio 25-ąją rašytame laiške Vakarų Europos krikščionims.

Minėtu laišku krikščionys pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviesti atvykti ir apsigyventi Lietuvoje.

Atvykstantiesiems laiške Gediminas žadėjo lengvatas – žemdirbiams jis leido dirbti žemę dešimt metų ir nemokėti mokesčių. Prekiautojai taip pat buvo atleidžiami nuo bet kokių mokesčių.

Tuometinis Lietuvos didysis kunigaikštis taip pat pranešė ketinantis priimti krikštą.

Istorikai teigia, kad šiuo laišku Gediminas galėjo siekti santarvės su šalį alinusiu Kryžiuočių ordinu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

Lydintys gidai bus, jei kas nores? Vistiek kazkaip bus komentuojama ar tik zemelapis ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS