A. Grigorian – koncerte, skirtame Gehamo Grigoriano atminimui | Diena.lt

A. GRIGORIAN – KONCERTE, SKIRTAME GEHAMO GRIGORIANO ATMINIMUI

  • 0

Rugsėjo 18-ąją (penktadienį) 18.30 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dainuos operos žvaigždė Asmik Grigorian. Koncertas, kurį LNOBT rengia kartu su Armėnijos Respublikos ambasada Lietuvoje, skiriamas Armėnijos nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo 30-osioms metinėms paminėti bei operos solistui Gehamui Grigorianui (1951–2016) atminti.

 

Rugsėjo 21-ąją Armėnija mini savo Nepriklausomybės dieną. Kaip ir Lietuvai, šįmet ji bus ypatinga: sukanka 30 metų nuo Armėnijos nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo. Pasak Nepaprastojo ir įgaliotojo Armėnijos Respublikos ambasadoriaus Lietuvos Respublikoje Tigrano Mkrtčiano, šios datos minėjimas Lietuvoje ypač prasmingas, nes būtent Lietuva pirmoji pasaulyje pripažino Armėnijos nepriklausomybę, o Armėnija užmezgė pirmuosius diplomatinius santykius su Lietuva.

Kartu šis koncertas skiriamas ir operos solisto G. Grigoriano, 1980–1988 m. dainavusio LNOBT scenoje, atminimui. Koncerte, liudijančiame Armėnijos ir Lietuvos draugystę, matysime dvi garsaus operos solisto atžalas: pasaulinę operos žvaigždę A. Grigorian ir dirigentą Vartaną Grigorianą. Taip pat dainuos svečiai iš Armėnijos: tenoras Ovanesas Aivazianas bei bosas Barsegas Tumanianas. Gros LNOBT simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Ričardas Šumila).

„Kai tėvas išėjo, man tarsi įsijungė antras varikliukas, jaučiuosi, lyg jis kartu su manimi dainuotų scenoje“, – yra prisipažinusi daugelio tarptautinių operos apdovanojimų laureatė Asmik Grigorian. Artimiausiuose jos planuose – debiutas Londono karališkajame Covent Garden operos teatre Jenufos vaidmeniu naujame L. Janáčeko operos „Jenufa” pastatyme, kurį režisuos C. Guthas, o diriguos V. Jurowskis. Taip pat solistė atliks pagrindinius vaidmenis V. Bellini „Normoje” (Theater an der Wien, rež. V. Barchatovas) ir A. Dvořáko „Undinėje” (naujas Ch. Loy pastatymas Madrido Teatro Real), o tuomet grįš į Zalcburgą kaip Chrizotemė R. Strausso „Elektroje”, kurią šių metų Zalcburgo festivalyje režisavo K. Warlikowskis.

Tarp daugelio kitų labai laukiamų A. Grigorian debiutų – ne tik pirmieji pasirodymai Vienos Staatsoper ir Bairoito festivalyje (Zenta R. Wagnerio „Skrajojančiame olande”), bet ir P. Čaikovskio „Pikų dama” Berlyno Staatsoper ir Baden Badene, L. Janáčeko „Jenufa” Paryžiaus Opéra Bastille, G. Puccini „Madam Baterflai” Berlyno Deutsche Oper ir debiutas Niujorko Metropolitan Opera. Koncertinių pasirodymų planuose – R. Strausso „Keturios paskutinės dainos” su Prancūzijos radijo filharmonijos orkestru, diriguojamu R. Muti, taip pat L. van Beethoveno 9-oji simfonija ir G. Verdi „Requiem” su Zalcburgo filharmonijos orkestru.

Vartanas Grigorianas gimė 1992 m. Sankt Peterburge. Baigė operos ir simfoninį dirigavimą gimtojo miesto Valstybinėje konservatorijoje (prof. R. Asatriano klasė), stažavosi N. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje. Šiuo metu jis – Sankt Peterburgo Marijos teatro dirigentas praktikantas ir Jaunimo simfoninio orkestro pagrindinis kviestinis dirigentas. V. Grigorianas dalyvavo Marijos teatro „Baltųjų naktų žvaigždžių” koncerte, yra nuolat kviečiamas į Jerevane vykstantį A. Arutiuniano festivalį.

Jaunas armėnų solistas Ovanesas Aivazianas, kritikų įvertintas kaip „turintis viską, ko reikia tikram dramatiniam tenorui“, dažnai koncertavo diriguojamas V. Gergijevo, turėjo garbės dirbti su M. Guleghina, A. Netrebko, O. Borodina, J. Semenčuk, Hui He ir kitais žymiais scenos meistrais. Jis dainavo Toronto Pietų Simkou Opera Belcanto, Sankt Peterburgo Marijos teatre ir Marijos koncertų salėje, Totorių valstybinėje operoje (Kazanė), Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, Novaja Opera, Didžiajame teatre (Maskva), Musikverein (Viena), Viktorijos salėje (Ženeva) ir kt. Šiuo metu O. Aivazianas yra Jerevano valstybinio Aleksandro Spenderiano operos ir baleto teatro solistas, jam suteiktas Armėnijos Respublikos nusipelniusio artisto garbės vardas.

Tituluotas bosas Barsegas Tumanianas, mokęsis Teatro alla Scala studijoje, savo scenos karjerą pradėjo Jerevano valstybinėje operoje. Jis pelnė trečiąją premiją Hertogenboso konkurse (Amsterdamas, 1981), aukso medalį ir J. Donnely’o premiją Voci Verdiane dainininkų konkurse (Busetas, 1983), antrąją premiją P. Čaikovskio konkurse (Maskva, 1986) ir kt. 1989 m. B. Tumanianas dalyvavo iškilmingame koncerte Covent Garden teatre. Šis renginys nulėmė jo kaip solisto, dabar atliekančio pagrindinius vaidmenis svarbiausiuose pasaulio operos teatruose, likimą. B. Tumanianas gerai žinomas ir kaip vokalo pedagogas: jis vedė meistriškumo kursus Marselio (Prancūzija), Toronto ir Monrealio (Kanada), Berlyno ir Veimaro (Vokietija), Kicbiūhelio (Austrija), Šijano (Kinija), Teherano (Iranas), Astanos (Kazachstanas) universitetuose ir konservatorijose. Nuo 2014 m. B. Tumanianas yra Astanos valstybinio operos ir baleto teatro solistas, Kazachstano nacionalinio menų universiteto profesorius. 2006 m. jam buvo suteiktas Armėnijos Respublikos liaudies artisto garbės vardas.

Koncerto programoje skambės gražiausios G. Verdi, G. Puccini, Ch. Gounod, A. Dvořáko, P. Čaikovskio, S. Rachmaninovo, B. Dvariono, taip pat armėnų kompozitorių N. Tigraniano ir T. Tšuhadiano operų arijos.

GALERIJA

  • Vartanas Grigorianas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS