Grupės „Arbata“ lyderis – apie svajones ir jubiliejinį koncertą | Diena.lt

GRUPĖS „ARBATA“ LYDERIS – APIE SVAJONES IR JUBILIEJINĮ KONCERTĄ

  • 0

Andrius Zalieska-Zala – roko grupės „Arbata” lyderis, rugsėjo 28 d. kartu su būriu draugų vieninteliame šventiniame koncerte Šv. Kotrynos bažnyčioje minės savo 40-metį ir 20 aktyvios kūrybos metų.

Per visą šį laiką Andrius su grupe išleido ne vieną klausytojo ausį džiuginusį albumą. Taip pat aktyviai kuria eilėraščius, kurie virsta dainomis, eksperimentais ir sugula į solinės veiklos albumus. Koncertas taps ir naujo albumo „Autentiškai gilus“ pristatymo erdve. Čia skambės poezijos, džiazo, roko ir dainuojamosios poezijos sintezė. Tekstą papildys profesionalių džiazo muzikantų atliekamos improvizacijos ir gausus būrys draugų.

– Ką jums reiškia 40-metis? Kokie jausmai ir mintys užplūsta artėjant jubiliejui?

– Autentiškai gilus. Giliai autentiškas. Su metais suvokiu, kad laiko ženklai daro mus įdomesnius, tikresnius. Einantys metai dovanoja savotišką nusiraminimą sąmoningai veiklai. Ateina suvokimas, kad dabartis savyje turi viską. Noras veikti ir kurti natūraliai – štai čia slypi tobulumas! Gyventi išlaikant pusiausvyrą – minčių ir veiksmų pusiausvyrą...

– Asmeninį jubiliejų pažymėsite pristatydamas tarytum savo kūrybos retrospektyvą. Kokie reikšmingiausi jūsų, kaip kūrėjo, karjeros etapai atsispindės koncerte?

– Karjeros etapai neatsispindės, nes karjeros laiptais neužkopiau – pradėjau krimsti atlikėjo duoną ir vis ją dar tebekramtau... Bet bus daug jausmo, daug patirčių, sukauptų per tiek metų. Bus daug grožio ir gėrio, kuris bėgant metams tik gilėjo ir augo! Bus viskas išgryninta iki esmės, bet palikta poezija ir jausena. Bus subtilus balansas tarp brandaus žodžio ir gaivališko veiksmo! Ir žinoma, draugai bus. Didelis džiaugsmas ant scenos lipti kartu su draugais. Koncerte aš pats, o ir visa publika, galės pasidžiaugti matydami Domantą Razauską, Andrių Kaniavą, Darių Žvirblį, Germaną Skorį, Vytautą Stankų, grupę „Baltos varnos“ ir žinoma grupę „Arbata“.

Bet bus daug jausmo, daug patirčių, sukauptų per tiek metų. Bus daug grožio ir gėrio, kuris bėgant metams tik gilėjo ir augo!

– Kiekviename kelyje, kūrybiniame, matyt, irgi, pasitaiko takelių. Kai kuriais nueiname ir po to ieškome kelio atgal. Reflektuojant apie jūsų gyvenimo ir kūrybos dešimtmečius, ar yra kas nors, ką norėtumėte pakeisti?

– Mano sąmonėje praeitis ir jos poveikis neegzistuoja. Nesidairyti atgal! Judėti tik pirmyn! Išdrįsti priimti ir gyventi savo gyvenimą išmintinga ir lankstu...Nieko nenoriu keisti. Tai mano nirvana kasdienybėje.

– Nepertraukiamai kuriate per 20 metų. Kaip keitėsi jūsų įkvėpimo šaltiniai?

– O kas pasakė, kad jie keitėsi?! Įkvėpimo šaltiniai nesikeitė, tik suvokimas, kad viskas laikina, skatina stebėti gyvenimą iš kitos perspektyvos. Autentiškumas yra svarbiau už viską! Gilus autentiškumas!

– Liaudyje pastebima, kad perkopus keturiasdešimt daugelio vyrų gyvenimas keičiasi: vieni krizes išgyvena, kiti naujus tikslus išsikelia. Kokie jūsų planai? Kokių tikslų turite?

– Liaudis lai lieka sau, o aš sau. Gyvenu šiandien, kad rytoj būčiau tuo, kas savo tekstais ir muzika parodytų gėrį ir grožį. Svarbu tik dabarties tikslai, kurie įgyvendinami tuo momentu. Ateitis gyvasties negarantuoja! Žinoma, turiu planų, tikslų, bet visada juos formuluoju palikdamas vietos spontaniškumui ir improvizacijai!

– Kaip įsivaizduojate savo aštuoniasdešimtmetį? Kokį save tuo metu norėtumėte matyti?

– Gyvenimo džiunglės ištyrinėtos. Ateita iki Klaipėdos. Su stiklu viskio prie jūros. Šalia – kultūrinis draugas. Laisvas nuo kolektyvinės psichologijos, pulsuojantis/alsuojantis absoliučioje harmonijoje su visuma, aplink – asmeninės laisvės aromatas. Ir dar – jaukiai mažas draugo baras. Jame – keli likę tikri draugai. Ir aš, jiems grojantis.

– Šventinio koncerto metu pristatysit ir naują albumą „Autentiškai gilus“. Ar tai naujas jūsų etapas, o gal pastarųjų kūrybos metų atspindys?

– Albumas „Autentiškai gilus" mažas mano svajonės išsipildymas – įrašyti albumą gyvai su profesionaliais džiazo muzikantais. Albume dalis dainų, kurias klausytojai galėdavo išgirsti mano soliniuose koncertuose, bet niekada nepatekdavo į grupės „Arbata“ repertuarą. Likusios dainos pačios „reikalavo" būti sugrotos kitaip nei groja „Arbata“. Su šiuo albumu tarytum buvo sudėlioti taškai ant i. O dabar galima drąsiai judėti toliau. Bet pirmiausia susitikime šeštadienį šv. Kotrynos bažnyčioje.

Koncertas vyks rugsėjo 28 d. 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

GALERIJA

  • Grupės „Arbata“ lyderis – apie svajones ir jubiliejinį koncertą
  • Grupės „Arbata“ lyderis – apie svajones ir jubiliejinį koncertą
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS