I. Šimonytė fotomenininkui A. Sutkui: kiekviena jūsų fotografija pasako daug daugiau nei žodžiai | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ FOTOMENININKUI A. SUTKUI: KIEKVIENA JŪSŲ FOTOGRAFIJA PASAKO DAUG DAUGIAU NEI ŽODŽIAI

  • 4

Trečiadienį Vyriausybės rūmuose atidarydama parodą „Antanas Sutkus. Fotografijos“, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sakė galinti tik pagarbiai nusilenkti ir padėkoti tokiems fotografijos meistrams kaip Antanas Sutkus, kurio kiekviena nuotrauka pasako daug daugiau nei bet kokie žodžiai.

„Gerbiamasis Antanai, Jūsų nuotraukos ne tik atveria itin svarbius dalykus, kuriuos savaip atpažįstame kiekvienas, bet ir ugdo jautrumą detalėms, leidžia vėl susitikti su tikrovės, kurios paviršiumi dažnai tik praslystame, gelme. Kaip minėjau, žodžiai turi pagarbiai nutilti prieš autentiškus vaizdus. Todėl noriu padėkoti Jums ir tikėtis, kad ir toliau mus visus turtinsite savo kūriniais“, – sakė premjerė.

Kalbėdama parodos atidaryme I. Šimonytė sakė, kad, prisiėmusi šias pareigas, prisiėmė ir prievolę rasti žodžius, kurie padėtų susikalbėti, nurodyti kryptį, paaiškinti priimtus sprendimus. Bėda ta, kad žodžiai neretai tampa bejėgiai. Pavyzdžiui, neįmanoma apsakyti tragedijos, kuri vyksta Ukrainoje. Vaizdai ar net veiksmai yra daugiau, nei gali išreikšti žodžiai.

Tačiau, kaip pastebėjo Vyriausybės vadovė, net ir kalbant ne apie ypatingas situacijas, o apie kasdienius dalykus, pro kurios skubėdami pralekiame, dažnai lieka nepastebėta ir neįsileista tai, kas svarbiausia.

Parodoje „Antanas Sutkus. Fotografijos“ eksponuojami tiek jau fotomeno klasika tapę, tiek nauji žymiojo menininko darbai. Nuotraukose matome išmintingus vaikus, ryžtingas moteris ir susikaupusius vyrus, žymius menininkus, miesto ir kaimo fragmentus, persipynusį modernumą ir tradiciją, išlydėtuves ir sutiktuves, nenuilstantį judėjimą ir nuobodulį ar paprasčiausiai – lietų. Fotografo A. Sutkaus kūrybos temą galima apibrėžti vienu žodžiu – būtis. Ši sąvoka artimiausia fotografijų materijos atskleidžiamoms reikšmėms ir jo darbuose pasireiškiančiai egzistencializmo estetikai.

A. Sutkus – pagrindinis Lietuvos fotografijos mokyklos organizatorius ir įkūrėjas. Kartu su bendraminčiais 1969 m. jis įsteigė Fotografijos meno draugiją, daugiau kaip tris dešimtmečius vadovavo Lietuvos fotomenininkų sąjungai. 

Menininkas kūrybai skyrė daugiau nei šešis dešimtmečius. Pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją, daugybę prestižinių apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje. A. Sutkaus parodos rengiamos visuose žemynuose, lankytojų pripažinimo ir susižavėjimo jos sulaukia ypač dėl atviro kūrėjo žvilgsnio ir nuoširdžios meilės žmogui.

Prestižinė Vokietijos leidykla „Steidl“, pirmą kartą pažvelgusi į Lietuvą, atrado Antano Sutkaus kūrybą ir ėmėsi leisti jo fotografijos raštus – jie nugulė į albumus „Planet Lithuania“, „Pro memoria“ ir „Children“, o netrukus bus išleisti „Street Photography“ ir „Women“.

GALERIJA

  • Antanas Sutkus
  • Antanas Sutkus ir Ingrida Šimonytė
Ž. Gedvilos / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

PIŠ \\\\\\.../////

Aš jos neprisileisiau per patrankos šūvį.

Pagarbi nuotrauka

Labai vykusi nuotrauka,pagerbiant fotografą,pagarba Ministrei pirmininkei.

galėjo

papublikuot tokią nuotrauką kur Koščėjui subine bučiuoja;D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS