„Kino karavano“ seansai „Loftas Fest“: L. Anderson, „Sigur Ros“ ir hiphopas | Diena.lt

„KINO KARAVANO“ SEANSAI „LOFTAS FEST“: L. ANDERSON, „SIGUR ROS“ IR HIPHOPAS

  • 0

Rugsėjo 2–3 d. Vilniuje vyksiančiame miesto festivalyje „Loftas Fest“ lankysis ir po Lietuvą visą vasarą keliaujantis projektas „Kino karavanas“. Čia jis surengs tris seansus, kurių metu bus rodomi su muzika susiję, itin populiarūs šių metų „Kino pavasario“ filmai.

Muzikalioji „Kino karavano“ pusė

Šiemet 40 seansų Lietuvos regionuose surengęs „Kino karavanas“ festivalio „Loftas Fest“ metu, skambant populiarių šių dienų atlikėjų muzikai, kvies žmones pamatyti išskirtinius kino kūrėjų darbus: „Viskas dėl šou“, „Šuns širdis“ ir „Juoda“.

Nebylaus, keliaujančio cirko istoriją pasakojančio filmo „Viskas dėl šou“ („The Show of Shows“) metu skamba būtent jam sukurta kultinės islandų grupės „Sigur Ros“ narių muzika. Briuselio gatvės gaujų karus vaizduojančioje dramoje „Juoda“ („Black“) – daug šiuolaikinės muzikos, ypač hiphopo, o daugelį dainų atlieka pagrindiniai filmo aktoriai. O„Šuns širdies“ („Heart of A Dog“) autorė – viena garsiausių muzikančių, menininkių Laurie Anderson. Filme – jos ir jos mirusio vyro, kuriam ir skirta „Šuns širdis“, Lou Reedo kūriniai.

Filmus pristatys muzikos apžvalgininkas Karolis Vyšniauskas, „Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška ir viena iš festivalio programos sudarytojų Mantė Valiūnaitė.

Istorija apie žmogaus ribas

„Visi esame šou dalis – vieni pasiryžę padaryti viską, kad sulauktų gausių plojimų, o kitiems vis negana naujų potyrių, emocijų. Kurgi ta riba – apie tai ir kalba šiemet „Kino pavasarį“ atidariusi islandų juosta „Viskas dėl šou“, – sako pristatyti filmą „Loftas Fest“ besiruošiantis A. Ramaška.

Pasak „Viskas dėl šou“ režisieriaus Benedikto Erlingsono, filmo vaizdai kalba patys už save. Jis, pasinaudojęs Nacionalinio Jungtinės Karalystės atrakcionų archyvo medžiaga, pasakoja keliaujančio cirko istoriją. Parodo jo tamsiąją ir šviesiąją pusę, atskleidžia neribotas žmogaus galimybes, siekiant publikos pripažinimo. Filme nėra dialogų, tačiau visame pasaulyje puikiai žinomos islandų grupės „Sigur Ros“ vyrukai – bosistas Georgas Holmas, būgnininkas Orris Pallas Dyrasonas ir koncertuose su grupe grojantis gitaristas Kjartanas Holmas – pasirūpino, kad filmas stebintų ne tik vaizdais, bet ir garsu. Muzika šiam filmui išleista atskiru albumu „Circe“.

 

Romeo ir Džiuljeta hiphopo ritmu

„Juoda“ yra labai „loftiškas“ filmas: jį sukūrė jauni žmonės, jame daug veiksmo, gatvės kultūros, mados ir muzikos. Pagrindinė aktorė Martha pati dainuoja Briuselio hiphopo grupėje „Soul'Art“. Filmą įdomu žiūrėti tiesiog kaip intriguojančią istoriją. Bet! Kartu tai yra labai rimtas filmas: jis parodo, koks yra emigrantų gyvenimas šiandienos Europoje, kaip iš skurdo gimsta smurtas ir kaip sunku nuo to pabėgti. Būtina pamatyti visiems pasiturinčių tėvų vaikams“, – sako K. Vyšniauskas.

Vilniuje pavasarį viešėję filmo režisierius Bilallas Fallahas ir aktorė Martha Canga Antonio sako, kad gatvėse iš tikro yra viskas daug baisiau nei rodoma filmą. „Juoda“ pasakoja apie gatvės gaujų karus ir jų žiauriame fone užgimusią paauglių marokiečio ir juodaodės meilę. Pagal „Romeo ir Džiuljetos“ siužetą paremtas filmas seanso su kūrybine grupe metu ir viso festivalio metu nepaliko abejingų.

 

Žymios menininkės išpažintis

„Elektroninės muzikos pionierė L. Anderson filme „Šuns širdis“, drąsiai jungdama įvairias kino išraiškos priemones, prabyla apie aktualias vakarietiškas problemas – stebėjimo kameras, teroristinius išpuolius. Kartu ji dalijasi labai intymiais savo patyrimais ir atsiminimais. L. Anderson balsas žiūrovus lydi į nenuspėjamą kelionę, kurioje išsitrina riba tarp realybės ir fikcijos“, – apie žymiąją menininkę pasakoja M. Valiūnaitė.

Filmą garsi kompozitorė, performansų meistrė, režisierė L. Anderson sukūrė netekusi ne tik labai mylėto šuns Lolabelės, bet ir geriausio savo gyvenimo draugo, sutuoktinio Lou Reedo. Pasak „Kino pavasariui“ interviu davusios L. Anderson, šis filmas yra apie praradimo jausmą ir pamokas, kaip su juo susigyventi, kaip jį perteikti, pažvelgti į tai su humoru.

„Kino karavano“ rugsėjis:

* rugsėjo 1 d. 22 val. prie Kauno pilies, filmas „Viskas dėl šou“ (filmą pristato Vida Ramaškienė ir Lolita Bytautaitė);

* rugsėjo 2 d. 23 val. menų fabrikas „Loftas“, filmas „Juoda“;

* rugsėjo 3 d. 1 val. menų fabrikas „Loftas“, filmas „Šuns širdis“;

* rugsėjo 3 d. 02.30 val. menų fabrikas „Loftas“, filmas „Viskas dėl šou“;

* rugsėjo 8 d. 18 val. Varėnos kino ir parodų salė, filmas „Karas“;

* rugsėjo 9 d. 22.30 val. Panevėžio Laisvės aikštė „Viskas dėl šou“;

* rugsėjo 15 d. 17.30 val. Molėtų viešoji biblioteka, filmas „Avinai“;

* rugsėjo 28 d. 13 val. Telšių dramos teatras, „Gražuolė ir Sebastianas“ (filmą pristato Rytis Zemkauskas);

* rugsėjo 28 d. 19 val. Telšių dramos teatras, „Trumanas“ (filmą pristato Rytis Zemkauskas);

* rugsėjo 29 d. 19 val. Anykščių kultūros centras, „Komuna“.

GALERIJA

  • „Kino karavano“ seansai „Loftas Fest“: L. Anderson, „Sigur Ros“ ir hiphopas
  • „Kino karavano“ seansai „Loftas Fest“: L. Anderson, „Sigur Ros“ ir hiphopas
  • „Kino karavano“ seansai „Loftas Fest“: L. Anderson, „Sigur Ros“ ir hiphopas
Organizatorių archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS