Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“? | Diena.lt

KUO ŠIEMET SUDOMINS FESTIVALIS „NOWJAPAN“?

  • 1

Trys, du, vienas – lyg koks Apolonas 11 festivalio „nowJapan“ raketa pasiruošusi startui. Netikėtos Japonijos kultūrai dedikuotas savaitgalis šurmuliuos rugsėjo 10–11 d. parodų centre „Litexpo“ ir savo plačia programa vilioja tiek šeimas su vaikais, tiek ilgamečius Japonijos mylėtojus, tiek hipsterius, tiek meno ar technologijų gerbėjus.

Ką pamatyti pirmąją dieną?

Viskas prasidės iškilmingu atidarymo akcentu didžiojoje festivalio scenoje, kur pasveikinimo žodį tars Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda ir muzikinę programą atliks Japonijos Bjork laikoma atlikėja Cuushe.

COSPLAY konkursas – spalvingiausia festivalio dalis

Šeštadienį vyks pirmoji COSPLAY konkurso dalis, tad dievinantys fantastiką, kitus pasaulius ir kūrybinę laisvę – kviečiami nepraleisti šio reginio. COSPLAY konkursas – pagrindinė festivalio „nowJapan“ vinis, sutraukianti minias spalvingų dalyvių ir smalsių žiūrovų. Jame varžosi dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir čia atvykę užsienio svečiai. Visi jie kovoja dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvą Europos COSPLAY konkurse „EuroCosplay“, Londone. Dalyvių tikslas, kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą animacinių filmų, komiksų ar žaidimų personažą.

Į Vilnių atvyksta vieni žymiausių COSPLAY menininkų: Calssara (Vokietija), Cosbabe (Didžioji Britanija), Kenny Cosplay Stuff (Didžioji Britanija) ir Calypsen (Lenkija), kurie prisidės prie unikalaus konkurso komisijos. COSPLAY žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir skaitys paskaitas, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau. Lietuviškajam komisijos flangui atstovaus scenografas ir dizaineris Robertas Kalinkinas ir aktorius Ramūnas Cicėnas.

Ryški kaip vaivorykštė – pramogų zona

Žurnalo HAPPY365 komanda išstudijavo japonų tuoktuvių tradicijas ir rengs Festuves, kur visi norintys ir mylintys galės susituokti.

„Robotikos mokykla“ atskleis paslaptingą technologijų pasaulį – visi technologijomis besidomintys galės išmėginti paslaptinguosius dronus ir netgi panirti į dulkes keliantį dronų lenktynių sūkurį. Japonijos apsėsti geek’ai pasiūlys išmėginti 3D spausdintuvus bei pasigaminti festivalio koncepciją atitinkančių suvenyrų.

UFF salonas sako: „laikas – naujai šukuosenai!”. Jei niekas nekviečia į vakarėlį, o nuobodžią šukuoseną kritikuoja net septyniasdešimtmetė kaimynė Danutė iš trečio aukšto – užsukite į festivalį. Taip vienu šūviu nušausite du zuikius: pasimėgausite stogą nuraunančia Japonija ir įgausite visiškai naują išvaizdą.

Norėtumėte atsikąsti paties drakono ar kito japonų sukurto personažo? VGTU „LinkMenų fabriko“ stende turėsite unikalų šansą skaniai susipažinti su CNC technologija ir atsispausdinti valgomą mėgstamą herojų. „LinkMenų fabriko“ komandos sukurtas spausdintuvas (ploteris) leis pajusti kūrybinį džiaugsmą ir, naudojant miltus, vandenį ir kiaušinius, iš labai arti susipažinti su naujausiomis technologijomis.

Nuo kaligrafijos iki mados kolekcijų

Pirmąją renginio dieną „nowJapan“ pamaitins tiek meniškas, tiek į technologijas linkusias sielas. Dailininkė Dalia Dokšaitė atvers kaligrafijos niuansus ir išmokys kaip rašyti japoniškai.

Dievinantys MANGA komiksus, turėtų nepraleisti Keiko Kikkawa kūrybinių dirbtuvių, kuriose ji papasakos apie visas fantastinio pasaulio kūrimo subtilybes.

O štai mėgstantiems keturis ratus, jmd.lt komanda parengė išskirtinį pranešimą apie japoniškų automobilių kultūrą, papirksiantį net ir tuos, kurie dar neturi vairuotojo pažymėjimo. Ką vairuoja jakudzos, iš kur atsirado driftas ir kas tas bosozoku – visa tai ir dar daugiau jmd.lt pasirodyme. Lauke festivalio lankytojų lauks speciali japoniškų automobilių paroda.

Kūrybinga „Tavo teatriukas“ komanda „nowJapan“ padovanos spektaklį “Dvi sesutės per kalnelį“, į kurį kviečia mažuosius festivalio lankytojus. Negana to, vaikai galės išmokti gaminti popierines lėles ir kartu su aktoriais sukurti savo teatro pasirodymą.

Japonija neįsivaizduojama be ilgaamžes tradicijas puoselėjančio kabuki teatro. Festivalio sceną užims spalvingi aktoriai iš GIFU prefektūros Japonijoje, atkartojantys geriausias japoniškos estetikos tradicijas bei nukeliantys šimtus metų į praeitį.

„LT identity“ – žinomiausia Ievos Ševiakovaitės ir Jolantos Rimkutės kūrybos pakraipa, aprėpianti ne tik drabužius, jų dizainą, bet ir įvairius kasdienius daiktus. Festivalyje „nowJapan“ dizainerės pristatys unikalią kolekciją, kurioje susipina lietuviški ir japoniški simboliai, detalės bei raštai. Subalansuota kiekvienam savo stiliumi ir Japonija besidominčiam lankytojui.

„Keulė rūkė“ rūpinsis alkaniausiais. Alkanas dalyvis yra nelaimingas dalyvis. Kai pavargsite nuo įspūdžių, o pilvas pradės groti Richardo Wagnerio vertas muzikines dramas, jus išgelbės “Keulė rūkė” komanda. Galėsite paragauti sultingų ir skanių burgerių, kepamų čia pat lauke bei pailsinti pavargusias kojas.

Lietuviška pirtis paskatino grįžti atgal

Pirmąją festivalio dieną vainikuos japoniškosios Bjork – „Cuushe“ koncertas kultūros bare „Kablys“. Savo dainomis „Cuushe“ pasakoja istorijas apie žmonių susvetimėjimą, betoninės kasdienybės šurmulį ir dirbtinę gatvių šviesą, kuri įsuka į save lyg fantasmagoriška nakties karuselė. „Cuushe“ muzika emocinga, nuklystanti į kitas galaktikas ir vėl grįžtanti atgal. Lyg naktinis Tokijas, kuris bruzdėdamas pasitinka naują rytą, taip ir nesudėjęs bluosto.

Ketvirtadienį į Lietuvą atvykusi atlikėja puikiai prisimena prieš du metus čia vykusį savo pirmąjį pasirodymą ir nekantrauja vėl susitikti su „nowJapan“ lankytojais. „Cuushe“ talkins elektroninės muzikos atlikėjas „aus“. Laukia tikras audiovizualinės estetikos pliūpsnis, pakrausiantis energijos visiems ateinatiems metams.

COSPLAY, MANGA, ANIME, GADGETS, GEEK, eGAMES, OTAKU – po šiais paslaptingais burtažodžiais slepiasi šiuolaikinė japonų pop kultūra, kurios gerbėjų ratas išsibarstęs po visą pasaulį. Nuo žaidimų ir naujausių technologijų mėgėjų iki superherojų kostiumus gaminančios margos minios – festivalis „nowJapan“ leis ne tik sužinoti daug naujo apie šią šalį, bet ir patirti, paragauti bei išbandyti viską pačiam. Jei smalsu ne tik, kokia Japonija yra ten, už tūkstančių kilometrų, bet ir kokia ji yra čia, Lietuvoje, festivalis ruošia solidų atsakymą.

GALERIJA

  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
  • Kuo šiemet sudomins festivalis „nowJapan“?
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Allahu Akbar

Islamo valstybės atstovų sudalyvavimu, tikiuos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS