L. Katino kūrybos paroda: rugsėjį meno gurmanams siūlo kietą riešutėlį | Diena.lt

L. KATINO KŪRYBOS PARODA: RUGSĖJĮ MENO GURMANAMS SIŪLO KIETĄ RIEŠUTĖLĮ

Nuo rugsėjo 2-osios meno galerijoje „Kunstkamera“ veikia nauja dailininko Lino Katino kūrybos paroda „Atbulas laikas“, kuria siekiama atkreipti dėmesį į šį unikalų menininką kaip lietuvių dailės tradicijų laužytoją ir savos, anarchistinės, meno krypties kūrėją.

Šią parodą lydi ir savotiškos sukaktys: prieš trisdešimt metų, 1989 m. rugsėjį L. Katinas tapo Vilniaus dailės akademijos dėstytoju ir tam tikra prasme, perduodamas savo patirtį, „akademizavo“ savo kūrybą, o prieš dvidešimtmetį, 1999-aisiais, jo kūryba įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

„Kaip muzikoje yra įvairių – sunkių ir lengvų – žanrų, taip ir dailėje: L. Katinas nėra lengvai perprantamas kūrėjas, tas, kurio paveikslai „perskaitomi“ vos į juos pasižiūrėjus. Jis niekada nekūrė meno dėl materialinės naudos, o jo užsakovas visada buvo vienas ir tas pats – širdis. Todėl jo kūriniuose egzistuoja savitas pasaulis, absoliučiai „katiniškas“ naratyvas, kurį suprasti reikia nemažų intelektinių pastangų. Tačiau jei bent kartą pavyksta perprasti jo kuriamo pasaulio dėsnius, pagauti prasmės gijas, jo paveikslai atsiveria ir apdovanoja katarsiu, kurį norisi patirti dar daug kartų“, – sako menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Jis – kietas riešutėlis, sunkiai įkandamas ir patiems didžiausiems meno gurmanams.

Nors paprastai parodose eksponuojami L. Katino kūriniai nepasiduoda jokiems koncepcijų rėmams, o ir bandymas juos konceptualizuoti, surūšiuoti būtų iš esmės priešprieša dailininko kūrybai, šioje parodoje pamėginta sudėlioti jo kūrinius pagal tam tikrą laiko metaforą.

Iš viso čia pristatomi 24 darbai – tarsi dailininko sukurta viena gyvenimo para, kurioje kiekvienas atskiras paveikslas simbolizuoja atskirą valandą.

S. Skaisgirytė-Makselienė neabejoja, kad tik tokiu būdu, per savo patirtį, gali būti suprantama L. Katino kūryba. „Jis – kietas riešutėlis, sunkiai įkandamas ir patiems didžiausiems meno gurmanams. Nes čia svarbi ir architektonika, ir religinės dimensijos, ir įvairūs motyvai, ir erotizmas, ir veiksmas, ir, beje, tokių dailininkų kaip Mikalojus Konstantinas Čiurlionis įtaka“, – teigia menotyrininkė, pridurdama, kad tai – jau antroji L. Katino paroda galerijos „Kunstkamera" istorijoje, tačiau visiškai kitokia savo turiniu ir ryškiai besiskirianti nuo pirmosios, kurioje dailininką siekta pristatyti retrospektyviu žvilgsniu.

L. Katino kūrybos parodą „Atbulas laikas“ sostinės galerijoje „Kunstkamera“ galima lankyti nemokamai iki spalio 12 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS