Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias | Diena.lt

LIEPSNOJANTIS R. POŽERSKIO GYVENIMO IR KŪRYBOS KELIAS

  • 0

Galerijoje "Fantomas" veikia žinomo fotografo Romualdo Požerskio paroda "Kelias".

Šiam projektui atrinktos akimirkos iš menininko kelionių motociklu po Lietuvą ir automobiliu po JAV bei apsilankymai festivalyje "Burning Man" ir Bangladeše.

Parodoje bus eksponuojama apie 50 fotografijų, atspindinčių R.Požerskio gyvenimo kelią. 1952 m., kai būsimam fotografui buvo vieneri, jo tėvai įsigijo automobilį "Moskvič 400" ir prasidėjo kelionės po Lietuvą, Krymą, Kaukazą.

Vėliau R.Požerskis savo motociklu "Jawa" ketverius metus dienomis ir naktimis blaškėsi po dulkėtą Lietuvą. Jaunuolių Biblija buvo Jacko Kerouaco knyga "Kelyje", kurios autorius sakė, kad žmogus gimsta du kartus, antrą kartą – kelyje. 2017 m. fotografas išleido knygą – "Neramūs keliautojai", kurioje atspausdintas jo dienoraštis su jaunystės kelionių fotografijomis.

1988 m. fotografas atrado JAV ir nuo to laiko dažnai lankosi savo mėgstamiausiame mieste San Franciske, 2011 m. su žmona keliavo po vakarines valstijas, miegojo palapinėje kempinguose, 7 000 km skriejo legendiniu "Route 66" keliu ir aplankė 12 nacionalinių parkų. Nuo 2008 m. kasmet vyksta į Nevados dykumą ir savaitę praleidžia šiuolaikinio meno hepeningo "Burning Man" siautulyje.

Visas mūsų gyvenimas – Kelias: jis geriausiai išreiškia mūsų būseną ir įprasmina buvimą šioje žemėje.

Dulkėta, karšta dykuma riedantys įvairaus dydžio objektai: vabzdžiai, gyvūnai, laivai, bokštai ar net drakonai. Fantastiškų padarų formas primenančios judančios mašinos žybsi šviesomis, riaumoja, groja trankią muziką, skleidžia dūmus ir spjaudosi ugnimi. Šiuos neįprastus automobilius ir dar ekcentriškesnius jų savininkus R.Požerskis fiksavo aštuonerius metus, kai lankydavosi Nevados dykumoje vykstančiame kūrėjų sambūryje.

Pristatydamas naująją parodą, R.Požerskis sako: "Visas mūsų gyvenimas – Kelias: jis geriausiai išreiškia mūsų būseną ir įprasmina buvimą šioje žemėje." Anot menininko, "keliaudamas pajunti, koks skirtingas šis pasaulis, ir supranti, kad beveik nieko apie jį nežinai, o tai, ką atrandi, tėra maža dalelė mūsų nuostabios Žemės. Gyvenimas yra kelias iš tamsos į Šviesą, iš tuščio lapo į Patirčių kosmosą, iš jausmų sumaišties į Dvasinę ramybę."

2017-ųjų pavasarį dviaukščiame autobuse įrengta mobili meno galerija "Fantomas" apsistojo Žvėryne (Vytauto g. 57) ir ėmėsi žadinti apsnūdusį kultūrinį rajono gyvenimą. Prieš tai kelerius metus po Vilnių klajojusi galerija į naują vietą atsigabeno įvairių šiuolaikinio meno išraiškos formų ir sukūrė aplink save kūrybišką, baltais šezlongais ir plastmasinėmis palmėmis papuoštą erdvę.

GALERIJA

  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
  • Liepsnojantis R. Požerskio gyvenimo ir kūrybos kelias
R. Požerskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS