Lietuvą šventėms Rytų valstybių turistai renkasi dėl komforto | Diena.lt

LIETUVĄ ŠVENTĖMS RYTŲ VALSTYBIŲ TURISTAI RENKASI DĖL KOMFORTO

Šventiniu sezonu į Vilnių tradiciškai plūstelėjo turistų iš Rytų valstybių: Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. Kas juos taip traukia į Lietuvą ir kokių pramogų jie čia dažniausiai ieško?

Turistų plūstelėjimas akivaizdus

Vilniaus turizmo informacijos centro projektų (VTIC) įgyvendinimo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė patvirtino, kad turistų iš Rusijos ir Baltarusijos šventiniu laikotarpiu tikrai pagausėja.
"Mes Vilniuje turime keturis turistų aptarnavimo centrus ir visi mūsų darbuotojai sutartinai sako, o ir statistika patvirtina, kad tuo laikotarpiu svečių tikrai padaugėja. Remdamasi praeitų metų statistika, galiu pasakyti, kad nuo praeitų metų švenčių laikotarpiu (paskutinės gruodžio ir pirmos sausio savaitės) mes sulaukėme beveik 5000 svečių, iš jų daugiau kaip pusė buvo iš Rusijos. Turistų iš Baltarusijos buvo apie 600", – teigė ji.

Panašios tendencijos, anot V.Daubarienės, turėtų išlikti ir šiemet.

Lietuvos turizmo asociacijos (LTA) prezidentė Danutė Mažeikaitė sakė, kad tarp tokių turistų labai populiari gintaro tema. Ji paprastai įtraukiama į maršrutus, kitus turistinius pasiūlymus. Dar viena tema yra laisvalaikio, apsipirkimo paslaugos. LTA prezidentė įvardijo net kelias priežastis, kodėl Rytų europiečiams čia taip patinka.

"Plūstelėjimas juntamas. Juos visų pirma čia atveda praktinė patirtis: jie jau būna viešėję čia ir grįžta atgal su draugais. Antra priežastis yra geras aptarnavimas. Trečia, viena pagrindinių, kalbant apie baltarusių turistus, yra pasiekiamumas: po ilgų debatų "Lietuvos geležinkeliai" išnuomojo papildomų vagonų ir susisiekimo situacija šiek tiek gerėja. Tai labai svarbu. Ketvirta priežastis ta, kad čia nėra kalbos barjero – paslaugų tiekėjai su jais bendrauja jų kalba. Jie jaučiasi čia komfortabiliai", – Vilniaus pranašumus vardijo D.Mažeikaitė.

Iš naujo atranda Vilnių

V.Daubarienė teigė, kad pastaruoju metu juntamas ir padidėjęs Rusijos turistų dėmesys Lietuvai – jų čia apsilanko vis daugiau.

"Pirmiausia reikėtų pasakyti, kad Vilnius apskritai yra naujai atrandamas turistų iš Rusijos. Metams įsibėgėjant jų apskritai daugėja. Žvelgdami į praeitų ir šių metų pirmų trijų ketvirčių statistiką, matome labai smarkų padidėjimą, kuris siekia 20 ir dar daugiau procentų. Kas juos čia traukia šventiniu laikotarpiu? Jie nori Naujuosius metus sutikti artimajame užsienyje, kurį lengva pasiekti. Traukia juos ir tai, kad šv. Kalėdas mes švenčiame gruodį, o jie – tik sausį, todėl jie klausinėja apie kalėdinius renginius ir tiesiog mėgaujasi gražiai papuoštu miestu", – pasakojo LTA vadovė.

Į Lietuvą turistai iš Rytų Europos vyksta ne tam, kad visą laiką leistų vienoje vietoje. Jie mėgsta pakeliauti ir po kitus miestus, todėl finansinę naudą patiria paslaugų tiekėjai ne tik Vilniuje, bet ir Trakuose ar Druskininkuose.

"Aš išskirčiau dvi didesnes turistų grupes, – sakė D.Mažeikaitė. – Tai būna šeimos, kurios atvyksta su vaikais, ir tie, kurie čia atvyksta su draugais ar giminėmis, t. y. be vaikų. Finansiniu požiūriu esame pastebėję, kad jie gali gyventi ir gana ekonomiškame viešbutyje, bet laisvalaikiui, pirkiniams išleisti gali labai daug. Pavyzdžiui, tų, kurie naudojasi SPA paslaugomis, yra tikrai nemažai. Iš Vilniaus turistai važiuoja į Trakus ar Druskininkus. Vis dėlto tokiu laikotarpiu labiau dominuoja tie, kurie nori emocijos, pramogų, renginių, muzikos ir tiesiog šventinės atmosferos."

Rusai – aktyvesni turistai

V.Daubarienė pastebėjo, kad rusai paprastai yra gerokai aktyvesni turistai nei vakariečiai. Jiems Vilniuje įdomu ne tik pavaikščioti po miestą, bet ir nuveikti ką nors įdomesnio.

"Turistai iš kitų šalių didžiausią dėmesį skiria miestui pažinti, o iš rusų turistų sulaukiame daugiau klausimų apie šventinius renginius, vakarienes, kur būtų galima sutikti Naujuosius metus, kur būtų galima apsipirkti, kur vyksta mugės. Jie aktyviau stengiasi ne tik pažinti miestą, bet ir aktyviau apsipirkinėja, leidžia laisvalaikį. Jie atvyksta ne šiaip ramiai pabūti, bet ir pažinti miesto, apsipirkti, išbandyti vienos kitos pramogos. Laiką jie leidžia aktyviai", – teigė VTIC Projektų įgyvendinimo skyriaus vadovė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė dar prieš šventes sakė, kad turistų iš Rytų Europos plūstelėjimas jau juntamas, viešbučių kambariai jau užsakomi. Paprastai renkamasi vidutinius ir brangesnius viešbučius. Kambariai užsakomi įvairiose vietose. Be sostinės, šventiniu laikotarpiu dar labai mėgstami kurortai, pajūris.
Vilniaus eglė – gražiausių 12-uke.

Beje, dar vienas paskatinimas turistams aplankyti Vilnių ne tik turistams iš šalių kaimynių, bet ir viso pasaulio yra JAV televizijos CNN sprendimas Vilniaus Kalėdų eglutę įtraukti į įspūdingiausių eglių 12-uką. Ir šiame sąraše ji pristatyta pirmoji! Tiesa, ar tai tikrai teigiama reklama, galima ir suabejoti, nes publikacijos CNN portale autoriai kažkodėl nusprendė, kad Lietuva – Balkanų šalis.

"Gerai išsilaikęs Lietuvos sostinės senamiestis – kaip tik ta vieta, kuriai reikia Kalėdų medžio. Dabar ji jau yra – iš tiesų, 25 metrų aukščio. Tai aukščiausia eglutė Balkanuose", – rašoma portale. Taip pat primenama, kad tai nėra tikras medis, o tik "metalinis skeletas, padengtas šakomis".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS