Literatūros festivalis „Vilniaus lapai“: apie istoriją, kuri Lietuvai kelia aistras | Diena.lt

LITERATŪROS FESTIVALIS „VILNIAUS LAPAI“: APIE ISTORIJĄ, KURI LIETUVAI KELIA AISTRAS

  • 0

Šiemet Lietuvos visuomenę kaitinusios istorijos temos taps tarptautinio literatūros festivalio „Vilniaus lapai“ varikliu. Skaitytojų pamėgto renginio organizatoriai tikisi itin aktyvaus Lietuvos ir užsienio rašytojų dialogo su skaitytojais.

Lapkričio 7-10 dienomis vyksiančios literatūros šventės autorių sąraše – daugelio skaitytojų visame pasaulyje pamėgti autoriai: istorijos profesorius Tymothy'is Snyderis, rašytojai Nancy Huston ir Michaelis Katzas Krefeldas bei lietuvių literatūros žvaigždės Kristina Sabaliauskaitė ir Tomas Venclova.

Istorija – aistras kelianti tema Lietuvai

„Festivalio ašimi šiemet pasirinkome istoriją bei pasikvietėme ryškiausius istorijos temomis rašančius pasaulio ir šalies autorius. Festivalis apie istoriją kalba plačiai: nuo istorijos įkvėptų literatūros kūrinių, istorijos šviesoje žmogišką būtį apmąstančių tekstų iki svarstymų, kaip traumuojančios istorijos patirtys gali būti ne visuomenę paralyžiuojantis dalykas, o paskata mokytis suprasti save dabartyje“, – sako festivalio „Vilniaus lapai“ iniciatorė bei organizatorė Rūta Kačkutė.

Kad moksliniai istorijos tyrimai gali tapti puikia medžiaga literatūros personažams ir siužetams kurti, o naujo tipo istorinis romanas per praeities apmąstymus atliepia ir dabarties įtampas bei dilemas,  patvirtina ir Lietuvos sienas peržengęs rašytojos K. Sabaliauskaitės populiarumas.

Rašytojo ir visuomenės dialogų istorinėmis temomis gyvybingumą nuolat primena ir poeto, Nacionalinės premijos laureato T. Venclovos atviri bei audringą rezonansą keliantys vieši komentarai. Kalbant apie istoriją, visuomenei reikalingas drąsus ir nepriklausomas rašytojo balsas.

Festivalio organizatoriai neabejoja, kad istorijos temos šių metų festivaliui žada nepaprastai įdomių susitikimų, įžvalgų, atverčių ir atsivėrimų.

Nuo istorijos profesoriaus iki detektyvų karaliaus

Vienu iš ryškiausių festivalio programos dalyvių taps originaliomis istorijos interpretacijomis pagarsėjęs bei plačiai pasaulyje įvertintų studijų autorius, Jeilio universiteto istorijos profesorius T. Snyderis. Į 40 kalbų išverstų T. Snyderio knygų sąraše – ir keturios 2011-2019 metais pasirodžiusios jo knygos lietuvių kalba: apie holokaustą, tironijos istorines pamokas, tautų rekonstrukciją Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje bei Europą tarp Stalino ir Hitlerio.

Kita „Vilniaus lapų“ festivalio bei pasaulio literatūros žvaigždė – Paryžiuje gyvenanti, anglų ir prancūzų kalbomis kurianti rašytoja N. Huston. Emigracijos, tapatybės, žmogų veikiančio laiko ir mirties temų literatūrines interpretacijas savo kūrybai pasirinkusi autorė atvirai kalba apie savo asmeninius ieškojimus, kritiškai vertina savo ankstesnę kairuolišką veiklą.

Ji drąsiai prisipažįsta prisidėjusi prie komunistinių režimų paramos visame pasaulyje. Šis asmeninis atsivėrimas kartu su personažus apnuoginančiu rašytojos talentu gali tapti puikia prielaida drąsiam, gydančiam dialogui su skaitytojais. Nacionalinių ir tarptautinių įvertinimų lydimos N. Huston kūryba verčiama į daugelį pasaulio kalbų, o pernai pasaulyje pagarsėjęs jos romanas „Dolce Agonia“ pasirodė ir lietuvių kalba.

Dar vienas ypatingas festivalio svečias atvyksta iš Danijos. M. K. Krefeldas – vienas populiariausių ir daugybę apdovanojimų pelniusių Danijos kriminalinės fantastikos rašytojų. Karjeros pradžioje rašęs scenarijus filmams ir televizijai, literatūroje debiutavo 2007-aisiais – ir ypač sėkmingai. Jo kūryba laimi prestižiškiausius literatūros apdovanojimus Skandinavijos šalyse, užkariaudama tarptautinės skaitančios visuomenės širdis. Danijos kriminalinio detektyvo karaliumi tituluojamo rašytojo romanai yra išversti į aštuoniolika kalbų, keturi iš jų – į lietuvių kalbą. Naujausias kūrinys – „Gelmės“, išdavystės istorija su realistiškais personažais ir aštriam protui sukurtu siužetu, kur išdavikai yra ir visuomenė, ir artimieji – pagal gerai žinomą klasikinį istorijos scenarijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS