Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje – labdaros akcija Ukrainos kovai paremti | Diena.lt

MARIJOS IR JURGIO ŠLAPELIŲ MUZIEJAUS GALERIJOJE – LABDAROS AKCIJA UKRAINOS KOVAI PAREMTI

Visi, norintys paremti Ukrainos kovą prieš agresiją, trečiadienį laukiami Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje labdaros akcijoje.

Muziejaus galerijoje iki liepos 24 d. vyksta ukrainiečių menininko Danylo Movchano akvarelių paroda „Karas Ukrainoje“. Tai Lvive veikiančios meno galerijos „Green Sofa“ ir mūsų šalies muziejaus bendras projektas, kurio tikslas – ne tik skleisti žinią apie Ukrainos meną, bet ir padėti karo naikinamai šaliai ir pagelbėti jos žmonėms, pabrėžiama Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijos pranešime.

Lietuviai raginami „nepriprasti“ prie karo ir nenustoti aukoti. Surinkti kuo daugiau lėšų Ukrainą ginantiems kariams bus siekiama ir muziejaus galerijoje rengiamoje labdaros akcijoje.

Čia bus galima įsigyti parodoje eksponuojamų darbų atspaudus su autoriaus parašu ir galerijos „Green Sofa“ antspaudu (kaina 50 eurų) bei keturis akvarelių originalus (pradinė kaina – 300 eurų).

Labdaros akcijoje koncertuos tarptautinis vyrų choras „UNIA“, kuris giedos istorines-karines dainas.

D. Movchanas – profesionalus menininkas, nuo 2006 m. dirbęs išimtinai sakralinio meno srityje. Po vasario 24-osios, Rusijai užpuolus Ukrainą, menininkas pradėjo kurti minimalistines simbolines akvareles – savotišką karo baisybių ir tragedijų dienoraštį.

„Pasaulyje nėra tokių spalvų, kuriomis būtų galima perteikti šią tragediją. Nėra ir žodžių, kuriais būtų galima apibūdinti mūsų patiriamą skausmą. Gyvenimas karo akivaizdoje užpildė mano pasaulį nepakeliamu nerimu. (…) Nebegaliu tapyti ikonų. Mano sieloje nebėra ramybės ir taikos, kad kurdamas galėčiau ir toliau šlovinti Dievą“, – pranešime cituojamas ukrainiečių menininkas.

D. Movchan as gimė 1979 m. Lvive. 1995–2000 m. studijavo Ivano Trušo Lvivo valstybinėje dekoratyviosios ir taikomosios dailės kolegijoje (Restauravimo katedroje), o 2000–2006 m. – Lvivo nacionalinėje menų akademijoje (Sakralinio meno katedroje). Menininkas nuo 2012 m yra Ukrainos ikonografų sąjungos narys.

Parodose jis dalyvauja nuo 2006 m. Yra surengęs personalinių parodų ne tik Ukrainos muziejuose ir galerijose, bet ir eksponavęs darbus Lenkijoje bei JAV. Dalyvavo daugiau kaip 90 grupinių parodų ir tarptautinių plenerų.

Menininko darbų yra įsigijusios bažnyčios ir privatūs kolekcininkai Ukrainoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Kanadoje ir JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matomai ,cia pavaizduoti kriminaliniai

transpantologai kurie suzeistus ukrainos karius darineja ,ir organus siuncia y jankyna ir europa , Osie renka aukas ,kad testusi karas ir siu nusikalteliu biznis klestetu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS