Meno mugėje „ArtVilnius“ – žinutė apie lietuvių menininkų kūrinius | Diena.lt

MENO MUGĖJE „ARTVILNIUS“ – ŽINUTĖ APIE LIETUVIŲ MENININKŲ KŪRINIUS

  • 2

Žymiausių Lietuvos menininkų kūriniais nuo šiol galės puoštis ir daugelis išsiskirti iš minios norinčių žmonių: jaunų entuziastų komanda perkėlė juos ant palaidinių ir planuoja tai pristatyti 10–oje jubiliejinėje tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘19“.

Iki šiol tokio drabužių kūrėjų dėmesio buvo sulaukusi tik kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba, tačiau dabar pasirinkimas bus platesnis: prekės ženklo „Art All Around“ riboto leidimo serijoje – Pranciškaus Smuglevičiaus (1745–1807), Prano Gailiaus (1928–2015), Adomo Galdiko (1893–1969), Kazio Daugėlos (1912–1999), Viktoro Paukštelio ir kt. kūriniai.

„Idėja kurti drabužius ir aksesuarus su reprodukuotais meno kūriniais nėra nauja – ją parsivežėme iš Niujorko Metropoliteno muziejaus parduotuvės, kuri iš esmės atrodė kaip muziejus muziejuje! Tai ir puikus sprendimas meno mylėtojams: juk negali įsigyti muziejuje esančių kūrinių, bet turėdamas daiktą su į širdį kritusio kūrinio reprodukcija, tarsi ir turi jį. Drabužiai, juvelyrika, įvairūs kasdieniai daiktai, papuošti meno kūrinių reprodukcijomis ir perduodantys paslėptas žinutes, intelektualias mįsles, mus privertė susimąstyti ir apie tai, kad Lietuvoje mūsų šalies dailininkų menas, deja, bet dar nesulaukia pakankamo dėmesio“, – sako viena iš idėjos įgyvendinimo komandos entuziasčių Agnija Koreniukė.

Tad pagrindinis prekės ženklo „Art All Around“ tikslas – Lietuvai ir pasauliui skleisti žinią apie lietuvių menininkų kūrinius bei priartinti meną prie paprastų žmonių. Pirmoje riboto leidimo serijoje pristatomos aštuonios dviejų tipų palaidinės su reprodukuotais šešių menininkų kūriniais, tarp kurių – dvi pagal P. Smuglevičiaus piešinius graverio Marco Carloni (1742–1796) atliktos graviūros „Mūza Euterpė“ (1782) ir „Mūzos Polymnija ir Menmosinė“ (1782), A. Galdiko „Mergina su arfa“ (XX a. 4 deš.), P. Gailiaus motyvas iš ciklo „Sielrankšluosčiai“ (~1987), K. Daugėlos „Atletas“, du V. Paukštelio paveikslai „Indėnas“ (2018) ir „Prieš parskrendant į žemę“ (2018) bei viena nežinomos J. Vienožinskio dailės mokyklos studentės variacija Modigliani tema (1987).

Laikantis koncepcijos, kad lietuvių menas nusipelno pagarbos ir turi būti gaminamas Lietuvoje, palaidinių su lietuvių autorių kūriniais gamybai pasirinktos kokybiškiausios ir natūraliausios medžiagos (92 proc. medvilnė), o įgyvendinti šią idėją sutiko AB „Utenos trikotažas“. Palaidinės išleistos vos 80–100 vienetų tiražu, kuris vėliau nebus kartojamas.

Pasak A. Koreniukės, pasipuošti pirmieji menu išdrįso ir „Art All Around“ fotomodeliais tapo nežinomi bei niekada profesionaliais modeliais nedirbę žmonės. „Tokiu būdu siekėme parodyti, kad lietuviškas menas yra prieinamas visiems, jis yra kasdien, tiesiog aplink mus. Nors supratome ir dar vieną tiesą: tai žmonės, kurie ne tik myli meną, bet nori būti stilingi ir nebijo išsiskirti iš aplinkos“, – pabrėžė ji.

2019 m. gegužės 30 – birželio 2 d. palaidinės su reprodukuotais lietuvių menininkų kūriniais bus pristatytos 10-oje jubiliejinėje tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘19“ specialiai įrengtame prekės ženklo „Art All Around“ stende. Likusia kolekcijos dalimi planuojama prekiauti elektroninėje parduotuvėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vaizdelis

, kad ArtWilno19 jau Gariūnų link pasuko ........... greit apatinius ir šortus reprodukcijom papuoš vasaros maudymosi sezoną pasitinkant

cha

nu kam tu teplioniu reikia? dabar pilna tu pieseju mokykleliu,pripiesta tiek kad po simta kekvienam lt pilieciui pakaktu,namus is tu paveikslu galma statyt...vat tik pirkeju nebeliko,nes koks pirks paveiksla jai tegauna minimuma...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS