Metų knygos rinkimams – aštuonios savaitės | Diena.lt

METŲ KNYGOS RINKIMAMS – AŠTUONIOS SAVAITĖS

  • 1

Ką tik pasibaigusioje Vilniaus knygų mugėje paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai“ pretendentai į apdovanojimus. Jau aštuonioliktą kartą skaitytojai kviečiami rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas iš ekspertų pasiūlytų, skirtų vaikams, paaugliams, suaugusiesiems ir poezijos, publicistikos ir dokumentikos žanrų knygų.

Akciją rengia Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Akcijos partneris – Lietuvos leidėjų asociacija. Akcija yra Skaitymo skatinimo programos, kurią finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, dalis.

Kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir partnerių (anksčiau – Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija, dabr – Lietuvos leidėjų asociacija) vykdomi Metų knygos rinkimai rengiami kasmet nuo 2005 m. Akcija, skatinanti domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, išskiria geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių, suaugusiųjų, poezijos, publicistikos ir dokumentikos kūrinius.

Ilgus metus Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos buvo skelbiamos rudenį, vertintos šiuolaikinių lietuvių autorių parašytos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 d. iki einamųjų metų rugpjūčio 31-osios išleistos knygos. Laureatai būdavo skelbiami Vilniaus knygų mugėje.

Jau antrus metus iš eilės puoselėjama nauja tradicija – Vilniaus knygų mugėje skelbiamos knygos, pretenduojančios į Metų knygos titulus, o laureatai apdovanojami gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Išgrynintas ir vertinamų knygų pasirodymo laikotarpis – konkursui atrinktos šiuolaikinių lietuvių autorių knygos, išleistos per praėjusius metus – nuo sausio 1-osios iki gruodžio 31 d. Kiekvienoje kategorijoje atrenkamos penkios knygos nominantės, o neišskyrus penkių vertingiausių – skelbiamas kandidačių trejetukas.

Vaikų ir paauglių knygas šiemet atrinko vaikų literatūros eksperto doc. dr. Kęstučio Urbos vadovaujama komisija: žurnalistė, rašytoja, literatūros kritikė Gintarė Adomaitytė, literatūrologė, LRT Klasikos literatūros projektų koordinatorė Vakarė Leonavičienė; medijų filosofė, vaikų literatūros populiarintoja ir tinklaraštininkė Aistė Mišinytė, literatūrologė, vaikų ir jaunimo literatūros tyrėja dr. Kristina Vaisvalavičienė.

Poeto, eseisto Gyčio Norvilo vadovaujama komisija vertino publicistikos ir dokumentikos, suaugusiųjų ir poezijos knygas. Joje – literatūrologė dr. Dovilė Kuzminskaitė, dailės kritikė ir parodų kuratorė dr. Jurgita Ludavičienė, literatūrologas doc. dr. Regimantas Tamošaitis ir literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas.

Už labiausiai patikusias knygas skaitytojai gali balsuoti iki balandžio 23 d. interneto svetainėje skaitymometai.lt, portale lrt.lt, e. paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu: Metų knygos rinkimams, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01109 Vilnius.

Kaip ir praėjusiais metais, viena nominuota knyga, kurios meninė raiška ir pasakojimo struktūra labiausiai atspindi radijo teatro ypatybes, bus apdovanota specialiu LRT Klasikos įsteigtu radijo teatro prizu. „LRT Klasikos komisija iš visų Metų knygos rinkimuose nominuotų knygų išrinks vieną kūrinį ir jo autoriui suteiks išskirtinę galimybę – kartu su radijo teatro profesionalais pastatyti radijo spektaklį knygos motyvais.


Konkurso nominantai

Proza suaugusiesiems

V. Juozaičio nuotr.

1) Akvilina Cicėnaitė „Anglų kalbos žodynas“. Leidykla „Alma littera“

2) Eglė Frank „Mirę irgi šoka“. Leidykla „Kitos knygos“

3) Jurga Vilė, Ula Rugevičiūtė Rugytė „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“. Leidykla „Aukso žuvys“

Poezija

V. Juozaičio nuotr.

1) Greta Ambrazaitė „Adela“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

2) Dovilė Bagdonaitė „Takeliai žolėje“. Leidykla „Bazilisko ambasada“

3) Ramunė Brundzaitė „Tuščių butelių draugija“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

4) Birutė Grašytė-Black „Sumokėjau alyvmedžio lapais“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

5) Julius Keleras „Virtuvėlė pilna Ukmergės“. Leidykla „58 sapnai“

Publicistika ir dokumentika

V. Juozaičio nuotr.

1) Valdemaras Klumbys, Tomas Vaiseta „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“. Leidykla „Baltos lankos“

2) Rimantas Kmita „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“. Leidykla „Tyto alba“

3) Dalia Leinartė „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“. Leidykla „Aukso žuvys“

4) Rolandas Maskoliūnas „1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo“. Leidykla „Vaga“

5) Algis Mickūnas „Atsiminimų punktyrai“. Leidykla „Apostrofa“

Knygos paaugliams

V. Juozaičio nuotr.

1) Ilona Ežerinytė „Dabar Marselis“. Leidykla „Dominicus Lituanus“

2) Viktoras Jasaitis „Priklausomas. Be galimybės mesti“. Leidykla „Nieko rimto“

3) Justinas Žilinskas, Ūla Šveikauskaitė „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“. Leidykla „Aukso žuvys“

Knygos vaikams

V. Juozaičio nuotr.

1) Evelina Daciūtė, Aušra Kiudulaitė „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“. Leidykla „Alma littera“

2) Ilona Ežerinytė, Marija Rubavičiūtė „Tetulė Liu“. Leidykla „Žalias kalnas“

3) Kęstutis Kasparavičius „Žvaigždžių paukštis“. Leidykla „Nieko rimto“

4) Indrė Šalčiūtė, Viktorija Ežiukas „Lelijos nuodija miestą“. Leidykla „Alma littera“

5) Kotryna Zylė, Inga Dagilė „Geriausia diena“. Leidykla „Aukso žuvys“

GALERIJA

  • Metų knygos rinkimams – aštuonios savaitės
  • Metų knygos rinkimams – aštuonios savaitės
  • Metų knygos rinkimams – aštuonios savaitės
  • Metų knygos rinkimams – aštuonios savaitės
V. Juozaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

????

????=o

SUSIJUSIOS NAUJIENOS