Mokslo centru tapusiame Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma interaktyvi erdvė | Diena.lt

MOKSLO CENTRU TAPUSIAME ENERGETIKOS IR TECHNIKOS MUZIEJUJE ATIDAROMA INTERAKTYVI ERDVĖ

  • 0

Energetikos ir technikos muziejuje šią savaitę atidaroma beveik penkerius metus rengta nauja nuolatinė ekspozicija – Virsmo salė su dešimtimis interaktyvių eksponatų.

Užbaigęs šį projektą Energetikos ir technikos muziejus praplėtė savo funkcijas – senosios elektrinės istorijos ir įrenginių saugotojas tapo mokslu centru. Kaip skelbia muziejus, 1 tūkst. kv. m ekspozicijoje bus galima išvysti per 20 interaktyvių eksponatų.

„Vaikai kurs neregėtą ateitį, naują, geresnį pasaulį. Mūsų tikslas – suteikti jiems įrankius suprasti pasaulį, koks jis yra, ir įkvėpti atradimams. Puikūs mokytojai ir palaikantys tėvai šiame kelyje svarbiausia. Tikiuosi, kad su jais mūsų mažesnieji vilniečiai bus dažni šiandien atidaromos ekspozicijos lankytojai, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. – Iki jos atidarymo buvo nemažas kelias – ačiū visiems, kas prisidėjo. O dabar kviečiu bet kokio amžiaus vaikus (įskaitant ir tuos, kurie jau turi savo vaikų) ateiti ir patirti naujų pojūčių“.

Virsmo salė. Energetikos ir technikos muziejaus, N. Tukaj nuotr.

Naujoji Virsmo salė įkurta buvusios Transporto ekspozicijos vietoje, tik įrengta šeši metrai po žeme.

Vaikai kurs neregėtą ateitį, naują, geresnį pasaulį. Mūsų tikslas – suteikti jiems įrankius suprasti pasaulį, koks jis yra, ir įkvėpti atradimams.

Statybų metu rasta objektų iš senosios Vilniaus elektrinės statybos metų, kurie priskirti prie muziejaus vertingųjų savybių. Vienas jų – Virsmo salės pašonėje atverti istorinės elektrinės kamino pamatai, kurių vieta iki šiol nebuvo tiksliai žinoma.

Virsmo salėje kiekvieną eksponatą sudaro dvi dalys. Vykdydamas interaktyvų iššūkį lankytojas galės generuoti energijos Kvantus, kurie bus keičiami į suvenyrus ir Virsmo salės inžinieriaus atestatą. Antrojoje dalyje – istorinis ir technologinės raidos pasakojimas, kuris pateikiamas per pjūvį vakar–šiandien–rytoj.

Virsmo salė. Energetikos ir technikos muziejaus, N. Tukaj nuotr.

„Kurdami Virsmo salę taikėmės į ateitį – domėjomės, kokios technologijos vystomos ir bus diegiamos ateityje, kaip tai pakeis mūsų gyvenimus, kasdienybę ir įpročius. Konsultavomės su inžinieriais, fizikais, architektais – daugybe įvairių sričių mokslininkų ir apjungėme jų mokslinius tyrimus. Tikimės, kad ekspozicijos skiltį „rytoj“ gana greitai galėsime pakeisti į „šiandien“, – kalbėjo Energetikos ir technikos muziejaus direktorius, projekto vadovas Mykolas Bistrickas.

Erdvė egzaminams

Ekspozicijos centre eksponuojama viena mažoji ir dvi didžiosios Tesla ritės. 1891 m. išradimą sukūrė serbų kilmės inžinierius Nikola Tesla.

N. Teslos idėjos pralenkė laiką ir dar šiandien yra aktualios. Tad norime lankytojui, ypač jaunam, pasakyti: svajok plačiai, nes ir vienas žmogus gali nuveikti labai daug.

„Gyvename laikais, kai klimato ir geopolitiniai iššūkiai verčia mus mažinti CO2 emisijas, ieškoti alternatyvių kuro šaltinių, efektyviau panaudoti turimus resursus ir tobulinti esamas technologijas. Šiuos iššūkius spręs mūsų ir ateities kartos, –  sakė M. Bistrickas. – N. Teslos idėjos pralenkė laiką ir dar šiandien yra aktualios. Tad norime lankytojui, ypač jaunam, pasakyti: svajok plačiai, nes ir vienas žmogus gali nuveikti labai daug.“

Virsmo salė pasiūlys įtraukiančių edukacinių programų ir erdvę moksleiviams pasiruošti brandos egzaminams. Anot muziejaus, ekspozicija atliepia švietimo sektoriaus poreikį ugdyti daugiau inžinierių ir energetikų, visuomenės norą šviestis energetikos, technologijų srityse.

Virsmo salė. Energetikos ir technikos muziejaus, N. Tukaj nuotr.

ES investicijų projekto metu modernizuota muziejaus infrastruktūra, pagerintas prieinamumas neįgaliesiems, lankymui atverta stogo terasa, sukurtos ir įrengtos mokslo dirbtuvės  – elektronikos, mechanikos, chemijos ir fotografijos, pranešė muziejus.

Anot įstaigos, be tradicinių muziejininkystės uždavinių kaupti, saugoti ir tirti, Energetikos ir technikos muziejus tapo mokslo pažinimo bei populiarinimo centru.

Virsmo salė. Energetikos ir technikos muziejaus, N. Tukaj nuotr.

„Naujoji Virsmo salė leis mums veiklą vykdyti europiniu lygiu, o jų architektūra ir turinys padės pamatus kitų modernių ekspozicijų kūrimui Lietuvoje“, – sakė M. Bistrickas.

Virsmo salė – nuolatinė Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicija – atidaroma gruodžio 28 dieną.

GALERIJA

  • Mokslo centru tapusiame Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma interaktyvi erdvė
  • Mokslo centru tapusiame Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma interaktyvi erdvė
  • Mokslo centru tapusiame Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma interaktyvi erdvė
  • Mokslo centru tapusiame Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma interaktyvi erdvė
N. Tukaj nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS