Monospektaklis „Sriuba“ balansuos ties rimties ir absurdo riba | Diena.lt

MONOSPEKTAKLIS „SRIUBA“ BALANSUOS TIES RIMTIES IR ABSURDO RIBA

  • 0

Gruodžio 6 ir 10 d. „Vytauto Kernagio fondas“ pristato monospektaklį „Sriuba“, sukurtą dailininko ir eseisto Mikalojaus Vilučio to paties pavadinimo knygos motyvais.

Pjesės autoriai Gediminas Storpirštis ir Vytautas V. Landsbergis žada, kad spektaklyje bus gausu tiek humoro bei autoironijos, tiek ramybės valandėlių.

„Sriubos“ pjesės bendraautorius V. V. Landsbergis pasakoja, kad monospektaklio idėja gimė iš susižavėjimo M. Vilučio tekstais. Jie pasirodė esą tikras šviežio oro gurkšnis.

„Mes nuolat stebime, kas vyksta literatūriniame pasaulyje, kokie nauji balsai jame pasigirsta. „Torto“, o vėliau ir „Sriubos“ pasirodymas buvo tikras įvykis. Tos M. Vilučio esė yra kažkas naujo, kitoniško, jose pakankamai daug bravūros, autoironiškos dievoieškos, kultūrinio konteksto vertinimų. Galų gale, ir kiekvienam žmogui atpažįstamų psichologinių situacijų: meilės, mirties, vienatvės, išprotėjimo baimės“, – sako jis.

Pjesę ne tik rašęs, bet ir vaidinantis G. Storpirštis išskiria M. Vilučio kūrybos sąžiningumą. Anot jo, tai talentingas, darbštus ir kuklus žmogus, kurio kūrybinio kelio patirtis suintriguos daugelį.

„M. Vilučio mintys – kaip ir poezija – pilna paradoksų. Jos talpios, pilnos komiškų situacijų, ironijos, įvardijimų, kuriuos dažnas žmogus pagalvoja ramybės valandėlę“, – teigia aktorius.

Tos M. Vilučio esė yra kažkas naujo, kitoniško, jose pakankamai daug bravūros, autoironiškos dievoieškos, kultūrinio konteksto vertinimų.

Jis pastebi, kad rašant pjesę svarbiausias uždavinys buvo medžiagos atranka ir pritaikymas teatrui. Reikėjo surasti raktą į M. Vilučio pasaulį. Juo tapo kino režisieriaus ir dainų kūrėjo Romo Lileikio dainos, kurios skamba spektaklyje.

„Rašydamas aš ir pats nustebau, kaip dera ir vienas kitą papildo R. Lileikis ir M. Vilutis. Juos vienija sunkiai nusakoma Vilniaus Kultūros dvasia. Ji pamažu traukiasi iš mūsų laikmečio. Norisi tos dvasios įleisti į dabartį“, – sako G. Storpirštis.

Pjesės autoriai pripažįsta, kad monospektaklis – tai pakankamai sudėtingas žanras. Todėl rašymo procesas buvo pakankamai didelis iššūkis.

„Monospektaklyje konfliktą turi organizuoti pats su savimi, viduje. Priešingu atveju rizikuoji paskęsti monologų vienodume. Monospektaklyje žiūrovo akis turi mažai ką stebėti, todėl vaidinanti asmenybė turi būti plastiška, gebanti greitai keisti nuotaiką“, – teigia V.V. Landsbergis.

G. Storpirščiui tai bus pirmasis monospektaklis. „Sriuba“ aktoriui suteiks galimybę išbandyti sau visiškai naują žanrą..

„Kaip ir M. Vilučiui brandžiame amžiuje reikėjo drąsos iš dailės šokti į literatūrą bei savo rašymus viešai paskelbti, Taip ir man keliaujant į vėlyvesnį kūrybinį etapą norisi naujų kūrybinių iššūkių“, – sako jis.

Anot, V. V. Landsbergio, M. Vilutis geba vienu metu žaisti kelis žaidimus, keliuose lygiuose.

„Vieni jame suras rimties, susikaupimą ir medžiagą susimąstyti apie gyvenimą, o kiti kikens matydami, kad tos įžvalgos balansuoja ant absurdo ribos. M. Vilutis iš vienos tonacijos į kitą pereina neperspėdamas. Net nepastebi, kada baigiasi rimtieji sakiniai ir prasideda parodija“, – teigia jis.

Anot spektaklio kūrėjų, jis skiriamas skubantiems gyventi ir norintiems viską žinoti. Taip pat tiems, kurie dosniai dalija patarimus apie laimę ir gyvenimo prasmę.

„Sriuba“ premjera įvyks Lietuvos nacionaliniame dramos teatre gruodžio 6 ir 10 d. Bilietus platina Tiketa.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS