Nacionalinėje filharmonijoje – smuiko virtuozas S. Krylovas | Diena.lt

NACIONALINĖJE FILHARMONIJOJE – SMUIKO VIRTUOZAS S. KRYLOVAS

  • 0

Smuiko virtuozas, Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas koncertuos su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Kovo 14 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės programa „Nuo Bacho iki Glasso“, ją diriguos Vilmantas Kaliūnas.

 

Trykštantis muzikalumas, gilus lyriškumas, kerintis garso grožis ir kvapą gniaužiantis virtuoziškumas – tai savybės, priskiriamos smuikininkui S. Krylovui.

Pastaraisiais metais S. Krylovas koncertuoja su žymiausiais pasaulio kolektyvais: Sankt Peterburgo, Londono ir Karališkosios filharmonijų, Rusijos nacionaliniu, Marijos teatro, Prancūzijos radijo, „Filarmonica della Scala“, Berlyno „Konzerthausorchester“ ir kt. simfoniniais orkestrais. Lietuvos publikos itin pamėgtą solistą savo šalyje jau įpratome girdėti griežiant su jo vadovaujamu Lietuvos kameriniu orkestru. O štai šįkart bus proga S. Krylovą išgirsti muzikuojant su kitu Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvu – Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO).

Įvairią muziką grojantis solistas geba publiką nustebinti netikėtais programos pasirinkimais. „Man patinka visa muzika, mėgstamiausių kompozitorių neturiu. Kaip sako mano kolegos, mėgstamiausias kompozitorius yra tas, kurį groji čia ir dabar“, – sako S. Krylovas. Tokia „čia ir dabar“ kovo 14-ąją bus amerikiečių minimalisto, Lietuvoje pastaruoju metu dažnai viešinčio ir lietuviškų šaknų turinčio kompozitoriaus Philipo Glasso muzika.

Solo pasirodymui su LNSO S. Krylovas pasirinko Ph. Glasso Pirmąjį koncertą smuikui. Šį kūrinį Glassas rašė Amerikos kompozitorių orkestro užsakymu smuikininkui Paului Zukofsky, jo premjera įvyko Niujorke 1987 m. balandžio 5-ąją. Tai buvo pirmas amerikiečių minimalisto bandymas rašyti didelės apimties kūrinį solistui ir simfoniniam orkestrui, mat iki tol Glassas iš stambių opusų buvo parašęs tik keletą operų.

Darbuodamasis prie koncerto Glassas nuolat prisimindavo savo garbaus amžiaus tėvą, palikusį pasaulį dar prieš šešiolika metų. „Rašydamas šį kūrinį 1987 metais, vis galvojau – noriu sukurti tokią muziką, kuri patiktų mano tėčiui. [...] Jis buvo iš tų sumanių vyrukų, kurie net ir neturėdami jokio muzikinio išsilavinimo yra pagrindiniai koncertų salių lankytojai.“ Ilgainiui Koncertas smuikui tapo vienu populiariausių amerikiečių kūrėjo opusų.

Programoje „Nuo Bacho iki Glasso“ dar skambės LNSO atliekama barokiškai išdailintos Johanno Sebastiano Bacho Pasakalijos ir fugos c-moll versija orkestrui (ją 1922 m. parengė legendinis batutos meistras Leopoldas Stokowskis), taip pat monumentali rusų kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo Trečioji simfonija.

Šią orkestro muzikos programą turėjo diriguoti Lietuvos klausytojams jau pažįstamas kinų maestro Zhangas Guoyongas. Vis dėlto svečias šįkart neatvyks, o jį pakeis ir prie dirigento pulto stos energingasis lietuvių jaunosios kartos maestro Vilmantas Kaliūnas.

Vilmanto Kaliūno diriguojamo LNSO ir smuikininko Sergejaus Krylovo koncertas „Nuo Bacho iki Glasso“ vyks kovo 14 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS