Parodą pristatantis G. Piekuras: piešiniai – drabužiai būsimoms skulptūroms | Diena.lt

PARODĄ PRISTATANTIS G. PIEKURAS: PIEŠINIAI – DRABUŽIAI BŪSIMOMS SKULPTŪROMS

Pirmoji rugsėjo savaitė sostinės meno pasauliui dosni naujų parodų. Skulptoriaus Gedimino Piekuro paroda „Erdvėje sklindantis paviršius“ atvėrė duris Vilniaus galerijoje „Juozas Art“.

Vilniaus galerijoje „Juozas Art“ duris atvėrė skulptoriaus Gedimino Piekuro paroda „Erdvėje sklindantis paviršius“. Parodoje anksčiau nerodyti menininko darbai – skulptūros, piešiniai ir miniatiūros.  Skulptorius teigia pasirinkęs tokį parodos pavadinimą, nes jį itin domina paviršiai ir erdvės.

„Man visada įdomūs paviršiai ir po jais esančios erdvės. Juk dažniausiai pradžioje pastebime paviršių, spalvą ir tik tada bandome suprasti, kas ten gali būti. Kadangi skulptūra turi labai aiškią apimtį, paviršių, plokštumą, tuo galima labai daug parodyti. Dėl to didelę dalį parodos užima piešiniai – drabužiai būsimoms skulptūroms“, – atskleidė Skulptorius Gediminas Piekuras.

Parodoje – menininko piešiniai, sukurti prieš bene 15 metų, o medžio skulptūros – vieni naujausių jo darbų. Iš folijos pagamintos miniatiūros, pasak jo, veikiau idėjos, kasdienė kūrybinė mankšta, paišdykavimas. G. Piekuras teigia, kad jam pačiam buvo įdomu stebėti „vakar ir šiandien“ jungtį savo kūryboje. Kūrėjas įvardija skirtingas jo kūrybos raiškas siejantį elementą.

„Kiekvienam darbe yra literatūrinė potekstė, turinys, tiesiog jis nėra pateikiamas tiesmukai, kasdieniškomis metaforomis, o palieka žiūrovui labai daug laisvės, kaip tą paviršių suprasti. Tam, kad jis turėtų gražaus laiko pasižiūrinėti, jį patyrinėti“, – aiškino menininkas.

Kiekviena iš jo pasirinktų meninių raiškų, pasak skulptoriaus, yra savita.

„Skulptūrą padaryti reikia ilgesnio laiko, jėgų, vietos ir tam tikros atmosferos. Fiziškai ji daroma ilgiau o piešiniai – impulsyvūs, greiti. Po to kai kurie dar yra permąstomi, perdaromi, suformuojama tai, kas jau norima, o dažniausiai tai yra tam tikros emocinės iškrovos. Miniatiūros yra labai malonus užsiėmimas – gali padaryti nediduką darbelį, kurį gali įsivaizduoti kažkokioje nedidelėje erdvėje. Tai tokia mankšta – kūrybinė mankšta“, – pasakojo skulptorius Gediminas Piekuras.

Neseniai penkiasdešimties metų jubiliejų atšventęs menininkas yra surengęs skulptūros bei piešinių parodų ir Lietuvoje, ir užsienyje. Jo skulptūros taip pat puošia įvairias šalies viešąsias erdves.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS