Paslaptingo lietuvių menininko darbai – parodoje Vilniuje | Diena.lt

PASLAPTINGO LIETUVIŲ MENININKO DARBAI – PARODOJE VILNIUJE

Vilniuje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, pristatoma išeivijos dailininko, kūrusio Europoje ir Afrikoje, Prano Domšaičio kūryba. Po beveik dešimties metų į sostinę atvežta dailininko kolekcija papildyta iki šiol nerodytais darbais.

P. Domšaitis – vienas ryškiausių lietuvių išeivijos menininkų ir kartu jis vienas paslaptingiausių. Palikęs ryškių darbų kolekciją P. Domšaitis nemėgo kalbėti ir rašyti apie save. Apie jo gyvenimą galima spręsti tik iš kūrinių.

Anot parodos kuratorės Kristinos Jokubavičienės, P. Domšaitis paliko daug paveikslų – apie 800, tačiau yra kalbama, kad jų gali būti ir apie 1500. Visgi menininkas nerašė dienoraščių, nedatavo kūrinių, tad apie jo kūrinius ar asmeninį gyvenimą nedaug žinoma.

Iš Mažosios Lietuvos, Kruopynų kaimo kilęs P. Domšaitis tapybos mokėsi Karaliaučiuje. Iki Antrojo pasaulinio karo kūrė Vokietijoje, jo darbus pirko šios šalies muziejai ir kolekcininkai. Į valdžią atėjus naciams P. Domšaičio kūryba buvo priskirta prie, vadinamojo, išsigimusio meno. Jo, kaip ir kitų ekspresionistų profesinė veikla uždrausta, paveikslai išimti iš muziejų. Kilus Antrajam pasauliniam karui, dailininkas pasitraukė į Austriją, vėliau apsigyveno Pietų Afrikos Respublikoje. Šiandien dailininko kūryba yra vertinama ir kaip šios Afrikos šalies moderniosios dailės istorijos dalis.

„Jis ir augo, brendo dviejų kultūrų paribiuose – vokiškos, lietuviškos. Ir tas skirtingos mokyklos poveikis vėliau labai įdomiai susijungia su Pietų Afrikos tradiciniu menu ir pietų Afrikos daile“, – teigė parodos kuratorė K. Jokubavičienė.

P. Domšaitis sakydavo, kad „lietuviškas kraujas nemeluoja“ ir visą gyvenimą save tapatino su Lietuva. Pasak dailėtyrininkų, paskutiniai jo darbai ypač artimi Lietuvai, nors dailininkas piešia Afrikos peizažą. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje eksponuojama ir iki šiol nerodytų pastelių bei akvarelių. Jose dailininkas atsiskleidžia kaip charakteringų portretų autorius. Visa P. Domšaičio kūrybos kolekcija saugoma Klaipėdoje, jo vardo galerijoje. Darbus Lietuvai dovanojo Jungtinėse valstijose veikiantis lietuvių fondas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS