Pirmą kartą rengiamas virtualus „Open House“ festivalis | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ RENGIAMAS VIRTUALUS „OPEN HOUSE“ FESTIVALIS

  • 0

Šį savaitgalį architektūros savaitgalio „Open House Vilnius“ organizatoriai pirmą kartą rengia virtualų „Open House Worldwide“ festivalį.

Festivalis vyks visą savaitgalį nepertraukiamai – 48 valandas, jame savo programas pristatys daugiau nei 40 miestų.

Programą sudaro 50 renginių, jie suskirstyti į septynias kategorijas: „Klimato krizė“, „Dizainas pasaulyje“, „Paveldas“, „Infrastruktūra ir mobilumas“, „Viešosios erdvės“, „Socialinis gyvenimas“ ir „Vienodų galimybių apgyvendinimas“.

Festivalio lankytojai galės pamatyti „Open House“ tinklui priklausančių miestų vaizdo pasakojimus apie vietos architektūrą, dalyvauti virtualiose ekskursijose po įdomiausius objektus, klausyti paskaitas ir gyvai transliuojamas diskusijas aktualiais architektūros bei urbanistikos klausimais.

Pirmajame virtualiame festivalyje „Paveldo“ kategorijoje dalyvaus ir Vilnius. Jis pristatys keturis Vilniaus vėlyvojo modernizmo pavyzdžius, per pastaruosius metus sulaukusius ypatingo lankytojų dėmesio. Tai – Kompozitorių sąjungos pastatas su gyvenamųjų namų kvartalu, Lietuvos kooperatyvų sąjungos administracinis pastatas, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras bei Seimo rūmai.

Apie šiuos pastatus vaizdo siužetuose pasakos architektūros istorikė Marija Drėmaitė, architektas ir dėstytojas Tomas Grunskis, architektė ir dėstytoja Lada Markejevaitė.

„Šis renginys yra ne tik galimybė virtualiai susipažinti su skirtingais pasaulio miestais ir jų architektūra, bet taip pat leidžia aiškiau pamatyti ir užčiuopti, kokie urbanistiniai ir architektūriniai klausimai šiuo metu rūpi pasauliui. Tai gali padėti ir mums reflektuoti Vilnių globaliame kontekste ir įsivertinti, kokios pasaulio aktualijos svarbios mums, ir kaip į jas reaguojame“, – sakė „Open House Vilnius“ programą festivaliui sudariusi ir prodiusavusi Sandra Šlepikaitė.

„Open House“ festivalis pirmą kartą surengtas 1992 metais Londone, pasaulinis tinklas įkurtas 2010 metais. Dabar jis jungia 43 miestus iš šešių žemynų.

„Open House Vilnius“ – atviros architektūros savaitgalis nuo 2015 metų organizuojamas ir Vilniuje. Jo metu duris atveria įvairūs pastatai, pasižymintys architektūros kokybe, svarba miestui ir bendruomenėms. Ten vyksta ekskursijos, jas veda gidai-savanoriai, jų architektai bei pastatų atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS