Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti? | Diena.lt

ŠĮ SAVAITGALĮ VILNIUJE – VAIKŲ LITERATŪROS FESTIVALIS: KO JAME NEPRALEISTI?

  • 1

„Literatūros festivalis yra erdvė svarbiausiam mūsų siekiui – parodyti vaikams ir jų tėvams, kad skaityti gali būti smagu, knygos gali intriguoti, įtraukti ir suburti smagią draugų kompaniją“, – sako vienas iš tradicinio festivalio „Vaikų knygų sala“ organizatorių, literatūros skatinimo programos „Vaikų žemė“ įkūrėjas Justinas Vancevičius. Jis tikisi, kad lapkričio 6–7 dienomis Vilniaus mokytojų namuose apsilankę vaikai pajus šį literatūros teikiamą džiaugsmą.

Net ir per pandemiją nenutraukę savo veiklos ir festivalį „Vaikų knygų sala“ perkėlę į interneto erdvę, šiais metais festivalio organizatoriai ypač džiaugiasi gyvais susitikimais su knygų kūrėjais, dirbtuvėmis ir pasirodymais. Pirmą kartą festivalyje vyksta ir vaikų literatūros profesionalams skirti renginiai – Vaikų literatūros industrijos dienos „Kūrėjų sala“, kurias organizuoja literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“, Lietuvos kultūros institutas, „Mimaster Illustrazione“ (Milanas).

Lietuvos knygų kūrėjai ir iliustruotojai, o ir skaitytojai Vilniuje galės išgirsti ir pamatyti garsius pasaulio vaikų literatūros kūrėjus – Prancūzijoje gyvenančią lenkų menininkę Joanną Concejo, kuri Vilniaus dailės akademijoje surengs atvirą paskaitą ir meistriškumo klasę. Tradiciniame festivalio „Kūrėjų vakare“ pranešimus skaitys Australijos vaikų literatūros žvaigždė Shaunas Tanas, knygų kūrėja ir akademikė iš Prancūzijos Clémentine Beauvais, knygų serijos „The Big Book of...“ autorius iš Didžiosios Britanijos Yuvalas Zommeris.

Šiais metais festivalis sulaukė ir dar vienos geros naujienos – „Vaikų knygų salai“ Lietuvos kultūros taryba skyrė trejų metų strateginį finansavimą. „Tai pirmas kartas, kai vaikų kultūrai skirtas renginys sulaukia tokio įvertinimo, – sako festivalio vadovas J. Vancevičius. – Be abejonės, tai reiškia, kad festivalio lankytojams galėsime pasiūlyti įvairesnę, turtingesnę, labiau tarptautinę programą.“

Renginių gausa festivalis pasižymi ir šiemet. Šį savaitgalį vaikai ir jų tėvai kviečiami susitikti su mėgstamais knygų kūrėjais, apsilankyti literatūriniame pabėgimo kambaryje ir interaktyvioje parodoje „Būtybių tyrinėtojos kabinetas“, pirmiems išvysti dar tik kuriamo spektaklio eskizą, prisiminti gražiausias vaikystės akimirkas skaitymo performanse, pažiūrėti trumpų, moksleivių kurtų siaubo filmukų programą, išgirsti muzikinę poemą „Eglė žalčių karalienė“, stebėdami to paties kūrinio, Redos Tomingas sukurtas iliustracijų projekcijas.

Vilniaus mokytojų namuose vyks tradicinė festivalio vaikų ir paauglių knygų mugė, kurioje autografus raitys leidyklų „Nieko rimto“, „Tikra knyga“, „Žalias kalnas“, „Dominicus lituanus“, „Muzikija“, „700 eilučių“, „Debesų ganyklos“, „Alma littera“, „Tyto alba“, „Aukso žuvys“, „Dvi tylos“, „LRS leidykla“ autoriai.

Į festivalį kviečiami tik galimybių pasą turintys asmenys, vaikams iki 16 metų galimybių paso nereikia, jų bus prašoma parodyti moksleivio pažymėjimą. Uždarose festivalio erdvėse būtina dėvėti kaukes.

„Svarbiausi festivalio dalyviai yra vaikai, suaugusieji jiems tik palaiko kompaniją“, – juokauja festivalio organizatorius J. Vancevičius. Jis išskyrė net šešis įdomiausius renginius, kuriuos būtina „Vaikų knygų saloje“ pamatyti ir juose dalyvauti.

1. Abi festivalio dienas – šeštadienį ir sekmadienį nuo 13 iki 17 valandos Mokytojų namų Didžiojoje salėje veiks specialiai festivaliui sukurtas literatūrinis pabėgimo kambarys. Į mistikos ir paslapčių kupiną nuotykį leistis jame kviečia rašytojas Tomas Dirgėla ir jo „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ bei pabėgimo kambarių „Nightmare Hotel – Siaubo namai“ įkūrėjai. Literatūrinio pabėgimo kambario organizatoriai neabejoja, kad visas, net ir didžiausias baimes įmanoma įveikti. „Su pasimėgavimu cypiantys vaikai, kuriems patirti baimės jausmą – vienas malonumas, ašarojantys tėvai su prašymais juos kuo greičiau iš čia išvesti ir mano gyvai atliekama elektroninė siaubo muzika – viską sujungus su profesionaliai paruoštomis dekoracijomis bei aktoriais lauks visiškai šiurpus nuotykis!“ – žada T. Dirgėla.

2. Dvi dienas Baltojoje salėje vyks skaitymo performansas pagal Vytės Nemunėlio kūrinį „Meškiukas Rudnosiukas“. Mažus ir didelius festivalio lankytojus į muzikos, piešimo ir skaitymo performansą kviečia režisierė ir aktorė Sigita Pikturnaitė, iliustruotoja Greta Alice ir muzikuojantis aktorius Artūras Dubaka.

3. Visą festivalį veiksianti paroda „Būtybių tyrinėtojos kabinetas“ lankytojus kvies neįprastu būdu susipažinti su lietuvių folkloru, mitologija ir patyrinėti mitines būtybes. Rašytoja Kotryna Zylė bei dailininkas ir scenografas Antanas Dubra parodoje pristato 10 interaktyvių objektų, kurių kiekvienas turi savo istoriją. Visas jas pasakoja kūrėjų sugalvotas personažas – mokslininkė Emilija. Emilijos pasakojimas dokumentuotas – kiekviena istorija turi realią datą, aplinkybes, kuriomis atsirado, ir emocinį foną. Mokslininkės Emilijos patirtis įgarsino aktorė Aistė Lasytė, garso režisierius – Martynas Gailius.

Būtybių kabineto kolekcijoje – ir milžiniška deivės Žemynos užauginta saulėgrąža, ir Giltinei liežuvį kirpusios žirklės, ir velnio batas su pypke, ir sugedęs Milžino dantis, ir vaikiškas megztinis su tarp siūlų įstrigusiu Baubo nagu, ir inkubatorius su Aitvaro kiaušiniu bei kiti objektai, kuriuos bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir pačiupinėti.

4. Mažylių erdvėje iliustruotoja Greta Alice abi dienas – šeštadienį 13 valandą, sekmadienį 15 valandą – skaitys ir pieš pagal Evelinos Daciūtės knygą „Diena, kai nieko nenutiko“. „Knyga visiškai stebuklinga, joje vyksta be galo daug nuotykių, kurių pagrindiniai veikėjai tiesiog nepastebi ir vis burba laukdami, kada gi kas nors nutiks. Dirbtuvėse vaikai turės galimybę patys papasakoti apie savo pačias nuobodžiausias dienas, kurias piešdama paversiu magiškomis ir visiškai netikėtomis. Pastebiu, kad vaikai, matydami, kaip jų kasdienės mintys virsta magiškomis, detaliomis iliustracijomis, ir patys nusprendžia atsipalaiduoti, ir piešti pačius keisčiausius dalykus nevaržydami savo vaizduotės ar nesijaudindami dėl ne itin tiesių linijų ar netiksliai nupieštų akių“, – sako iliustruotoja ir pasakoja per kūrybines dirbtuves dažnai iliustruojanti kūrinius gyvai – piešia esamuoju laiku, privelia klaidų, linijos ne visada išeina pačios dailiausios, bet vaikams smagu stebėti gyvą procesą, savomis akimis pamatyti, kad net ir profesionaliam dailininkui nuslysta ranka ar meška tampa panaši į ožką. Kad būtų interaktyviau, Greta į gyvą piešimą įtraukia ir klausytojus, pasiūlo jiems patiems įgarsinti, ką ji galėtų nupiešti. „Štai tada ir prasiveržia giliausios versmės – balandžiai, minantys dviračių pedalus, aliejaus voniose besimaudančios dešrelės!

5. Jei dar niekada nematėte, kaip gimsta spektaklis, festivalis „Vaikų knygų sala“ yra pasirengęs atskleisti ir šią paslaptį – šeštadienį 13 valandą režisierė S. Pikturnaitė kviečia stebėti spektaklio „Pypas ir jo nutikimai“ eskizą. Spektaklis kuriamas pagal to paties pavadinimo Aido Jurašiaus parašytą ir Ingos Navickaitės iliustruotą knygą, kurioje Pypas žygiuoja, keliauja Vingiais. Kartu su juo į kelionę leidžiasi Moralas, filosofas Šurum Burum, jie sutinka Baigtą Kriukį, Šnirpšt, Šlept ir Čiūčią, susipykusią su Liūlia. Scenoje pasirodys aktoriai Indrė Vėlyvytė, Vytautas Rašimas ir Balys Ivanauskas. Muziką spektakliui sukūrė Artūras Murauskas, scenografiją – Dalia Kiaupaitė. Festivalyje bus parodyta tik nedidelė spektaklio dalelė, nes visas spektaklis – dar tik pačiame kūrimo įkarštyje.

6. Mokytojų namų Mažojoje salėje įsikūrusioje festivalio Susitikimų erdvėje abi festivalio dienas knygų kūrėjus klausinės ir jų daiktus prakalbinti bandys rašytoja ir viena iš festivalio organizatorių Kotryna Zylė. Savo daiktus pas ją atsineš knygos „Paštininkas ir serbentai“ autorė Dovilė Zavedskaitė, knygos „Betė ir skraidanti gimtadienio dovana“ autoriai Marius Marcinkevičius, Vitalija Maksvytė ir iliustruotoja Lina Itagaki, trilogijos „Klampynių kronikos“ autorė Neringa Vaitkutė, knygos „Keistuoliai“ autorė Gaja Guna Eklė. Per kiekvieną susitikimą atkeliavusi pašto siuntą atgabens rašytojams brangų daiktą. Kokias istorijas jis papasakos vaikams? „Ateik, paklausk ir išgirsi“, – kviečia Kotryna Zylė.

Festivalis „Vaikų knygų sala“ – lapkričio 6–7 dienomis, Vilniaus mokytojų namuose. Visą festivalio programą galima rasti www.vaikuknygusala.lt.

GALERIJA

  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
  • Šį savaitgalį Vilniuje – vaikų literatūros festivalis: ko jame nepraleisti?
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pil.

Aš siulyčiau nevykti nei vienam i tą festivalį, nes kur susibūrimai ,ten galimi užsikretimai,ne tik korona.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS