„Skalvija“ kviečia atsisveikinti su senosiomis salės kėdėmis | Diena.lt

„SKALVIJA“ KVIEČIA ATSISVEIKINTI SU SENOSIOMIS SALĖS KĖDĖMIS

  • 0

Visą dešimtmetį „Skalvijos“ žiūrovams tarnavusios kėdės, paveldėtos dar iš „Lietuvos“ kino teatro „Salės 88“, iškeliauja į  kitą erdvę.

Po vasaros atostogų kino centras žiūrovus pasitiks su naujais krėslais, vietų skaičius salėje išaugs nuo 88 iki 120. Bus atnaujinta ir pati salė. Prieš pradedant remonto darbus, „Skalvija“ kviečia paskutinį kartą pasižiūrėti filmą pamėgtoje vietoje. Birželio 23-ąją, paskutinę sezono dieną, čia rengiama atsisveikinimo su kėdėmis diena.

Pasak Sonatos Žalneravičiūtės, „Skalvijos“ programos koordinatorės, vieniems labiausiai patinka sėdėti pirmoje eilėje, kitiems – tarsi ložėje  trečiojoje. Dar kitiems sentimentus kelia dvigubos įsimylėjėlių kėdės paskutinėse eilėse ar kino žmonių pamėgta sofkutė.

„Vienam vieta, iš kurio žiūrimas filmas, reikšminga, kitam – visiškai tas pats, kurioje vietoje atsisėsti. Svarbu, kad filmas gerai matytųsi. Kino žmonės dažniausiai renkasi pirmąją eilę. Tarsi visu kūnu ir siela įžengia į ekrane rodomą istoriją ir dalyvauja joje be trukdžių. Pirmoje eilėje visada sėdėdavo ir Saulius Macaitis, ir Skirmantas Valiulis, ją renkasi ir Živilė Pipinytė“, – sakė S. Žalneravičiūtė.

Birželio 23 d. 17 val. – Hitchcockas / Truffaut

Hitchcock / Truffaut

Rež. Kent Jones

(dokumentika, Prancūzija, JAV, 2015, anglų, pranc. k., liet. subt., 1.20)

1962 m. susitiko François Truffaut ir Alfredas Hitchcockas, o jų pokalbis užtruko savaitę. 1966 m. dviejų režisierių pokalbiai sudėti į knygą „Hitchcockas pagal Truffaut“, kuri pasirodė JAV ir Prancūzijoje. Ji padarė milžinišką įtaką Hitchcocko filmų analizei ir populiarumui, nes atskleidė garsaus režisieriaus požiūrį į kiną ir pasaulį. Daugumai įtakingiausių JAV režisierių kultinė knyga atstojo Bibliją.

Filme legendinis Hitchcocko ir Truffaut pokalbis apie kiną atgimsta su autentiškais garso įrašais, kurie ilgai buvo laikomi dingusiais, Hitchcocko filmų ištraukomis ir dešimties režisierių komentarais. (N-13)

Birželio 23 d. 19 val. – Šuns širdis

Heart of a Dog

Rež. Laurie Anderson

(dokumentika, JAV, 2015, anglų k., liet. subt., 1.15)

Dainų kūrėja ir atlikėja, režisierė Laurie Anderson filme pasakoja asmeninę istoriją, kurioje šuo Lolabelė yra jos gyvenimo apmąstymų pagrindinis leitmotyvas. Meniškas eseistinis pasakojimas sudėliotas iš skirtingos medžiagos. 8 mm kino kamera įamžintos vaikystės akimirkos jungiamos su animaciniais piešiniais bei stebėjimo kameromis užfiksuota Amerikos kasdienybe. Tirštą vaizdų ir minčių istoriją subtiliai papildo Laurie Anderson muzika. (N-13)

Birželio 23 d. 21 val. – Viskas dėl šou

The Show of Shows: 100 Years of Vaudeville, Circuses and Carnivals

Rež. Benedikt Erlingsson

(dokumentika, Islandija, Jungtinė Karalystė, 2015, be dialogų, 1.17)

Geriausias Islandijos arklių ganytojas Benediktas Erlingssonas užsidarė Šefildo universiteto nacionaliniame archyve ir išrinko filmuotą medžiagą apie keisčiausius, azartiškiausius, sumaniausius, rizikingiausius, įspūdingiausius numerius, kuriuos atliko drąsūs, išradingi artistai iš iškiliausių cirko menui ir verslui atsidavusių šeimų. Filmas sukurtas vien iš archyvinių ir istorinių kadrų. Bendradarbiaudami su kompozitoriumi Hilmaru Örnu Hilmarssonu, muziką sukūrė Georgas Holmas ir Orri Pállas Dýrasonas iš kultinės grupės „Sigur Rós“, jiems pritaria Pietų Islandijos nacionalinis choras. (N-7)

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS