Sostinė 27-ąjį kartą švęs rudens lygiadienį | Diena.lt

SOSTINĖ 27-ĄJĮ KARTĄ ŠVĘS RUDENS LYGIADIENĮ

Penktadienio vakarą Vilniaus Etninės kultūros centras vilniečius ir miesto svečius kviečia kartu švęsti rudens lygiadienį.

Kiekvienais metais švenčiame lygę, taip paminėdami šiltojo metų laiko pabaigą ir perėjimą į šaltąjį. Nuo žilos senovės žinomi papročiai šiuo metų laiku atnašauti dievybėms už išaugintą, subrandintą derlių, šiandien įgyja naujų formų. Kasmet Vilniaus etninės kultūros centras šiai šventei pažymėti kuria įspūdingą reginį vilniečiams Neries krantinėje prie Mindaugo tilto, kurio pagrindiniai elementai yra šviesa, tamsa, muzika. Jau 27-ąjį kartą rengiama šventė neapsieis be naujų kūrybinių sprendimų.

Neries krantinėje prie Karaliaus Mindaugo tilto susirinkusiuosius džiugins vizualus vienos valandos renginys, kurio šių metų tema – „Saulės dovanos“. Šiai progai ruošiama misterija – tarsi ugnies ir laiko dialogas, įprasminantis blankstančios Saulės palydas į tamsos ir rimties laikotarpį. Simbolinėmis degančiomis Saulės skulptūromis bus dėkojama Saulei už jos suteiktas šviesos, šilumos ir derliaus dovanas. Renginio idėja bus atskleidžiama trimis veiksmais keliamatėje Neries upės erdvėje. Dešinėje krantinėje degs iš žvakių sudėti baltų mitologiniai ženklai, tris ugnies raštų segmentus lydės degančios skulptūros, kairėje Neries krantinėje ugnies reginius sustiprins šiuolaikinio šokio teatro AIROS šokis vandens scenoje. Reginio finale Nerimi plauks horizontali Maros vandenų simbolinė skulptūra, tarnausianti tamsiojo laikotarpio pradžios vartų idėjai. Muzikines improvizacijas kanklėmis gyvai atliks Gediminas Žilys, teminius tekstus skaitys aktorius Saulius Bareikis.

„Dar viena priežastis švęsti yra ta, kad nuo rudens lygiadienio prasideda Ilgių metas, artėjama į Vėlines. Ugnis, simboliškai degusi ant kalnų, nusileidžia žemyn ir sugrįžta į namų židinį, kur rusens, bus apgaubta, globojama iki pavasario Lygės – šiltojo metų laiko sugrąžtų. Vasarą gaudę ragai užleidžia vietą kanklėms, žmogus atsigręžia į savo vidinį pasaulį, protėvių išmintį, santykį su aukštesnių – gilesnių sferų apraiškomis“, – sako Vilniaus etninės kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė ir koordinatorė Loreta Stoliarovienė.

Per lygiadienį diena susilygina su naktimi. Lygė įvyksta rugsėjo 20-22 dienomis ir visame pasaulyje nusirita smagi karnavalų, vaidinančių ir šokančių žmonių švenčių banga. Ją lydi saliutai, natūralios ugnies reginiai, rudens gėrybių mugės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS