Šv. Jokūbo festivalio kulminacija tituluojamas koncertas „Da pacem, Domine“ | Diena.lt

ŠV. JOKŪBO FESTIVALIO KULMINACIJA TITULUOJAMAS KONCERTAS „DA PACEM, DOMINE“

  • 0

IX-ojo Tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio kulminacija tituluojamas koncertas „Da pacem, Domine“ bus atliekamas choro „Vilnius“ kartu su Lietuvos kameriniu orkestru. Koncerte skambės trys kūriniai.

Pirmasis kūrinys yra žinomo estų kompozitoriaus Arvo Piarto „Cantus in memoriam Benjamin Britten“. Jis lyg meditacija mirties tema. Anot A. Piarto biografo, ,,kaip mes gyvename, priklauso nuo mūsų santykio su mirtimi, o kaip mes kuriame muziką, priklauso nuo mūsų santykio su tyla“. Šis kūrinys prasideda ir baigiasi tyla. Ji sukuria lyg kūrinio rėmus ir įgyja ypatingą dvasinę svarbą. Tai tarsi primena, kad mes ateiname iš tylos ir grįžtame į tylą. Prieš gimdami ir po mirties mes nutylame iš pagarbos šiam pasauliui.

Pats autorius teigia, kad Benjamin Britten mirtis jo viduje tarsi suvirpino vidines stygas. Tai buvo metas, kai A. Piaras suprato, kokia tai didi netektis, jautė kaltę dėl šios nelaimės. Tik prieš pat kompozitoriaus mirtį autorius teigia pradėjęs atrasti ir suprasti jo muzikos tyrumą.

Antrasis kūrinys, skambėsiantis koncerte, to paties kompozitoriaus  „Berliner Messe“ (Berlyno mišios). Tai sakralinis kūrinys, išlaikantis mišioms būdingas penkias dalis: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus ir Agnus Dei. Kūrinys buvo kurtas Sekminėms, bet vėliau perrašytas ir kitoms liturginėms šventėms.

Koncerto kulminacija taps latvių kompozitoriaus Peter Vasks „Da pacem, Domine“. Kūriniu P. Vasks išsako taikos troškimą. Šis kūrinys nuo Martino Liuterio laikų dažnai perkuriamas ir vis pritaikomas to laikmečio būdingai politinei situacijai. Jis tarsi įspėja apie ateitį, religinę nesantaiką, karus ir teroro pavojus. Pats autorius teigia, kad „dauguma žmonių šiandien stokoja tikėjimo, meilės ir idealų. Dvasinės vertybės prarandamos. Mano intencija yra suteikti peno sielai ir tai aš skelbiu savo darbais.“

Suteik ramybę mūs laikams, O, Viešpatie, meilingai, Nes niekas kitas, vien tik Tu Galėsi mus apginti; O, gailestingas Viešpatie.

2019 m. spalio 13 d., sekmadienis, 12 val. Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia (Vasario 16-osios g. 11).

Atlikėjai: Choras VILNIUS (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas) LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov)

Dirigentas Artūras Dambrauskas

Renginys nemokamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS