Šv. Kotrynos bažnyčioje skambės muzika sunaikintoms Vilniaus sinagogoms | Diena.lt

ŠV. KOTRYNOS BAŽNYČIOJE SKAMBĖS MUZIKA SUNAIKINTOMS VILNIAUS SINAGOGOMS

  • 0

Rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, liudijanti 1943-iaisiais tądien sunaikinto Vilniaus geto istoriją. Minėjimo išvakarėse Šv. Kotrynos bažnyčioje bus surengtas specialus koncertas „Tylos šauksmas. Muzika sunaikintoms Vilniaus sinagogoms“. Tragiškiems įvykiams atminti skirtame renginyje koncertuos kamerinis choras „Brevis“, vadovaujamas Gintauto Venislovo ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas prof. Donato Katkaus, diriguos Giedrė Šlekytė, eiles skaitys Michailas Jevdokimovas.

„Vilnius įvardijamas kaip liberalus, multikultūrinis ir atviras miestas. Tokį jo veidą suformavo ir lėmė ne tik istoriškai susiklosčiusios aplinkybės, bet ir iškilios asmenybės, net ištisos bendruomenės.  Viena iš jų – Vilniaus žydų bendruomenė, kurios kultūra, dvasinis paveldas prieš 72 metus buvo sunaikinti nacių. Turime šį atminimą saugoti ir perduoti ateities kartoms“,– kalbėjo prof. D. Katkus.

Išskirtinis Ganelino kūrinys

Koncerte atliekamas „Tylos šauksmas“ – tai stambios formos legendinio kompozitoriaus Viačeslavo Ganelino kūrinys, parašytas resisim (iš hebrajų kalbos – skeveldros, šukės) forma. Kūrinio pagrindą sudaro istoriniai faktai, tačiau siekiama ne juos atpasakoti, o perteikti emocinį jautrių ir sukrečiančių įvykių, išgyvenimų foną.

Anot Lietuvos ir Izraelio pianisto, kompozitoriaus, džiazo muzikanto, pedagogo, išnagrinėjęs istorinę medžiagą, jis suprato, jog tas laikmetis buvo katastrofa ne tik žydams, kurie fiziškai buvo naikinami vien dėl savo tapatybės – šios masinės žudynės buvo visų, kurie džiugiai naikino ir griovė, katastrofa. Pasak jo,amžiams į atmintį įstrigę įvykiai buvo moralės ir sąžinės katastrofa, kurios metu žodis „žmogus“ pradingo tiek iš žodyno, tiek iš supratimo lauko.

V. Ganelinas, profesionalaus muzikanto kelią pradėjęs 7-ajame dešimtmetyje, yra vienas ryškiausių džiazo, avangardinės muzikos kūrėjų šiuolaikinės Lietuvos muzikos istorijoje. Jo įkurtas Ganelino trio, kurioje sudėtyje - būgnininkas Vladimiras Tarasovas ir saksofonistas Vladimiras Čekasinas, yra laikomas pirmąja tuometinės Sovietų sąjungos grupe, Vakarų Europoje populiarumą pelnęs savo autentiška muzika, neimituojančia amerikietiškos muzikos pavyzdžių. 9-ajame dešimtmetyje Ganelino trio koncertavo daugelyje Europos šalių bei didžiausiuose JAV miestuose.

Septyniasdešimtmetis V. Ganelinas yra parašęs tris operas, muziką daugiau nei 40-iai spektaklių ir 6-iems miuziklams bei pelnęs reikšmingų pasiekimų kino srityje: 5 filmai su kompozitoriaus muzika buvo apdovanoti tarptautiniuose festivaliuose Venecijoje, Barselonoje, Stokholme ir Vašingtone.

Batutos meistriškumą demonstruos Leipcige gyvenanti jauna dirigentė

Lietuvos žydų genocido aukoms atminti skirtame koncerte diriguos Giedrė Šlekytė. Jau septynerius metus Leipcige gyvenanti lietuvė šį pavasarį tapo jaunųjų dirigentų konkurso Zalcburge, Austrijoje finalininke. Nepaisant to, jog šį kartą prestižinio prizo pelnyti nepavyko, G. Šlekytė teigė pergale laikanti patekimą į finalą ir galimybę diriguoti šiame konkurse.

Baigusi M. K. Čiurlionio menų mokyklą, jaunoji dirigentė dirigavimo specialybę studijavo Graco universitete, Leipcigo mucikos ir teatro bei Ciuricho menų akademijose. Studijų metais G. Šlekytė dirigavo vidurio Vokietijos radijo (MDR), Hamburgo simfoniniuose orkestruose, kituose Vokietijos kolektyvuose, taip pat tobulinosi pas daugelį batutos meistrų.

Jaunos merginos pasiekimų lentynoje – antroji vieta Vokietijos aukštųjų mokyklų dirigavimo konkurse bei tarptautiniame Solono Michaelideso dirigavimo konkurse Kipre, taip pat laimėjimas nacionaliniame B.Grincevičiūtės vokalistų konkurse.

Išsiskirianti atsidavimu ir pomėgiu muzikai bei pagarba kompozitoriui, G.Šlekytė dirigavo Pietų Vestfalijos filharmonijos, Frankfurto simfoniniam, Linco Brucknerio ir kitiems orkestrams, gastroliavo Pietų Korėjoje. Nuo 2013-ųjų dirigentė yra Vokietijos muzikos tarybos dirigentų forumo stipendininkė.

Šį ypatingą pasirodymą remia Lietuvos kultūros taryba, o savo dalyvavimu skaudžią patirtį įprasminkite ir Jūs. Rugsėjo 22 d., antradienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje - V. Ganelino resisim „Tylos šauksmas” (idėjos autorius A. Gotesmanas). Atlikėjai: kamerinis choras „Brevis“ (vad. Gintautas Venislovas), Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donato Katkaus), dirigentė Giedrė Šlekytė, skaitovas Michailas Jevdokimovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS