Tarptautiniame folkloro festivalyje – L. Somovo kūrinio premjera | Diena.lt

TARPTAUTINIAME FOLKLORO FESTIVALYJE – L. SOMOVO KŪRINIO PREMJERA

  • 0

Tęsdamas kultūrines daugiatautiškumo tradicijas, Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras vienuoliktą kartą inicijuoja naujo muzikos kūrinio įvairių tautų tradicinės muzikos pagrindu (World music) atsiradimą ir jo pristatymą, kuris įvyks 2021 m. lapkričio 11 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Sėkmingas bendradarbiavimas su kompozitoriais L. Rimša, J. Jurkūnu, A. Doinikovu, A. Martinaičiu, G. Rimkumi Rimkevičiumi, Z. Bružaite, A. Šenderovu, L. Vilkončiumi ir kitais kūrėjais atskleidė begalines folkloro, kaip idėjinio kūrybos šaltinio, galimybes.

Naujo kūrinio autorius – bene labiausiai Lietuvoje vertinamas elektroninės muzikos kūrėjas, pripažintas garso inžinierius, prodiuseris Leonas Somovas – turi darbo patirties su įvairių muzikos stilių ir krypčių atlikėjais, aktyviai dalyvauja šiuolaikinės muzikos ir teatro projektuose. Drąsus organizatorių sprendimas pasitelkti žymų elektroninės muzikos kūrėją ir atskleisti jo požiūrį į įvairių tautų etninės muzikos vertybes yra gerai apgalvotas ir grįstas etninės elektronikos muzikos krypties augančiu populiarumu visame pasaulyje ir jos techninėmis galimybėmis. Čiurlionio kvarteto ir geriausių Lietuvos etninės muzikos atlikėjų dalyvavimas suteiks kompozicijai išskirtinių spalvų.

L. Somovo kūrinio „Perpetuum“ koncepcija – įvairių tautų kultūrų tradicijos ir apeigos, lydinčios jų gyvenimą ar atskirą dieną, buvo ir yra skirtingų etninių grupių identiteto išsaugojimo, jų stabilaus vystymosi ir išlikimo garantas. Todėl visais laikais tradicijų išsaugojimas prilygo pačios tautos išlikimui, jose kaip veidrodyje atsispindi liaudies pasaulėžiūra. Muzikinis veikalas simbolizuos žmogaus dieną nuo saulėtekio iki saulėlydžio, kurią įrėmins maldos (dvasinės eilės). Perėjimus nuo darbų prie poilsio, nuo džiaugsmų prie liūdesio, nuo šventės prie gedulo atskleis įvairių tautų apeiginis folkloras, dainos, kurios lydėjo juos kasdienėje rutinoje. Diena – tik simbolinis laiko matas: kūrinį galima bus traktuoti kaip metus – nuo gamtos pabudimo pavasarį ir sąstingio atėjus rudeniui, kaip žmogaus gyvenimą – nuo gimimo iki mirties, ar net kaip visos tautos įstoriją – nuo jos užgimimo ir klestėjimo iki sunkmečio ir nepritekliaus.

Organizatorių nuotr.

Kompozitoriaus L. Somovo kūrinyje folkloras, išlaikydamas savo pirmaprades prasmes, įsilies į elektroninės muzikos kompoziciją ir susijungs su styginių kvarteto skambesiu. Toks netradicinis pateikimas sustiprins jo prigimtinę galią ir poveikį klausytojui.

„Perpetuum“ išskirtinumas – įvairių tautų tradicinių liaudies dainų, liturginio giedojimo, gilią senovę menančios kultūros ir moderniausių šiuolaikinės muzikos raiškos priemonių sintezė.

Atlikėjai:

ČIURLIONIO KVARTETAS

Jonas TANKEVIČIUS (I smuikas)

Darius DIKŠAITIS (II smuikas)

Gediminas DAČINSKAS (altas)

Gleb PYŠNIAK (violončelė)

Instrumentinės muzikos atlikėjai:

Leonas SOMOVAS (elektronika)

Folkloro ansamblis ARINUŠKA (vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai)

Džiugas DAUGIRDA (mušamieji instrumentai)

Projektas atskleis dar „nečiupinėtas“ erdves, kurios parodys daug nematytų spalvų, tad organizatoriai nuoširdžiai kviečia įsidėmėti premjeros vietą ir laiką bei sekti tolimesnes koncerto naujienas.

Būtinas galimybių pasas.

Bilietai parduodami internetu ir filharmonijos kasose.

GALERIJA

  • Tarptautiniame folkloro festivalyje – L. Somovo kūrinio premjera
  • Leon Somov
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS