„Umbra“ – plasnojančių rankų kelionė paskui savo šešėlius | Diena.lt

„UMBRA“ – PLASNOJANČIŲ RANKŲ KELIONĖ PASKUI SAVO ŠEŠĖLIUS

  • 1

Ar žinote, kas yra drugelio efektas? Tai – chaoso teorijos metafora, teigianti, kad mažiausių pradinių veiksmų trikdžiai sukelia ilgalaikius globalius pokyčius. Štai 1982 m. Tbilisyje, Gruzijoje, lėlių teatro aktoriai, pristigę pinigų, pradėjo tobulinti ir net sukūrė originalią rankų šešėlių teatro formą. Po bene 40-ies metų ir eilės netikėtų susitikimų, vasario 27 d., 19 val. Vilniuje, „Empty Brain Resort“ bus pristatoma gyvai atliekamos elektroninės muzikos ir rankų šešėlių teatro sintezė „Umbra“, subūrusi margaspalvę lietuvių kūrybinę komandą.

Kaip pasakoja idėjos autorius ir kompozitorius Vytautas Leistrumas, klasikinę šio teatro formą jis žinojęs jau anksčiau, – jam pačiam yra tekę stebėti „Budrugana Gagra“ teatro spektaklį, režisuotą legendinio gruzinų aktoriaus ir režisieriaus Gelos Kandelakio. Būtent pas jį rankų šešėlių teatro meistrystės mokėsi ir V. V. Landsbergio surinkti šios specialybės aktoriai Klaipėdos Universitete: „Kai man pasiūlė kartu padirbėti, apsidžiaugiau, nes iš karto žinojau, jog būtent su jais, dėl šešėlių ir spalvų, galėsiu imtis vizualizuoti mistišką elektroninės muzikos kuriamą atmosferą. Mane visuomet traukia vaizdas – „myliu akimis“ – tad galimybė dirbti su vizualine išraiška labai įkvėpė ir patiko“, – projekto pradžios užkulisius atskleidė V. Leistrumas.

„Umbros“ kūrybiniame procese viską reikėjo atrasti patiems, – juk tokios sintezės net ir patys kūrėjai dar nebuvo matę: „Daug bandėme, išsiaiškinome naujas „žaidimo taisykles“, kaupėme išraiškos ir atlikimo technikos bagažą, bandydami atkurti vaizdinius ir temas, diktuojamas pasąmonės. Būtent tai, kokias jautrias, subtilias, net mistiškas pasąmonines būsenas leidžia perteikti šešėliai, man daro didžiulį įspūdį, - tokius dalykus scenoje suvaidinti paprastai yra labai sunku“, – naują patirtį atskleidė pats scenoje nemažai vaidinęs V. Leistrumas. Režisuojant jam talkino Šarūnas Datenis, kurio darbai lėlių ir šešėlių spektakliuose, jau yra įvertinti Auksiniu scenos kryžiumi.

Būtent apie nėrimą į savosios pasąmonės užkaborius ir susitikimą su joje tūnančiais šešėliais ir pasakoja „Umbra“, – paprastai ir kartu simboliškai pavadinta teatro ir muzikos sintezė, lotynų kalboje reiškianti „šešėlį“. Valandos trukmės spektaklyje, rankų kuriami šešėliai nardys po elektroninės muzikos garsus ir susirinkusiems siūlys prisiliesti prie šiandien dažnai sutinkamos „vienatvės minioje“ temos.

Rankų miške ir tarp žiūrovų minios prasibrausiantys elektroniniai garsai bus atliekami gyvai paties V. Leistrumo, kaip tai vyksta? „Nepaisant to, kad kuriu su grupe „Solo Ansamblis“ ir rašau muziką teatro spektakliams, turiu daug vienumoje skambančių melodijų ir sąskambių. Mėgstu sintezatorius, būgnų mašinas ir samplerius – programuoju juos ir susinchronizuoju į vientisą „instrumentą“, kuriuo galiu groti kaip savotišku orkestru. Tie sąskambiai – pakankamai asmeniški, turintys daugiau nostalgijos ir naivumo - tad man labai pasisekė, kad šešėlių teatro forma leidžia kur kas jautresnes, net sakralines nuotaikas.“, – atskleidė kompozitorius.

Rankų šešėlius kuria „Budrugana Lietuva“ komanda: šviesų dailininkas Domas Šiaulytis bei aktoriai Adelina Skalandytė, Povilas Šimonis, Veronika Tarasevičiūtė, Martynas Tomas Gucevičius, Eglė Agota Matulytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zigmas

As kaip gerai pageriu bambalinio tai ir man pradeda rodytis kad mane seselis gaudo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS