Unikalus kunigaikščio Gedimino laiškas netrukus grįš į Rygą | Diena.lt

UNIKALUS KUNIGAIKŠČIO GEDIMINO LAIŠKAS NETRUKUS GRĮŠ Į RYGĄ

  • 1

Vilna – taip prieš 695 metus pirmą kartą užrašytas Vilnius. Tai kol kas ankstyviausias žinomas užrašytas mūsų sostinės vardas.

1323 m. sausio 25 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiške sostinės vardas paminėtas tris kartus. Tad vilniečiai ir sostinės svečiai šį savaitgalį dar turi unikalią galimybę pamatyti istorinį dokumentą, kuris atvežtas į Vilnių iš Rygos ir du mėnesius eksponuojamas Lietuvos dailės muziejaus centriniame padalinyje – Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai, Didžioji g. 4).

Baigiant eksponuoti unikalią vertybę prieš jos sugrąžinimą į Rygą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laišką Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) visuomenė kviečiama į parodos svetingojo savaitgalio renginius.

Kovo 15 d., ketvirtadienį, 17.30 val.:

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekano, akademiko, profesoriaus dr. Rimvydo Petrausko vieša paskaita „Gediminas, Gediminaičiai ir senoji Lietuvos diduomenė“. Kalbėdami apie didžiojo kunigaikščio Gedimino laikus, mes visų pirma įsivaizduojame valdovą. Tačiau kas sudarė artimiausią didžiojo kunigaikščio aplinką pagoniškais laikais? Kaip funkcionavo Lietuvos valstybė ir visuomenė valdant Gediminui, kai politinė valdžia visų pirma reiškė asmeninius santykius tarp valdančiojo elito atstovų.

Kovo 16 d., penktadienį, 16 val.:

Lietuvos istorijos instituto vyresniojo mokslinio bendradarbio dr. Dariaus Barono vieša paskaita „Gediminas: Vakarų intelektas, Rytų išmintis ir lietuviškas gudrumas“. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais Vilnius buvo visai naujas, nedidelis, bet veržlumo nestokojęs miestas. Garsas apie jį ėmė siekti Romą ir Konstantinopolį. Garso šaltinis buvo Gediminas – valdovas, savo laiškais įvykdęs pirmą sėkmingą Lietuvos viešųjų ryšių akciją. Šia paskaita kaip tik ir kviečiama mesti žvilgsnį į ano meto Lietuvos politinę virtuvę ir bandyti apčiuopti daugiaveidžio Gedimino asmenybės paslaptį.

Kovo 17 d., šeštadienio renginiai:

12–14 val. edukacinis užsiėmimas šeimoms „Kaligrafijos dirbtuvės: Valdovo laiškas“. Registracija tel. 85 212 42 58, mob. 8 659 58056.

11.30–12.00 val., 14.00–14.30 val., 16.00–16.30 val. – ekskursijos „Vilnius ir jo legenda – nuo Gedimino laiškų iki Juozo Kamarausko akvarelių“. Registracija tel. 85 212 42 58.                                         

15 val. parodos „Lietuvos valdovo žodis pasauliui: atveriame mūsų žemę ir valdas kiekvienam geros valios žmogui“ kuratoriaus Remigijaus Černiaus komentarai apie parodą, kuria pradėtas 2018–2022 metų parodų ciklas „Vilniaus miesto istorijos svarbiausieji ženklai“.

Paroda „Lietuvos valdovo žodis pasauliui: atveriame mūsų žemę ir valdas kiekvienam geros valios žmogui“ – tai pirmoji iš 2018–2022 m. įgyvendinamų tarptautinių parodų, skirtų pasirengti Vilniaus 700 metų jubiliejui, ciklo „Vilniaus miesto istorijos svarbiausieji ženklai“. Numatoma kasmet Vilniaus paveikslų galerijoje per Vilniaus miesto gimtadienio sausio 25-osios šventę pristatyti Lietuvos ir Vilniaus istorijai aktualią išskirtinės svarbos kultūros vertybę iš Europos šalių institucijų fondų.

2018 m. sausio 25–kovo 20 d. parodoje eksponuojamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323 m. sausio 25 d. laiškas, kuriuo krikščionys pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviečiami atvykti ir apsigyventi Lietuvoje. Šis laiškas itin svarbus, nes tai pirmasis rašytinis šaltinis, kuriame pirmą kartą paminėtas Vilnius. Parodoje pristatomas dokumentas lotynų kalba iš Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybės istorijos archyvo Rygoje.

Parodos organizatoriai tikisi, kad šiais metais prasidedantis ir penkerius metus vyksiantis istorinių atodangų ciklas „Vilniaus miesto istorijos svarbiausieji ženklai“ atskleis Vilnių kaip unikalų Europos lotyniškosios civilizacijos miestą, o parodose pristatomi ženklai ir simboliai padės geriau pažinti sostinės istoriją. Parodos organizatoriai tikisi, kad sausio 25-oji taps kasmetine tradicija vilniečiams ir Vilniaus svečiams minėti Vilniaus miesto gimtadienį.

Bilietas kainuos tik 20 euro centų. Visi renginiai nemokami.

GALERIJA

  • Unikalus kunigaikščio Gedimino laiškas netrukus grįš į Rygą
  • Unikalus kunigaikščio Gedimino laiškas netrukus grįš į Rygą
  • Unikalus kunigaikščio Gedimino laiškas netrukus grįš į Rygą
  • Unikalus kunigaikščio Gedimino laiškas netrukus grįš į Rygą
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuvos

vardas minimas net 990metais per prievartini kriviciu kriksta ,kur per Kijevo kunigaikscio Vladimiro kruvinojo akcijas Is 12milijonu liko maza dalis gyventoju,tarp ju ir lietuviu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS