Užutrakio dvaro terasoje siaus džiazo ritmai | Diena.lt

UŽUTRAKIO DVARO TERASOJE SIAUS DŽIAZO RITMAI

  • 0

Rugpjūčio 13 dieną Užutrakio dvaro rūmų terasą užlies džiazo bangos.

Jas sukels festivaliui „Užutrakio vakarai“ parengęs programą tarptautinis džiazo kvartetas, kurį subūrė pianistas Vytautas Straižys.

Kvartete groja Marco Bernardi (saksofonas, Italija), David Barker (mušamieji, Nyderlandai), Yussif Barakat (kontrabosas, Ekvadoras), Vytautas Straižys (klavišiniai, Nyderlandai-Lietuva). Koncerte skambės originalios bei šios džiazo grupės sielos V.Straižio kompozicijos, džiazo standartai.

Šį koncertą būtų galima pavadinti vienu iš įdomiųjų „sugrįžimų“ serijos. Tryliktąjį sezoną vykstantis festivalis „Užutrakio vakarai“ nuolat stengiasi pristatyti užsienio šalyse sėkmingai dirbančius ir kuriančius menininkus, kurie pasaulio scenose yra net labiau žinomi, nei Lietuvoje. Tad šis koncertas – ne išimtis, o greičiau nuoseklus pasirinkimas, pristatantis kūrybišką, originalų muzikos projektą.

Kas, be džiazo, vienija šią muzikinę grupę, kurią sudaro skirtingų šalių muzikantai? Tai – ta pati muzikavimo mokykla, stilistikos pojūtis, nes visi grupės nariai yra baigę Hagos karališkąją konservatoriją Nyderlanduose. Šis kvartetas yra laikomas vienu iš sėkmingiausių tarptautinių pianisto V. Straižio džiazo projektų, prieš kelerius metus sulaukęs gausaus klausytojų dėmesio Nyderlandų scenose.

Hagoje, likęs po studijų, V. Straižys gyvena ne vienerius metus, tačiau kasmet sugrįžta į Lietuvą pasidalinti savo patirtimi. Beje, pianistas groja ne tik džiazą, bet ir klasikinę muziką, pasitaiko, kad atlieka visiškai skirtingų muzikos krypčių kūrinius net viename koncerte. Kalbėdamas apie džiazo mokyklą, kurią išėjo Hagoje, V. Straižys pastebi, kad groja įvairiais džiazo stiliais, nes jam svarbu atskleisti ne tik, ką groja, bet kaip groja. Haga muzikantą nepaliauja žavėti labai turtinga džiazo profesionalų aplinka, šis miestas net vadinamas mažuoju Niujorku Europoje. Tad yra labai įdomu mažojo Niujorko idėjomis pasidalinti ir Lietuvoje.

Vytautas pasižymi išskirtine garso kultūra ir pianizmu, išugdytais dar M. K. Čiurlionio menų mokykloje, bei nepaprastai spalvinga fantazija ir galingu energijos užtaisu. Vytauto kompozicijos nustebins negirdėtu kinematišku skambesiu, klasikinės muzikos ir fusion jazz sintezėmis, o karštai svinguojantys solo išjudins bet kurį klausytoją.

Saksofonininkas Marco Bernardi pakeri išskirtiniu, užburiančiu saksofono alto tembru ir virtuoziška dainuojančia artikuliacija. David Barker yra laikomas vienu ryškiausių ir virtuoziškiausių šiandienos Nyderlandų būgnininkų. Charizmatiškasis David visuomet stulbina neprilygstama energija ir kūrybiškumu. Kontrabosininkas Yussif Barakat yra nepaprastai jautrus ansamblio narys, magiškai jungiantis ir lipdantis galutinį ansamblio skambesį svarbiausia, visa lemiančia boso nata. Yussif nustebins neįtikėtinai melodiškais, ritmiškai turtingais, ekspresyviais solo.

Koncerto pradžia 19 val.

Bilietus galima įsigyti www.bilietai.lt  arba prieš koncertą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS