Vasaros vidurį pažymės M. Levickio koncertas | Diena.lt

VASAROS VIDURĮ PAŽYMĖS M. LEVICKIO KONCERTAS

Nors vieni dūsauja skaičiuodami vos 12 vasaros savaitgalių, kuriuos galima praleisti prie ežero ar jūros, žymiausiam Lietuvos akordeonistui Martynui Levickiui – pats darbymetis.

Šį sezoną atlikėjo darbotvarkėje – net 33 pasirodymai, kurių geografija apima Vokietiją, Šveicariją, Didžiąją Britaniją ir, žinoma, gimtąją Lietuvą. Čia jis ir pasitiks vidurvasarį, kur liepos 15 dieną kartu su styginių ansambliu „Mikroorkéstra“ pasirodys miesto festivalyje „Midsummer Vilnius“.

Tą penktadienį keliones prie vandens telkinių bus verta atidėti vėlesniam laikui, nes savo gerbėjams M. Levickis žada įspūdingą beveik dviejų valandų programą „Fatališkas tango iššūkis“. LDK Valdovų rūmų kiemelyje būtinai nuskambės ir abejingų nepaliekantys Argentinos tango legendos Astoro Piazzollos kūriniai. Juos atlikdamas M. Levickis sugeba meistriškai atskleisti išraiškingą akordeono skambesį ir nesenkančią šio instrumento galimybių paletę. Ne be reikalo vienas didžiausių Didžiosios Britanijos dienraščių „The Independent“ Martyną yra apibūdinęs kaip žmogų, viena ranka iš naujo išradusį akordeoną.

Šiuo pasirodymu Martynas užbaigs pirmąją festivalio „Midsummer Vilnius“ savaitę, kurios metu ant scenos pasirodė ir britų muzikos žvaigždė Joss Stone, įkvepiantis latvių trio „Melo-M“ ir talentingoji atlikėja Alina Orlova, rašoma pranešime spaudai.

Prabėgus festivaliui, M. Levickis ruošis Palendrių tarptautiniams kompozitorių kursams. Šį renginį trečius metus iš eilės organizuoja pats Martynas, nekukliai jį įvardindamas savo kūdikiu – tokią didelę reikšmę šis festivalis turi atlikėjo gyvenime. Kaip pasakoja pats akordeonistas, prieš kelis metus idėja organizuoti tokį renginį kilo galvojant apie tai, kaip paskatinti kurti šiuolaikinę muziką akordeonui – instrumentui, kuris buvo sukurtas prieš beveik 200 metų, tačiau iki šių dienų dar nelabai atrastas.

Beje, Martynas veikia kaip aktyvus akordeono muzikos ambasadorius ne tik Lietuvoje. Rugpjūčio mėnesį Didžiojoje Britanijoje, Devone (kur, beje, gyvena ir kita „Midsummer Vilnius“ žvaigždė J. Stone) surengs savo pasirodymus ir mokys akordeono meistriškumo Tarptautinėje Dartingtono vasaros mokykloje ir festivalyje. Čia jis supažindins su tango ir bossa nova muzikos paslaptimis.

Aktyvus ir talentingas M. Levickis neliko nepastebėtas ir akademiniuose sluoksniuose. Šiais metais jis gavo garbingą Londono Karališkosios muzikos akademijos asocijuoto nario laipsnį. Šį prestižinį įvertinimą paprastai gauna tik gerokai vyresni muzikos profesionalai. Taip pat M. Levickis šiais metais baigė studijas Aukštojoje Baskų muzikos mokykloje Musikene, Ispanijoje, kur žinių sėmėsi iš žymaus akordeono meistro Iñaki Alberdi.

26-erių metų atlikėjas jau yra pelnęs daugiau nei 30 tarptautinių apdovanojimų, o 2013 m. išleistas jo diskas iškart atsidūrė Didžiosios Britanijos geriausių klasikinės muzikos albumų sąrašo viršūnėje. M. Levickis jau yra grojęs tokiose prestižinėse pasaulio koncertų salėse kaip Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, koncertavęs su BBC, Birmingemo ir kitais simfoniniais orkestrais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS