Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams | Diena.lt

VILNIAUS MERO PREMIJA ĮTEIKTA DVIEM POEZIJOS KŪRĖJAMS

Įpusėjus 59-ajam tarptautiniam poezijos festivaliui, Vilniaus rotušėje už savo kultūrinę, literatūrinę veiklą, kūrybą Vilniui ir apie Vilnių, mero premijomis apdovanoti du kūrėjai – poetas, vertėjas Mindaugas Kvietkauskas ir poetė, rašytoja, vertėja Schirin Nowrousian (Vokietija). Abiems laureatams įteiktos 3 tūkst. eurų piniginės premijos.

„Kasmet vykstantis festivalis „Poezijos pavasaris“ – beveik 60 metų besitęsianti tradicija. Įdomioje ir jaunatviškoje festivalio programoje  – gyvi susitikimai su įvairių kartų poetais, skaitymai, pokalbiai apie literatūrą, poezijos ir muzikos vakarai, literatūros pamokos, ekskursijos, parodos, kurios papuošia Vilniaus kultūrinį gyvenimą. Poezija skleidžiasi kūrybiškiausiais pavidalais, kuriuos įvertina festivalio metu teikiamos premijos. Viena jų – Vilniaus miesto mero premija. Šie metai tikrai išskirtiniai, nes bus įteiktos net dvi tokios premijos rašytojams, poetams ir vertėjams. Taip pat paskatinant ir užsienio kūrėjus skirti dėmesio savo kūryboje Vilniui ir jo literatūrai.“, – kalbėjo vicemerė Simona Bieliūnė, mero vardu įteikusi premijas kūrėjams.

Poetas, literatūrologas, kritikas, vertėjas dr. Mindaugas Kvietkauskas Vilniaus daugiatautės kultūros sklaidai yra itin nusipelnęs. Įvairiašakė kūryba, Vilniaus kultūros faktų ir slėpinių tyrinėjimas bei žinios apie Vilnių skleidimas – verta padėkos. Vilniui skirta poezija susijusi su miesto istorija, jo asmenybėmis, lokacijomis. Už estetinio gyvastingumo pojūtį ir išlaikymą „Uosto fugos“ tekstuose.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr. 

Poetė, rašytoja, teatrologė, vertėja iš Vokietijos dr. Schirin Nowrousian dirbo Vilniaus universiteto Vokiečių filologijos katedroje ir aktyviai įsitraukė į literatūrinį ir kultūrinį miesto gyvenimą – dalyvavo poezijos skaitymuose, parašė straipsnių ir skaitė pranešimus apie poetinius liudijimus iš Vilniaus geto, „lietuviškoji“ kūrėjos veikla nenutrūko, net jai sugrįžus į Vokietiją – 2019-aisiais suorganizavo tarptautinį Hermannui Adleriui skirtą simpoziumą. 2022-ųjų rudenį išleistas jos poezijos rinkinys „Wilna-Worte / Vilniaus žodžiai“ – tai pagarbos Lietuvos sostinei, jos gyventojams ir pačios Schirin Nowrousian laikui Vilniuje išraiška.

Taip pat šiandien įteiktas ir dar vienas svarbus apdovanojimas – Laimono Noreikos vardo apdovanojimas – teatro, televizijos ir kino aktorei, geriausiai „Poezijos pavasario“ aktorei-skaitovei Jolantai Dapkūnaitei.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr. 

Įsimenančio balso talentingą aktorę Jolantą Dapkūnaitę, literatūros renginių lankytojai, žiūrovai, renginių organizatoriai, radijo klausytojai, pažįsta kaip jautriai, įdomiai kūrybą interpretuojančią intelektualią skaitovę. Laureatė yra parengusi daug literatūrinių programų, ją dažnai galima išvysti įvairiuose literatūros renginiuose, tarptautiniame poezijos festivalyje „Poezijos pavasaris“.

Per penkiolika šių metų „Poezijos pavasario“ dienų suplanuota daugiau nei 100 renginių – per 30 iš jų bus surengti Vilniuje – nuo Grigiškių iki VU Botanikos sodo Kairėnuose. Vilniečiai ir miesto svečiai dar kviečiami apsilankyti baigiamajame tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ vakare Vilniaus rotušėje gegužės 28 d. Renginį moderuos poetė Laima Kreivytė ir poetas, literatūrologas dr. Mindaugas Kvietkauskas.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr. 

Nuo 1965-ųjų kasmet organizuojamą tarptautinį poezijos festivalį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Festivalyje savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

GALERIJA

  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
  • Vilniaus mero premija įteikta dviem poezijos kūrėjams
Vilniaus m. savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS