Vilniaus žydų muziejuje – paroda iš Aušvico ir Izraelio kino seansas | Diena.lt

VILNIAUS ŽYDŲ MUZIEJUJE – PARODA IŠ AUŠVICO IR IZRAELIO KINO SEANSAS

  • 2

Prieš 75 metus, sausio 27-ąją, buvo išlaisvinti Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos kaliniai, o nuo 2005-ųjų ši diena paskelbta Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus kviečia kartu minėti šią dieną ir atminti visus, nukentėjusius nuo antisemitizmo apraiškų.

Šiemet, minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, kaip niekad svarbu kalbėtis ir diskutuoti ne tik apie žydus, kūrusius Lietuvą, tačiau ir apie bendrą skaudžią tautiečių istoriją bei šviesesnę visuomenės ateitį, pabrėžiama muziejaus pranešime.

Pirmadienį muziejaus Holokausto ekspozicija kvies nemokamai apsilankyti ir dalyvauti ekskursijose lietuvių ir anglų kalbomis. Ekskursijos dalyviai sužinos apie žydų gyvenimą Lietuvoje iki Holokausto ir kaip jis pasikeitė prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, išgirs apie Holokausto aplinkybes ir raidą Lietuvoje, ginkluoto ir dvasinio pasipriešinimo Vilniaus ir Kauno getuose svarbą. Norintieji turės galimybę aplankyti malinos – geto slėptuvės – instaliaciją, kurioje išgirs Icchoko Rudaševskio dienoraščio fragmentus.

Pirmadienio vakarą muziejaus Tolerancijos centre, bendradarbiaujant su Izraelio ambasada, Lietuvoje bus rodomas Amichai Greenberg filmas „Testamentas“ (hebrajų k. su liet. sub.). 2017 m. „Testamentas“ Venecijos filmų festivalyje buvo pristatytas programoje „Horizontai“ ir pelnė specialųjį prizą, o Haifos filmų festivalyje buvo pripažintas geriausiu metų filmu. Izraelio režisieriaus filmas pasakoja apie Holokausto tyrėją Yoelį, kuris yra įsitraukęs į teisinę kovą dėl žiaurių žydų žudynių Lensdorfe, įvykusių Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Kaip istorikas, turintis įsipareigojimą kovoti dėl tiesos iki galo, jis nusprendžia tęsti tyrimus netgi jei tai jam kainuos jo asmeninį bei profesinį gyvenimą.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.

Ketvirtadienį Tolerancijos centre, muziejui bendradarbiaujant su Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, į Lietuvą atvyks paroda iš valstybinio Aušvico-Birkenau muziejaus. Paroda „Nacistinės Vokietijos Aušvico koncentracijos stovykla“ suteikia istorinį kontekstą iki koncentracijos stovyklos įsteigimo, jos atsiradimo procesą bei atskleidžia ten vykusių žiaurumų mastą. Paroda veiks iki kovo 15 d.

GALERIJA

  • Vilniaus žydų muziejuje – paroda iš Aušvico ir Izraelio kino seansas
  • Vilniaus žydų muziejuje – paroda iš Aušvico ir Izraelio kino seansas
  • Vilniaus žydų muziejuje – paroda iš Aušvico ir Izraelio kino seansas
Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ano

jau geriau lenkai ukrainieciai negu zydai nes lenda ikiriai su visa savo kultura ir reikalavimais gal uzteks?

juk

netik zydai bet ir kt. tautos ir lietuviai nukentejo nuo tu paciu zydu ir savu nieksu o dabar daromas kazkoks isskirtinumas dar isikisant jav sionistu bendruomenei nes siuos prisiminimus eskaluoja butent jie ir si nostalgija tai kersto noras ir gimdo nauja genocida ka mes ir matome Palestinos atzvilgiu tai neliskit i musu sali su savo gyvenimu nes ji permaza ir jos jums niekas nezadejo nes patys kaip cigonai jieskojot laimes po visa svieta o rade nuosirdesniu tautu juos mulkindavote kas vyksta iki siol jusu genuose kuriu nemegsta puse europos nekalbant apie azija?......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS