Vilniuje pristatytas filmas apie Maidano revoliuciją | Diena.lt

VILNIUJE PRISTATYTAS FILMAS APIE MAIDANO REVOLIUCIJĄ

Vilniuje viešintis ukrainiečių režisierius Sergejus Loznica pristatė savo dokumentinį filmą „Maidanas“, apie vieną skausmingiausių šiandieninės Europos įvykių – Maidano revoliuciją. Režisierius teigia filmu siekęs atvesti žiūrovą į Aikštę ir kartu su juo išgyventi 90 revoliucijos dienų.

Vasario 16-osios vakarą režisierius S. Loznica savo dokumentinį filmą „Maidanas“ pristatė „Skalvijos“ kino centro žiūrovams. Režisierius pasakojo, kad „Maidaną“ sukūrė per tris mėnesius. Į Kijevo revoliucijos epicentru tapusį Maidaną jis išvyko gruodžio viduryje, tik išgirdęs apie bręstančius neramumus. Vokietijoje gyvenantis S. Loznica tuo metu ruošėsi kitam filmui, tačiau sako supratęs, kad ši istorija turi būti užfiksuota, nes ji unikali tuo, kad filmo herojus yra ne vienas žmogus, o tauta.

„Filmas neseniai buvo parodytas Ukrainos kino teatruose, ten sukosi mėnesį ar pusantro. Pažiūrėjo jį Ukrainai nemažas skaičius – 10 tūkst. žiūrovų. Paskutinis dokumentinis filmas, kuris buvo rodytas kino teatruose – Maiklo Mūro „Farenheitas 911“. O juk tai buvo 2003 m. Per vienuolika metų Ukrainos kino teatruose daugiau nebuvo dokumentinio kino“, – tvirtina S. Loznica.

Režisierius teigia filmu siekęs atvesti žiūrovą į aikštę ir kartu su juo išgyventi 90 revoliucijos dienų.

„Paskutinis filmo „Maidanas“ kadras – didžiulė aikštė, Maidanas vakare. Aikštė padengta gėlėmis, žybsi žvakutės, ateina žmonės, atneša gėlių, stovi ir prisimena. Atiduoda pagarbą žuvusiems išvakarėse. Atmintis. Tai labai svarbu. Tai kultūrai, Rusijos imperijos teritorijai, atmintis labai nebūdinga. Atmintis už žuvusius, net už tėvynę. Ukrainoje pradedama pabusti. Todėl filmą ir baigiu šitaip. Nes už tai, kas buvo pasiekta, sumokėta didžiulė kaina“, – pasakoja režisierius.

Vilniuje baigtas montuoti „Maidanas“ pernai buvo rodytas Europos šalių kino forume „Scanorama“. Visą mėnesį filmas bus rodomas „Skalvijos“ kino centre.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Patikslinimas

Maidane vyko valstybinis perversmas, finansuojamas ir remiamas JAV bei ES.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS